7 Temmuz 2025 Pazartesi

Editörümüzün tutsaklarla ilgili yaptığı haberler suç sayıldı 

Tutsakların maruz kaldığı hak ihlallerine, kadınların gözaltında maruz kaldığı işkenceye dair yaptığı haberler, işçi direnişlerine ilişkin sosyal medya paylaşımları nedeniyle editörümüz Gayıp hakkında yeni bir dava açıldı. İfade veren Gayıp, iddianamede suç olarak yer alanların her birinin gazetecilik faaliyeti olduğunu kaydetti, suçlamaları reddetti. 

Editörümüz Pınar Gayıp hakkında, haberleri nedeniyle yeni bir dava daha açıldı. Gayıp hakkında devam eden davalarla birleştirilmek üzere hazırlanan iddianame İstanbul 23.  Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Gayıp bugün avukatıyla birlikte ifade verdi.  

TUTSAKLARLA İLGİLİ HABER YAPMAK SUÇ SAYILDI
Gayıp'ın tutsakların durumuna dikkat çekmek için yaptığı haberler iddianamede suç olarak yer aldı. Tutsaklara yönelik işkenceler, hak ihlallerine ilişkin aileleri ile yaptığı görüşmeler, gözaltında işkenceye ve tehdide maruz kalan kadınlarla yaptığı görüşmelerin suç sayılmasına tepki gösteren Gayıp, "Gazeteciyim, suç diye iddianameye konan şeyler gazetecilik faaliyetimdir. Tutsakların durumuna ilişkin haber yapmak için aileleriyle, gözaltında maruz kaldıkları hak gasplarını haberleştirmek için de kişilerin kendisiyle görüşmüşüm. Ardından da haberleştirmişim. Ayrıca haber kaynağımla yaptığım görüşme, güvenliği açısından gizli tutulması gerekirken benim telefon konuşmalarım dinlenmiş, kayıtlara geçirilmiş. Basın Kanununun bize verdiği haklar var, haber kaynağımla yaptığım görüşmelerin gizliliği gibi. Bu ihlal edilmiş. Dolayısıyla tape kayıtları yasal bir uygulama değil. Bunu kabul etmiyorum" dedi. 

'HABERLERİ OKUNSUN DİYE YAPIYORUZ'
İddianamede yer alan bir diğer suçlama ise Gayıp'ın 2022 yılında Gazi Mahallesinde yapılan 12 Mart yürüyüşünü takip etmesi. İddianamede, "bu esnada gazeteci olmasından da ötürü cep telefonu ile grubun görüntülerini çektiği tespit edilmiş" yazıldığını belirten Gayıp, "Benim o yürüyüşte gazeteci olarak yer aldığımı zaten iddianamede yer almış. Yürüyüşü takip ettim, haberleştirdim. Ve sosyal medyamda paylaştım. Bu haberi sosyal medyamda paylaşmam da suç gösterilmiş. Biz bu haberleri okunsun, yayılsın, herkes görsün diye yapıyoruz. Tabii ki kendi hesabımdan da paylaşacağım, amacı bu zaten" ifadelerini kullandı. 

İŞÇİ DİRENİŞLERİ SUÇLAMA KONUSU OLDU
Bunların yanı sıra Gayıp'ın sosyal medya paylaşımları da suçlama olarak iddianamede yer aldı. Bu paylaşımlardan birisi Koç Üniversitesi işçilerinin gasp edilen ücretleri için günlerce yaptığı direnişi retweet etmesi bir diğeri ise Limter-İş'in, "asgari ücret değil insanca yaşayacağımız ücret istiyoruz" şiarlı eylem çağrısını retweetlemesi. Bunlara ilişkin Gayıp, "İşçilerin ücretleri gasp edilmiş bunun ardından en yasal hakları olan eylemi kullanmışlar. Etraflarında polis var, tek bir müdahale yok. Yani hak aramaları meşru, eylemleri meşru nitekim de sonunda kazanımla sonuçlandı. Bunlar ortadayken neden benim paylaşımım suç sayılmış anlamak zor" dedi. 

Gayıp son olarak itirafçı Onur Demir'in kendisi ve ETHA hakkında verdiği yalan beyanları da kabul etmediğini kaydetti. 

Duruşma, eksik hususların giderilmesi için 8 Ekim 2025 tarihine ertelendi.