Eskişehirliler asgari ücrete zam istedi

Asgari ücrete zam talebiyle eylem yapan Eskişehir halkı, asgari ücretin halkın tamamını ilgilendirdiğini vurguladı.
Eskişehir Emek Demokrasi Platformu, asgari ücrete ara zam yapılması talebiyle Köprübaşı'ndan Yediler Parkına yürüdü. "Sefalete teslim olmayacağız", "Demokratik Türkiye, insanca yaşam" sloganlarının atıldığı eylemde, "Bizden çaldıklarınızı geri alacağız", "TÜİK sana hastayız" dövizleri taşındı.
Yürüyüş güzergahında bulunan AKP standının önünden geçerken kitlenin, "AKP mezara halk iktidara" sloganını atması üzerine stantta duran bir kişi, "Sefalet ücretine teslim olmayacağız" yazılı pankarta saldırarak yırttı. Saldırgan AKP'li alandan uzaklaştırıldı.
'ÜLKENİN YARISINDAN FAZLASI AÇLIK VE SEFALET ÜCRETİYLE GEÇİNİYOR'
Yürüyüşün ardından platform bileşenleri adına Tüm Emekliler Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı açıklama yaptı. AKP iktidarının 23 yıldır kadınlara karanlık, gençlere geleceksizlik, emekçilere yoksulluk dayattığının altını çizen Şanlı, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın tanımına göre asgari ücret; 'işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamasına yetecek ücrete' denir" dedi. Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi'nin Haziran ayı verilerine göre; 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 35 bin 254 TL, yoksulluk sınırının 85 bin 135 TL, bekar bir çalışanın yaşama maliyetinin 52 bin 591 TL olduğu bilgisini veren Şanlı, "Yani ülkenin yarısından fazlası açlık ve sefalet ücretiyle geçinmeye çalışıyor" dedi.
'ASGARİ ÜCRET HALKIN TAMAMINI İLGİLENDİRİR'
Bu tablonun sorumlusunun AKP-MHP iktidarı ve onun ekonomi politikaları olduğuna işaret eden Şanlı, "İnsanca yaşamak ve haklarımızı kazanmak için işçiler, köylüler, emekliler, tüm emekçiler olarak birleşerek mücadele etmekten başka bir yol yok! Sendikaların toplu sözleşme taslaklarının oluşturulmasından farklı iş kollarındaki ücret pazarlıklarına ve emekli maaş zamlarına kadar; asgari ücret her zaman bir referans noktasıdır. Bu nedenle asgari ücret ülkedeki tüm işçilerin önümüzdeki dönem yaşam koşullarını belirleyen ücret pazarlıklarını doğrudan etkiler. Asgari ücrete temmuzda insanca yaşanabilir bir zam demek, kamu işçilerinden TİS süreci yaklaşan metal işçilerine, emeklilerden diğer tüm üretim kollarına; işçi emekçilerin refahı ve ücretlerinin artmasının ön ve temel koşuludur. O yüzden asgari ücret halkın tamamını ilgilendirir" diye ekledi.
'12 AYLIK SOYGUN VE SEFALET'
Grev hakkı kısıtlanan, sendikaları zayıflatılan işçilerin sefalet ücretine daha kolay mahkum edildiğinin altını çizen Şanlı, "Uydurma enflasyon hedefinin asgari ücret çıtası olarak belirlenmesi ve asgari ücretin yılda bir kez belirlenmesi 12 aylık soygun ve sefalet demektir. Asgari ücretin ortalama ücrete dönüştüğü hesaba katıldığında bu tüm emekçiler için sefalet anlamına gelmektedir. Bir avuç sömürücü adına iktidarı yürütenlerin emekçilerin yüzünü güldürecek bir ücret belirleyemeyeceği açıktır" diye konuştu.
TALEPLER SIRALANDI
Açıklamanın son kısmında Şanlı, taleplerini şu şekilde sıraladı:
"♦ Asgari ücret anayasada yer aldığı şekilde insanca bir yaşamı sağlayacak düzeye çekilmeli, enflasyondan kaynaklı tüm kayıplar ay ay telafi edilmelidir.
♦ İşçilerin emeğiyle, kanıyla, canıyla büyüyen ekonomiden tüm çalışan ve emeklilere refah payı garanti edilmelidir.
♦ Açgözlü sermayenin ihtiyaçlarını çoğulculuk kisvesi altında meşrulaştırmaya çalışan anti-demokratik komisyon yapısı değişmeli, çalışanların yarısına ulaşan asgari ücretlilerin seslerini doğrudan duyuracağı gerçek bir sözleşme yapısına geçilmelidir.
♦ Tekel karlarıyla, teşviklerle, vergi muafiyetleriyle semiren patronlardan servet vergisi alınmalıdır.
♦ Açlığa mahkum edilen emeklilerin ücretleri derhal arttırılmalıdır.
♦ BESAR'ın verileri yol gösteriyor. Temmuz ayından geçerli olmak üzere, en düşük aylık ücret, derhal açlık sınırının üzerine çıkarılmalı ve ardından yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması için yasal düzenleme yapılmalıdır."