27 Eylül 2024 Cuma

2023 Newroz deklarasyonu: Newroz ateşiyle özgürlüğe yürüyoruz

2023 Newrozu'nun startına ilişkin Diyarbakır'da ortak açıklama yapıldı. "Newroz ateşiyle özgürlüğe yürüyoruz" başlıklı deklarasyonda, "Depremin acısının ve öfkesinin toplumsallaşıp milyonlar halinde alanlara akacağı bir Newroz olacaktır" vurgusu yapıldı.

Bu yıl "Her der Newroz, her dem azadî" şiarıyla gerçekleştirilecek Newroz'un startı Diyarbakır'da verildi. Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere adanacak Newroz kutlamalarına ilişkin Dicle Fırat Kültür ve Sanat Merkezi'nde açıklama yapıldı.

İLK NEWROZ ATEŞİ ŞEMDİNLİ'DE YAKILACAK
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, PÎA Genel Başkanı Mehmet Kamaç, KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, KDP-T Genel Başkanı Mehmet Emin Gardaş, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Meclis üyesi Ali Haydar, Azadî Hareketi Cemal Satı, Tevgera Jinên Azad (TJA), Yeşil Sol Parti temsilcilerinin katıldığı deklarasyon açıklamasında ilk sözü DBP Eş Genel Başkanı Aydeniz aldı. Diriliş, serhildan ve özgürlük günü olan Newrozu bu yıl depremin acısıyla karşıladıklarını belirten Aydeniz, 43 merkezde kutlamalar gerçekleştireceklerini ve ilk ateşin Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde yakılacağını söyledi. Aydeniz, Newroz ateşini yükselterek iktidardan hesap soracaklarını ifade ederek, 17 ve 18 Mart'ta ise anma etkinlikleri gerçekleştireceklerini aktardı.

'NEWROZ ATEŞİYLE ÖZGÜRLÜĞE YÜRÜYORUZ'
DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk'ün Kürtçe okuduğu "Newroz ateşiyle özgürlüğe yürüyoruz" başlıklı deklarasyonda, depremin üzerinden bir ay geçmesine rağmen yıkımın ağır etkilerinin devam ettiğini söyledi, "Depremin sebep olduğu yıkımın bu kadar ağır olmasının en büyük sebebi, hantal, bürokratik ve baskıcı modeli özerk ve yerinden yönetimlere tercih eden ve bugün AKP-MHP faşizminde vücuda gelmiş olan merkezi ve otoriter devlet anlayışıdır. Öbür taraftan ortaya çıkan büyük toplumsal dayanışma ağı hem Kürtlerin ulusal birlik ruhunu güçlendirmiş hem de yerinden ve özerk demokratik yaşamı esas alan demokratik cumhuriyet modelinin tek kurtuluş paradigması olduğu gerçeğini tekrar ortaya çıkarmıştır" diye ekledi.

'AKP-MHP FAŞİZMİNDEN HESAP SORMA GÜNÜ'
Newroz'un depremde yaşamını yitirenlerin anısına ağıtlar ve deyişlerle karşılanacağını söyleyen Öztürk, "İçimizdeki öfkeyle birlikte Kawa'nın Dehak'a karşı başlattığı büyük başkaldırının ruhuna uygun olarak AKP-MHP faşizminden hesap sorma günü olarak karşılayacağız. Yıllardır ağır tecrit altında tutulan Sayın Öcalan'ın tarihsel rolünü oynaması için üzerindeki ağır tecridin bir an önce kaldırılmasını ve tüm siyasi tutsakların özgürlüğünü talep edeceğimiz 2023 Newrozu'nu aynı zamanda önümüzdeki seçimde mevcut iktidarı alaşağı etmenin müjdesi olarak görüyoruz" dedi.

Kürt siyasetini, 2023 seçim stratejisinin temel ayaklarından biri olarak rejimin siyasi aparatlarının Kürdistan'daki etkilerinin sandıkta kırılması üzerinde kurma çağrısında bulunan Öztürk, "Özgürlük arenaları olan Newroz meydanlarında bir kez daha özgür demokratik Amed'in, demokratik Ankara'nın ön koşulu olduğunu haykıracağız" diye konuştu.

'DEPREMİN ACISI, ÖFKESİNİN TOPLUMSALLAŞACAĞI NEWROZ OLACAK'
Rant ve talan ekonomisiyle halkın çürük binalara mahkum edildiğini kaydeden Öztürk şunları söyledi: "Yaşanan son ağır yıkımın asli sahiplerine karşı yeni bir toplumsal inşa sürecini başlatmayı en büyük tarihsel ve ahlaksal görev olarak görüyoruz. Özellikle gençlerin ve kadınların olmadığı bir kurtuluş mücadelesinin asla kurtuluş olmayacağı gerçekliğiyle 2023 Newrozu; kadınların ve gençlerin öncülüğünde halkımızın bir kez daha irade beyanında bulunacağı, depremin acısının ve öfkesinin toplumsallaşıp milyonlar halinde alanlara akacağı bir Newroz olacaktır."

2023 Newrozu'nun depremde yaşamını yitirenlere adanacağını, yıkımın büyük yası ve öfkesiyle alanlarda olunacağına vurgulayan Öztürk, "Tüm yaşananlara rağmen umudumuzu ve yeni yaşama olan inancımızı daha da büyütecek, dayanışmamızı güçlendireceğiz. Depremde açığa çıkan ulusal birlik ve dayanışma ruhuyla Newroz alanlarına akıp yitirdiğimiz canları anacağız. Dirilişi toplumsallaştırmak, Newroz ateşi etrafında adaletin ve barışın sesini haykırmak için, 'Her der Newroz, her dem azadî' ve 'Newroz ateşiyle özgürlüğe' şiarıyla kutlayacağımız 2023 Newrozu'na tüm halklarımızı davet ediyoruz" çağrısında bulundu.

BULDAN: NEWROZ BÜYÜK BİR DEĞİŞİMİN STARTI OLACAK
Deklarasyonun açıklanmasının ardından söz alan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, depremde yaşamını yitirenleri andı. Eşit ve özgür bir yaşamın haykırıldığı Newroz'un zulme, adaletsizliğe, yasaklara, sömürüye karşı direnişin adı olduğunu vurgulayan Buldan, "Çözümsüzlük siyasetine ve tecride karşı demokratik mücadele, çözüm ve müzakere iradesinin en güçlü şekilde haykırıldığı ve ifade edildiği ama aynı zamanda bunların talep edildiği bir gündür Newroz. Newroz, umudun dirilişi ve cesaretle buluşmasıdır. Halklar dayanışmasında buluşmadır, ulusal birlik iradesinde bütünleşmedir, mücadelede ortaklaşmadır" dedi.

Dayanışma, birlik ve beraberliğe en fazla ihtiyaç duyulan bir dönemden geçildiğini söyleyen Buldan, yaşamı savunma ve yaşatan bir sistemi kurma mücadelesinin büyütülmesinin önemine işaret etti. Buldan Newroz alanlarında, iktidara "artık senin miadın doldu, Türkiye halkları değişim istiyor"' mesajı verileceğini de söyledi.

Kürt, barış ve kadın düşmanı iktidara sistemi böyle devam ettiremeyeceği mesajının Newroz alanlarından verileceğini kaydeden Buldan, onurlu yaşam mücadelesinin kazanacağını vurguladı. "Tarihin akışının kesinlikle değişeceğini iktidara göstereceğiz. Bunu biz değiştireceğiz, biz başaracağız. Türkiye halkları, Kürtlerin, kadınların ittifakı bunu kesinlikle değiştirecek. Newroz büyük bir değişimin startı olacak" diyen Buldan, halkın demokratik çözümden yana kararını verdiğini vurguladı.

Buldan, Türkiye halklarının birliği ve Kürtlerin ittifakının yansıyacağı 2023 Newrozu'nun 14 Mayıs'ın büyük değişim ruhuna döneceğini söyledi, halka Newroz alanlarında bir araya gelme çağrısında bulundu.