20 Eylül 2024 Cuma

293. F Oturması: 78 yaşındaki Sisê serbest bırakılsın

Bu hafta 293. kez biraraya gelen insan hakkı savunucuları 78 yaşında olan ve ağır tecrit koşullarında tutulan Sisê Bingöl'ün derhal serbest bırakılmasını istedi.

İSTANBUL - İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için düzenlediği F Oturması'nın bu hafta 293.'sü gerçekleşti.

Galatasaray Meydanı'nda "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır", "Tedavi haktır engellenemez", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "293. hafta F Oturması Sisê Bingöl serbest bırakılsın" pankartları açılırken, hasta tutsakların fotoğrafları taşındı. Bu haftanın basın metnini okuyan İbrahim Demirel, hapishanelerde hak ihlallerinin artarak sürdüğünü belirtti. Hak ihlalleri ifadesinin yaşananlar karşısında masum durduğunu dile getiren Demirel, "Çünkü yapılan saldırıları gerçekte ifade edebilecek tek bir sözcük var, işkence! Buna dair örnekler çok fazla" dedi. Demirel, "Ali Gülmez Edirne Hapishanesi'nden Bolu Hapishanesi'ne 18 Ekim'de sürgün edildi. Sürgün, başlı başına bir işkence. Bununla birlikte Ali Gülmez'in kışlık giysileri 'Edirne'den getirilmedi' bahanesiyle hala kendine verilmedi. Bu hak ihlali olarak ifade edilse de tam anlamıyla bir işkencedir" diye konuştu.

'MAHPUSLARIN YAŞAM HAKLARI GASP EDİLİYOR'
Geçen hafta basına yansıyan haberlere dikkat çeken Demirel, Muş Hapishanesi'nden politik mahpusların Ankara/Sincan ve İzmir/Şakran Hapishaneleri'ne sürgün edildiğini hatırlattı. Demirel, politik mahpuslar, ayakkabısız, pijamalı ve elleri arkadan kelepçelenerek sürgün edildiler. Neredeyse hergün gerçekleşen sürgünlerde bu ve benzeri işkenceler yapılıyor.
Tek tip elbise saldırısı henüz yaşama geçirilmedi, ama tek kişilik ring araçları yaşama geçirilmeye çalışılıyor. Politik mahpuslar tek kişilik ring araçlarıyla hastane ve mahkemeye götürülmeye çalışılıyor. Tecridi daha da derinleştireceği için politik mahpuslar bu araçlarla mahkemeye ve hastaneye gitmiyor" ifadesini kullandı. Tekirdağ Hapishanesinde Menderes Leyla 15 günlük fizik tedavisinin 8. gününde kafes tipi ring aracı yerine daha önce götürüldüğü araçla gitmek istediği için tedavisi tamamlanmadan "kendi rızası ile tedaviye son verildi" yazısı ile konunun kapatıldığını söyleyen Demirel, "Özcesi mahpusların savunma, tedavi olma, hatta yaşama hakları gasp ediliyor" dedi.

İLK MAHKEMEDE TAHLİYE OLDU, YENİDEN TUTUKLANDI
Bu hafta 78 yaşında olan ve 2016 yılında Muş'un Varto ilçesine bağlı Badan Köyü'ndeki evine yapılan baskınla gözaltına alınıp, tutuklanan Sisê Bingöl için buluştuklarını söyleyen Demirel, Bingöl'ün durumunu şöyle aktardı: "Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" iddiasıyla dava açılan Sisê Bingöl, 25 ay sonra çıkarıldığı ilk mahkemede sağlık sorunları gerekçesiyle tahliye oldu. Mahkemenin verdiği 4 yıl 2 ay hapis cezası Erzurum İstinaf Mahkemesi, tarafından onaylanmasının ardından yeniden tutuklanarak önce Muş E Tipi Kapalı Hapishanesi'ne götürüldü, Kısa süre sonra ise açıldığı günden itibaren işkenceyle anılan Tarsus Kadın Hapishanesi'ne sürgün edildi. Hapishaneye girmeden kısa bir süre önce kalp krizi geçiren Sisê Bingöl sürgün edildikten bir hafta sonra idare ailesine bilgi verdi. Yakınlarını arayan Bingöl, ring aracında 3 gün kaldığını, ayaklarının şiştiğini ve rahatsızlandığını iletmiştir.

78 YAŞINDAKİ BİNGÖL AĞIR TECRİT KOŞULLARINDA TUTULUYOR
Ailesinin oturduğu şehirdeki hapishaneden alınarak çok uzak olan bir bölgeye sevk edilmesi sağlık sorunları, ziyaret ve ihtiyaçlarının karşılanması açısından hem kendisi hem de ailesi için zorluk daha da ötesi sadece Sisê Bingöl için değil ailesi için de işkence demektir. Sürgünün ardından annesiyle görüşen Haspike Kanmaz, Sisê Nine’nin oldukça solgun ve bitkin olduğunu, sağlık sorunlarında artış yaşadığını ifade etti. Özellikle idrar yolu hastalığında ciddi ilerlemenin olduğunu bundan dolayı cezaevinde çok zorlandığını belirtti, Sisê Bingöl dışarıdayken akciğer, yüksek tansiyon, kalp ve jinekolojik (kadın) hastalıklar nedeniyle kontrol altında tutuluyordu. Şimdi ise ağır tecrit koşulları altında işkenceye tâbi tutulmaktadır."

Demirel, Sisê Bingöl'ün derhal serbest bırakılmasını istedi.