29 Eylül 2024 Pazar

Ahmet Yetişen'den 1994'ten beri haber alınamıyor

Batman'da düzenlenen kayıp eyleminde Ahmet Yetişen'in dosyası kamuoyuyla paylaşıldı. Gözaltında kayıplara karşı hakikat, adalet, vicdan ve insanlık onuru adına mücadeleden vazgeçilmeyeceği kaydedildi.

Batman'da insan hakları savunucuları ve kayıp yakınlarının her cumartesi Gülistan Caddesinde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde düzenlediği "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eyleminde bu hafta 14 Kasım1994 yılından bu yana akıbeti bilinmeyen Almet Yetişen için bir araya gelindi.

Kayıpların fotoğrafları ve "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" yazılı pankartın açıldığı eylemin metnini İHD üyesi Abdurrezzak Katmaz okudu. Tanıkların beyan ve anlatımlarına göre; 13 Kasım 1994 tarihinde saat 19.00 ve 23.00 sularında asker, polis ve köy korucularının Ahmet Yetişen'in evine baskın yaptığını belirten Katmaz, şöyle devam etti: "Ahmet'i orada bulamayan güvenlik güçleri, oğlu Hanifi'yi alarak, H.S. ve N.G.'nin evine gittiler. N.G.'nin evinde bulunan Ahmet'i de alarak hepsini Batman Komando Tabur Komutanlığı'na götürdüler.

Gözaltına alınan Hanifi ertesi gün serbest bırakıldı. O günden itibaren Ahmet'ten haber alınamadı.23 Mart 1995 tarihinde kayıp Ahmet Yetişen'in akrabaları, aralarında Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM'nin de olduğu bir çok resmi makama başvurarak, Ahmet'in zorla kaybedildiğini bildirdiler. 30 Eylül 1998 tarihinde eşi Türkan, Ahmet'in gözaltına alınması ve zorla kaybedilmesinden sorumlu kişilerin cezalandırılması için Batman Cumhuriyet Savcılığı'na şikayette bulundu.

Dosya 1998/2650 hazırlık numarasıyla açıldı. Aynı gün savcı ve Batman Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Birimi'nde (TMB) görevli polisler tarafından ifadesi alındı. Batman TMB, gözaltı kayıtlarında Ahmet Yetişen'in bulunmadığını, kendisinin 23 Ekim 1996 tarihinden beri PKK üyesi olarak arandığını belirtti. Batman Jandarma Komutanlığı da Ahmet ile ilgili kayıtlarında bir bilgi olmadığını belirtti.

19 Şubat ve 25 Nisan 1999'te kayıp için daimi arama kararı çıkartıldı. 29 Mart 2001'te savcı tekrar bir arama kararı çıkarttı. 3 Aralık 2003 tarihinde YAKAY-DER İstanbul Fatih Savcılığına aralarında Ahmet Yetişen'in de bulunduğu 160 kayıp kişi hakkında başvuruda bulundu. Fatih Savcılığı dosyayı Batman Savcılığı'na gönderdi ve burada 2003/4131 hazırlık numarasıyla ikinci soruşturma açıldı. 22 Ocak 2004 tarihinde dosyalar birleştirildi.

Kayıp Ahmet Yetişen'in oğlu Hanifi, babasının zorla kaybedilmesinden sorumlu kişilerin bulunması ve cezalandırılması için bir kaç kez daha Batman Savcılığı'na başvuruda bulundu. Ancak bir sonuç alamadı. 12 Mayıs 2006 tarihinde AİHM'e yapılan başvuru süresinde yapılmadığı gerekçesiyle kabul edilmezlik kararı verdi."