27 Eylül 2024 Cuma

Almanya'da Haribo çalışanları sokakta

Almanya'nın Wilkau-Hasslau kentinde bulunan Haribo fabrikası yıl sonunda kapatılacak. İşçiler kent merkezinde yaptıkları eylemle kapatılma kararını protesto etti.

Almanya'nın Saksonya eyaletine bağlı Wilkau-Hasslau kentinde bulunan Haribo fabrikanın yılsonu kapatılması işçiler tarafından protesto edildi.

Gıda İşçileri Sendikası (NGG) çağrısıyla birlikte Haribo çalışanları kent merkezinde miting düzenlendi. 600 çalışanın ve destekçinin katılımıyla düzenlenen mitingde NGG sendikası adına yapılan konuşma, "6 Kasım tarihinde Haribo şirket yönetimi Wilkau-Hasslau'daki fabrikayı yılsonunda kapatacağını duyurdu. 3 dakika içinde 30 yıllık bir tarihi bitirdiler. Bu üretim merkezi yeterince kar yapmadığını iddia ettiler" denildi.

Almanya Sendika Birliği (DGB) yöneticisi Stefan Körzell ise "Haribo şirketi Wilkau-Hasslau'da üretimi durdurarak, 150 çalışanını işsiz bırakma hakkı yoktur. Burada çözüm aranmalıdır. Fabrikayı kapatmak çözüm değildir" dedi. Saksonya'da SPD'li Ekonomi Bakanı Martin Dullig ise "Bu fabrikanın üretime devam etmesi için çok çabalıyoruz. En son geçen Perşembe günü Haribo yöneticileri ile görüştüm ve bizim desteğimizi kabul ederek üretimi devam etmeleri gerektiğini vurguladım" diye belirtti.

Haribo İşçi Temsilciliği sözcüsü Olaf Klenke da "Biz baskıyı arttırmaya devam edeceğiz. 13 Aralık Haribo'nun kuruluşunun 100. yılıdır. Bu kutlamaya bizde eylemlerimiz ile katılacağız. Fabrikayı kapatma fikirinden artık geri dönülmelidir" diye kaydetti.