27 Eylül 2024 Cuma

Alpargün Apartmanı davasında emsal karar

Adana'da 96 kişinin yaşamını yitirdiği Alpargün Apartmanı davasında müteahhit Hasan Alpargün, 62 kez müebbet, 865 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Adana'da 6 Şubat 2023'teki depremde 96 kişinin yaşamını yitirdiği apartmanın müteahhidi Hasan Alpargün, 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, ilgili kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına da karar verdi.

Maraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihli depremlerde Adana'nın Çukurova ilçesinde yıkılan Alpargün Apartmanı'nda 96 kişi hayatını kaybetti. 96 kişinin ölümüne dair Adana 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde karar duruşması görüldü. Tutuklu yargılanan bina müteahhidi Hasan Alpargün, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Yakınlarını kaybeden aileler ile avukatları duruşmaya katıldı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mersin Milletvekili Ali Bozan'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi de duruşmayı izledi.

'OLASI KASTTAN CEZALANDIRILSIN'
Avukat Ümit Büyükdağ, dosyaya eklenen bilirkişi raporuna işaret ederek, projede yer alan kolonların yerlerinden bir metre ötede olduğunu söyledi. Büyükdağ, "Tutar Sitesi'nde elde edilen otopsi raporlarında yaşamını yitirenlerin daha çok vücut bütünlüğünün bozulduğu görülüyor. Alpargün'ün otopsi raporunda vefat edenlerin ciğerine kum dolmuş. Otopsi raporunda insanların boğularak öldüğü yazıyor" dedi. Büyükdağ, yargılamanın "olası kast" suçlamasıyla yürütülmesi gerektiğini söyledi.

TOPLUMSAL ADALET TALEBİ
Avukat Sergen Nisanoğlu, belediye sorumlularının ihmallerine değindi. Nisanoğlu, "Alpargün 'Ben binaları yaparken belediye yetkilileri sadece çay içti. Makinalar bozulurdu, ama biz devam ederdik. Zeminin kötü olduğunu bile bile yaptım bu binayı' dedi. Sanık Hasan Alpargün bir denetim blokajı oluşturmuş, denetleyebilecek bütün mekanizmaları ortadan kaldırmıştır. Sizden tek bir talebimiz var; doğru muhakeme usulü üzerine düşünün, toplumsal adalet talebi ile hukuki formlar arasındaki çelişkiyi giderin. Halihazırda salonun ortasında fil gibi duran kabullenilmiş ve umursanmamış sosyal cinayetin kararın kendisi olduğunu keşfedeceksiniz" diye konuştu.

Avukatlar "olası kast"tan ceza talebinde bulundu.

'TAHLİYESİNİ TALEP ETTİ
Sanık Alpargün, binanın yıkılma nedeninin sonradan yapılan değişiklikler olduğunu ileri sürerek, tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, sanık Alpargün'a 17 kez ağırlaştırılmış müebbet, 45 kez müebbet, 34 kez 25 yıl hapis cezası verdi. Ayrıca depremde yaralı kurtulan tek kişi yönünden 15 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti, ilgili kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunulması kararı da verdi.

'EMSAL BİR KARAR'
Aileler, karar sonrası adliye önünde açıklama yaptı. Avukat Baran Taygun Metin, cezanın "olası kastla" verildiğini ve indirim uygulanmadığını aktardı. Metin, kararın emsal nitelikte olduğuna dikkati çekti.

Alpargün Apartmanı'nda ailesini kaybeden avukat Beşir Ekinci, "Sabah güzel bir sonuç alacağımız umuduyla geldik ve nihayet o güzel sonucu aldık. Bundan sonra da çocuklarımız, torunlarımız için hiçbir binanın yıkımı, hiçbir kabahatin cezasız kalmayacağını gösterdi bu ceza. Sanık toplamda 865 yıla yakın bir hapis cezası aldı. Binadan sağ kurtulan tek kişi için de öldürmeye teşebbüsten 15 yıl hapis cezası aldı. Emsal nitelikli bir karar" ifadelerini kullandı.