22 Eylül 2024 Pazar

Amasra maden katliamı sorumluları korunuyor

Amasra maden katliamından sorumlu bulunan iki isim hakkında bu zamana kadar soruşturma başlatılmadığı, savcılığın Bakanlıktan izin talebinde bulunmadığı ortaya çıktı.

Amasra'da 42 madencinin hayatını kaybettiği katliama ilişkin bugüne kadar Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Kazım Eroğlu ile Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş hakkında soruşturma açılmadığı, savcılığın Enerji Bakanlığı'ndan izin talebinde bulunmadığı ortaya çıktı.

Katliamın hemen ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başta olmak üzere maden sahasına gelen hükümet sözcüleri iş cinayetlerinin hesabını sormadıklarını hatta katledilen işçileri suçlu bulduklarını unutarak sorumluların yargılanacağını iddia etmişti. CHP Milletvekili Ünal Demirtaş'ın bilirkişi ön raporunda havalandırma, metan drenajı ve teknik personel sayısında kusurlu bulduğu Kazım Eroğlu ve havalandırma ve metan drenajından kusurlu bulduğu Ercan Gebeş hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmadığına yönelik soru önergesine, "Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bahsi geçen kişiler hakkında herhangi bir soruşturma izni talep edilmemiştir" yanıtı verdi.

Öte yandan Meclis Araştırma Komisyonu, 3-4 Ocak 2023 tarihlerinde incelemelerde bulunmak üzere maden sahasına gidecek.