27 Eylül 2024 Cuma

Amed Newrozunda 'AKP-MHP'yi göndereceğiz vurgusu

Diyarbakır'da gerçekleşecek final Newrozu için halklar Newroz parkına akın etti. Katledilen  Jîna Emîni, Kemal Kurkut'un posterleriyle donatılan Newroz alanında Amedspor bayrakları da dalgalandı. Ulusal kıyafetleriyle alana giriş yapan kadınlar Newroz parkında renk cümbüşü yarattı. Sloganlarıyla Newroz alanını inleten kitle; rant, talan, zulüm iktidarı AKP-MPH göndereceklerini kaydetti.

"Her der Newroz, her dem azadî" ve "Newroz ateşiyle özgürlüğe" şiarlı Newrozların finali Diyarbakır'da gerçekleşti. Diyarbakır'ın Rezan ilçesinde bulunan Newroz parkında yapılacak Nerwroz kutlaması için sabahın erken saatlerinde halk akın etmeye başladı.

Sloganlarla parkın yolunu tutanlar alana giriş yaptı. Newroz meydanında bulunan ve siyahlara bürünen dev sahneye, Maraş merkezli depremlerde katledilenler için "Bila serê gelê me sax be" (Halkımızın başı sağ olsun) yazıldı.

'YASIMIZ MÜCADELEMİZİN GEREKÇESİDİR'
Gençlerin akın ettiği Newroz meydanına, İran'da katledilen Jîna Emînî'nin "Bi tayê porê Jîna Emînî, em ê tekoşîna jinê bilintir bikin" yazılı posteri ile 2017 Amed Newrozu'nda polis tarafından katledilen Kemal Kurkut'un "Kemal Kurkut ölümsüzdür" yazılı posteri asıldı. Meydana, posterlerin yanı sıra "Şîna me sedema tekoşîna me ye" (Yasımız mücadelemizin gerekçesidir), "Newroz cejna azadiyê ye" (Newroz özgürlüğün bayramıdır), "Gençlik Newroz'un sönmeyen ateşidir" ve "Rihê 8'ê Adarê diherike qada Newrozê" (8 Mart ruhuyla Newroz meydanlarına) yazılı pankartlar asıldı.

NEWROZ ALANI RENGARENK
Kadınlar yöresel kıyafetleriyle alanda renk cümbüşü yarattı. Öte yandan Bursa'da ırkçı faşist saldırıya uğrayan ve ölümle tehdit edilen Amedspor'un bayrakları da meydanda dalgalandı.

Newroz alanında sıklıkla "Bijî Serok Apo", "Be Serok jiyan nabe" ve "Jin jiyan azadî" sloganları yükseliyor.

SES MİKSERİ BARİYERLERLE KAPATILDI, KAFESE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Sahneye yüzlerce polis konuşlandırıldı, ses mikseri bariyerlerle kapatıldı. Kafese dönüştürülen ses mikserinde bekletilen polisler, meydandan her slogan yükseldiğinde tonmaistere müdahale ediyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Feleknas Uca da kafese alınan ses sisteminin yanında bekliyor. Newroz sahnesiyle meydan arasına çift sıra bariyer dizen Diyarbakır Emniyeti, bariyerlerin arasına da 5 metre yüksekliğinde tel ördü. Tellerin önüne ise çok sayıda çevik kuvvet polisi yerleştirildi. Geçtiğimiz yıl da Newroz meydanında provokasyon girişimlerinde bulunan Diyarbakır Emniyeti, sahneyi çift sıra bariyer ve 3 metre yüksekliğinde tel örgütlerle kuşatmıştı. Ancak gençler, bariyer ve telleri yıkarak, sahneye ulaşmayı başarmıştı.

SOSYALİSTLER YÜRÜYÜŞLE ALANA GELDİ
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri kortej oluşturarak alana girdi. Yürüyüş boyunca sık sık "Biji Newroz biji sosyalizm", "Eşitlik, adalet, Kürt ulusuna özgürlük", "Kemal Kurkut kavgamızda yaşıyor", "Disa disa serhildan azadiya Kürdistan" sloganları atıldı.

HDP Gençlik Meclisi ve Demokratik Öğrenci Meclisleri (DÖM), "Bı rihê nûjen Kawa, Bi rihê, Kemal Kurkut, ciwanên azad dimeşin" pankartıyla alana yürüdü. Sık sık "Bijî Serok Apo" sloganları atan gençler, kortej halinde Newroz meydanına giriş yapacak.

NEWROZ PROGRAMI COŞKUYLA BAŞLADI
Amed Newrozu'nun protokolünde, Demorkatik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Yeşil ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Barış Anneleri Meclisi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, 5 Haziran Aileleri İnisiyatifi ve Suruç Aileleri, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emek Partisi (EMEP) yer aldı.

NEWROZ'UN ÖZEL KONUKLARI
Newroz'un özel konukları ise Şenyaşar ailesinden Ferit Şenyaşar, tutsak HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, tutsak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı'nın eşi Zeynep Mızraklı oldu.

MED TUHAD-FED, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Pir Sultan Abdal Derneği, MED-DER, Kürt Enstitüsü, Rosa Kadın Derneği, Amedspor, Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, GÜNSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Edemen de protokolde yer alan diğer isimler oldu.

SAYGI DURUŞUYLA BAŞLADI
Sunuculuğunu sanatçı Devrim Demir ve tiyatro oyuncusu Özcan Ateş'in üstlendiği Amed Newrozu, saygı duruşuyla başladı. Tertip Komitesi Başkanı HDP Amed İl Eş Başkanı Gülistan Atasoy, Newroz meydanını dolduranları Kürtçe'nin Kurmancî ve Kirmançkî lehçelerinde selamlayarak, "Deniz Poyraz ve Nagihan Akarsel'in yoldaşları, Newroz kutlu olsun" dedi.

NEWROZ ATEŞİ YAKILDI
Amed'te, 2 bin 635'inci kez Newroz ateşi yakıldı. Newroz ateşinin yakıldığı esnada meydandan “Bijî Serok Apo” sloganı ve zılgıtlar yükseldi.


 

TÜRK: KÜRT HALKINA DÜŞMANLIK EDEN İKTİDARA OY VERMEYİN
Söz alan Ahmet Türk, Newroz'un Kürt halkının dirilişini ifade eden önemli bir gün olduğunu kaydetti, "Newroz özgürlüktük" vurgusu yaptı. Önümüzdeki seçimlere işaret eden Türk, "Bugün Kürt halkına düşmanlık eden bu iktidara karşı eğer halen sessiz kalıyorsanız ona destek verenler Kürt halkına adeta düşmanlık ediyor. Bu büyük bir ahlaksızlık olur. Bunu açık bir şekilde dile getirmek istiyorum. Hiçbir Kürdün, bu iktidara oy verme desteklemek gibi bir hakkı yoktur" çağrısı yaptı.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın özgürleşmesinin önemine dikkat çeken Türk, tutsak siyasetçiler HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak ve Selçuk Mızraklı'yı selamladı. Türk, "Bu dönem özgürleşmenin günü olacaktır. Bu dönem Kürt halkının kendi kaderini belirleme günü olacaktır. Buna yürekten inanıyorum" dedi.

KILIÇGÜN: NEWROZ AMED'DİR
Newrozun tek adam rejimini devirdikleri yeni bir yüz yıla vesile olmasını dileyen Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün de, Newroz'un Amed olduğunun altını çizdi. Kılıçgün, "Erkek egemenliğine direnerek devlet şiddetine karşı sokakları terk etmeyen Jin Jiyan Azadîyî kendine rehber eden bütün kadınların newrozu kutlu olsun. Emeğin sömürüsüne karşı direnen bütün emekçilerin Newroz'u kutlu olsun. Doğanın sömürüsüne karşı havamızı toprağı suyu doğayı koruyan, savunan herkesin Newroz'u kutlu olsun" dedi.

'HESABI BİRLİKTE SORACAĞIZ'
İktidarın sermaye odaklı rant politikalarını; kadın, çocuk, işçi, emekçiye düşman politikalarını hatırlatan Kılıçgün, depremde halkların ölüme mahkum edildiğinin altını çizdi. Katledilenleri anan Kılıçgün, şöyle devam etti: "Bugün depremin 44'üncü günü. Enkazların hala kaldırılmadığı 44. İktidar sattığı çadırların faturasını yazadursun bu halk yaşananların faturasını çoktan kesti. Gidecekler, biz göndereceğiz. Yaşadığımız deprem bir doğal afet değildi, aynı zamanda bir devlet depremiydi. Herhangi bir tedbir almayan tam tersine yapılanlara göz yuman devletin depremiyle yıkım daha da derinleşti. Müteahhitleri denetlemeyen vergilerimizi bağışlarımızı, yandaşlara peşkeş çeken insanları enkaz altında kurmak yerine banka kaslaarını kurtaran dayanışmamıza kayyım atayan bu iktidar suçludur. Helallik vermeyen Adıyaman, helallik vermeyen Hatay bizim rehberimiz. Onlar adına hesabı biz soracağız. Birlikte soracağız."

'NEWROZ ÇÖZÜM İRADESİDİR'
Newroz'un çözüm iradesi olduğunu söyleyen Kılıçgün, "Tam da Diyarbakır'da tam da bu Newroz alanında tam da bu sahnede 2013 yılında Sayın Öcalan'ın Kürt sorunu karşısında yazmış olduğu çözüm deklarasyonunu burada hep birlikte dinledik. O zaman da bu saha Kürt sorunun çözümü konusunda sorumluluk alacağını bu sorunun çözülebileceğini tüm Türkiye toplumuna, Kürt sorunu konusunda sorumluluk almayan devlet, iktidar aklına bir cevap verdi. Bugün bu çözüm halen gerekli, bugün bu deklarasyon halen geçerli. Bugün gördüğümüz Amed Newroz'u hem savaş karşısında hem derinleştirilen tecrit karşısında bu çözümün nihai bir sona ulaşacağınının teyidini veriyor. Sorumluluğunu alıyor. 2023 yılı demokratik bir Türkiye'nin savaşsız bir Türkiye'nin, tecridin olmadığı bir Türkiye'nin yılı olsun. Yeniden hepimize her birimize kutlu olsun. Newroz piroz be" dedi.

MIZRAKLI: KAWA'NIN EVLATLARI ÖZGÜRLÜK VE ONURLU BARIŞI MÜJDELEYEECKSİNİZ
Görevden alınarak 19 Ağustos 2019'da yerine kayyum atanan, tutuklandıktan sonra 9 yıl hapis cezası verilen Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Edirne F Tipi Hapishanesinden Amed Newrozu'na mesaj gönderdi. Mızraklı'nın mesajı şöyle: "Amede Gûlistan Merhaba, Acıyı, yıkımı, direnişi, sevdayı ve zaferi aynı yüreğe aynı bilince sığdıran cesur yürekler merhaba. Bir yanımızda ağıtlar, tamamlanmamış yaslar bir yanımızda güven, umut, kararlılık ama önümüzde aşılması gereken zorlu patikalar var. Bütün bunları taşıyacak ve aşacak olan dayanışmamız, örgütlülüğümüz ve birliğimiz olacak. Yüzyılın alacaklısı, mazlumu ve mücadelecisi olan bizler direnişle, onurla, alnı açık olarak bugünlere geldik. Yarınları özgürlük, eşitlik, demokrasi, adalet ve barışın coğrafyası, ülkesi ve dünyası yapabilecek düşünce ve inanca sahibiz. Bizler acıları emecek, taş üstüne taş koyacak, sofraya lokma, ayağa çorap olacak ama en fazla kadın, erkek, genç, yaşlı yarınlarımızın iradesi ve sahibi olacağız. Kawa'nın evlatları ülkeye özgürlük ve onurlu barışı müjdeleyeceksiniz. Newroz ateşleri yüreklerimizde daim, yolumuz açık ve aydınlık olsun. Mutlaka kazanacağız! Serkeftin!"

AKDAĞ: HASTA TUTSAKLAR ÖLÜME TERK EDİLİYOR
"Newroz ateşini bedeninde yakan Çağdaş Kawa Mazlum Doğan'ın direnişiyle sizleri selamlıyorum" diyerek sözlerine başlayan Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu'ndan (TUHAD FED) Safiye Akdağ, İmralı tecrit sistemi üzerinde durdu. Akdağ, "Faşist cuntanın bugünkü temsilcisi AKP-MHP, Esat Oktay'ın işkence yöntemlerini, Adalet Bakanlığı eliyle sürdürüyor" dedi.  Hasta tutsakların ölüme terk edildiğini, sürgünlere maruz kaldığını, tutukluların infazlarının yakıldığını dile getiren Akdağ, "Gün yok ki tutuklular sürgün edilmesin. Her gün yeni tiplerle cezaevleri açılıyor. Tutuklular tek kişilik hücrelerde tutuluyor. Bu uygulamalar, hiçbir hukukta yer almıyor" ifadelerini kullandı.

Amed 5 Nolu Hapishanesinde başlayan serhildanın devam ettiğini dile getiren Akdağ, "Tutsaklar, Mazlum Doğan ruhuyla direniyor. Bir kez daha tüm tutsakları buradan selamlıyoruz, Newroz bayramını kutluyoruz. Hasta tutuklulara yönelik kirli uygulamalar, onlarca ölüme yol açtı. Cezaevleri, ölüm evlerine dönüştü. Garibe Gezer'in şahsında bütün zindan şehitlerini anıyoruz. Zindan direnişi büyüyor, yaşasın zindan direnişi, yaşasın zindan direnişi" diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanları'nın ve Bin Hasta Tutsak Kadın Platformu’nun göndermiş olduğu Newroz mesajı okundu.

Okunan mesajların ardından Grup İsyan Ateşi sahne aldı. 

ÖZTÜRK: NE YAPARSANIZ YAPIN SONUÇ ALAMAYACAKSINIZ
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Newroz meydanını Kürtçe selamlayarak, şunları söyledi: Büyük bir depremler karşı karşıya kaldık. Birçok insanımız yaşamın yitirdi, binlerce insan yaralandı. Ancak bizler hesap soracağız. Bu iktidar mutlaka hesap verecek. Şehit Kemal Kurkut'u anıyor, hesabını soracağımızı bir kez daha buradan belirtiyorum. Halkımızın direnişiyle bunlardan hesap soracağız. Gidişleri yakındır. Kirli yüzleri ortaya çıktı. Gelinen nokta, iflasın göstergesidir. Ne yaparsanız yapın sonuç alamayacaksınız."

Öztürk, "Demokrasinin yolu Amed'ten geçer, burası Kürtlerin kalbidir. Amed demokrasi meydanıdır. Bu halka karşı ciddi olacaklar. 5 Nisan 2015'ten beri Kürt halkı, Türkiye halkları ve Ortadoğu halkları için önemli bir şahsiyet olan Sayın Öcalan'a tecridi derinleştirdiler. Sayın Öcalan'ın sesi Ortadoğu'da özgürlüğün umudu oldu. Fikirleri özgürlüğün umudu oldu. Halkımız artık bu tecridi kabul etmeyecek. İki yıldır Sayın Öcalan'dan hiçbir haber alınamıyor. Sayın Öcalan'ın sesinden korkuyorlar. Türkiye halklarının geleceğini yok ediyorlar. 5 Nisan'dan bu yana savaşı devreye koydular. Güney Kürdistan'ı bombalıyorlar. Bunlar insanlık dışı bir iktidar. İşgal zihniyetiyle Kürtlerin statüsünü ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Kürt düşmanlığı yürütüyorlar" dedi.

'SÖZÜMÜZ OLSUN, BU ZİHNİYETİN SONU GELDİ'
14 Mayıs seçimlerine işaret eden Öztürk, "14 Mayıs seçimleri büyük önem taşıyor, tarihi bir seçim geliyor. Bu faşist ve çürümüş sisteme seçimlerde hesap soracağız. O günler geçti. Bu da sözümüz olsun, bu zihniyetin sonu geldi" ifadelerini kullandı. Hasta tutsakların ölüme terk edildiğini belirten Öztürk, "Hayrilerin, Saraların mücadelesini sürdürenler, mücadeleden vazgeçmeyecek. Bu baskılarla sonuç alamazsınız. Buradan tüm tutsakları bir kez daha selamlıyoruz" vurgusu yaptı.

SANCAR: FELAKET İKTİDARINI MUTLAKA GÖNDERECEĞİZ
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da Kürtçe selamladı. Depremin felakete dönüşmesinin sorumlusunun AKP-MHP iktidarı olduğunun altını çizen Sancar, "Bu iktidarın adını açık koyalım. Yıkım, kan, talan ve felaket iktidarıdır. Şimdi bu iktidardan kurtulma zamanıdır. Bu Newroz meydanlarda bu sesi ve iradeyi en güçlü şekilde yansıtıyor. Evet, bu felaket iktidarını mutlaka göndereceğiz" dedi.

Savaş politikalarının bir başka uygulamayı da beraberinde getirdiğinin altını çizen Sancar, şöyle devam etti: "Savaş politikaları tecritle iç içe yürüyor. 2015'te çözüm süreci bittiğinde savaşı en ağır şekilde bu ülkenin merkezine yerleştiren iktidar, aynı zamanda İmralı'da da tecriti başlattı. Bunu iyi görelim. Savaş politikalarıyla tecrit iç içedir. Savaş politikalarıyla tecrit aynı anlama geliyor. Tecrit savaş politikalarının derinleştirilmesinin sembolüdür. O nedenle diyoruz demokratik çözüm ve barış için tecrit kalkmalıdır. İmralı'daki tecrit mutlaka kalkmalıdır. Barış ve demokratik çözüm için hepimiz bu iradeyi ortaya koyuyoruz. Bizler Newroz'a merhaba derken, savaş politikalarına da hayır diyoruz. Sömürüye, talana yalana hayır diyoruz. Yeni bir ülke yeni bir yaşam kurmayı savunuyoruz. O nedenle Newroz'a merhaba, AKP-MHP iktidarına da elveda. Hep birlikte göndereceğiz onları."

'BARIŞIN GÜVENCESİZ BİZLERİZ, SİZLERSİNİZ'
Newroz meydanını işaret eden Sancar, halkın güçlü direnişi ve duruşuyla kararlı yürüyüşüyle kurulan ittifaklarla yeni yaşamı mutlaka inşa edeceklerini dile getiren Sancar, "Emek ve Özgürlük İttifakı, Kurdi ititfaklar Kurdi partilerle yaptığımız ittifaklar, bütün ülkenin ezilenleri, sömürülüenleriyel kurduğumuz ittifaklar, kadınalrın ve gençlerin öncülüğünde yürüttüğümüz mücadele mutlaka başarıya ulaşacaktır. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Bu iktidarı göndereceğiz, bu düzeni mutlaka değiştireceğiz.  Evet çok kalmadı. 14 Mayıs'ta sandıklarda, bu güçlü ittifaklarla yeni bir başlangıcın güçlü sonuçlarını çıkaracağız. Bu sandıklara savaş iktidarını sömürü ve talan iktidarını gömeceğiz. buradan değişimini dönüşümün barışın özgürlüğün gücünü ve güvencesini çıkaracağız. Bu ülkede demokratik dönüşüm de büyük barışın da güvencesi bizleriz. Sizlersiniz. Sizlerin kararlı duruşu ve yürüyüşüdür. Başaracağız mutlaka başaracağız" ifadelerini kullandı.

'YENİ YAŞAMI KURACAĞIZ'
Sancar, şöyle devam etti: "Yürüdüğümüz yol üçüncü yoldur. Yeni yaşamın yolu üçüncü yoldur. Bu yol demokratik cumhuriyete çıkıyor. Demokratik cumhuriyeti birlikte inşa edeceğiz. O zamanlar yakındır. Ve çanlar bu iktidar için çalıyor. Evet halaylar zılgıtlar ve şarkılar ağıtlarla da olsa yeni yaşamı müjdeliyor. Acımız büyük ama umudumuz da çok büyük. Ama kararlılığımız da çok yüksek. O nedenle tekrar tekrar söylüyoruz. Mutlaka başaracağız. Eşit özgür barış içinde bir yaşamı mutlaka kuracağız. Yaşamı yeniden inşa edeceğiz. bu toprakların bütün dillerinin ortaklığıyla yeni bir dil kuruyoruz. Yeni bir ruh yaratıyoruz. Bu yeni dil ve bu yeni ru mücadelemizin kaynağıdır. Newroz ateşi gibi yüreğimizi ve yolumuzu aydınlatıyor. Biliyoruz ki, yeni bir dil olmadan, yeni bir dünya ve yeni bir yaşam kurulamaz. O nedenle, yeni dili de yeni yaşamı da kuracağız. Büyük barışı da bu ülkeye mutlaka ama mutlaka getireceğiz."

TALABANİ: YA KÜRDİSTAN YA ÖLÜM
Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Genel Başkanı Bafil Talabani, Amed Newrozu'na görüntülü mesaj gönderdi. Kürtlerin ulusal birliğinin önemin vurgu yapılan Talabani'nin mesajı şöyle: "Günaydın aziz kardeşlerim, hepinizin Newroz'u kutlu olsun. Tüm çocukların, gençlerin de Newroz'u kutlu olsun. İnşallah bu yıl bütün Kürtlerin beraber mücadele ettikleri bir yıl olur. Bütün sorunlarımızı bir tarafa bırakacak, birlik içinde kendi kazanımlarımız için omuz omuza mücadele edeceğiz. Bütün komşu ülkelere bir çağrıda bulunmak istiyorum: Siyasetçilerimizi, önderlerimizi serbest bırakın, halkın, doktor ve avukatların onlarla görüşmesinin önündeki engelleri kaldırın. Gönlümüz depremde bütün tanıdıklarını, akrabalarını, kardeşlerini, ana ve babalarını kaybeden ailelerle birlikte. Sizin de desteklerinizle bütün partilere baskı uygulayarak, onların halkımızın menfaatlerini öncelemesini sağlayacağız. Yaşasın Kürt ve Kürdistan, ya Kürdistan ya ölüm."

Newroz programının sona ermesinin ardından meydanı terk etmeyen gençler, polisin uygulamalarına tepkilerini sürdürdü. Polis saldırdığı gençler, sloganlarla karşılık verdi.

En az yüz kişi darp edilerek gözaltına alındı.