27 Eylül 2024 Cuma

AP Kürt Konferansı sonuç bildirgesi açıklandı

Avrupa Parlamentosu'nda 17'ncisi düzenlenen Uluslararası Kürt Konferansı sonuç bildirgesi açıklandı. Konferansta Özerk Yönetim'in tanınması ve PKK ile diyalog çağrısı yapılırken KCK'nin ilan ettiği eylemsizlik kararının değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Avrupa Parlamentosu 17. Uluslararası Kürt Konferansını gerçekleştirdi. İki gün süren konferansın sonuç bildirgesi yayımlandı.

8 ve 9 Mart tarihlerinde gerçekleşen konferansın sonuç bildirgesinde Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenler anıldı. On binlerce insanın ölümünün sadece depremden kaynaklanmadığı, kar hırsı ve tek devlet politikasının sonucu olduğu kaydedilen sonuç bildirgesinde, "EUTCC konferansı deprem kurbanlarını anmaktadır. Türkiye'ye, Kuzey Suriye'ye saldırılarını derhal durdurması ve insani yardımlara yönelik ambargoyu kaldırması için çağrıda bulunulmaktadır" denildi.

KCK'nin çağrısıyla Halk Savunma Gücü'nün (HPG) eylemsizlik kararının çift taraflı alınması gerektiği kaydedilen bildirgede, "Askeri hareketsizlik ve deprem enkazı sadece sonuç değil, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin 100 yıllık tekçi devlet zihniyetini aşmak ve demokratik bir cumhuriyet haline gelmek için bir fırsattır. Bu bağlamda, önümüzdeki seçimler muhalefet tarafından kullanılması gereken tarihi bir seçenektir" ifadeleri kullanıldı.

HDP'YE YÖNELİK YASAKLARA KARŞI HAREKETE GEÇME ÇAĞRISI
HDP'ye dönük baskılara dikkat çekilen konferans sonuç bildirgesinde Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi'nin HDP'ye dönük yasaklama kararına karşı çıkması gerektiğine yer verildi. "EUTCC konferansı, demokrasi ve barış için birleşmek ve HDP'nin yasaklanmasına karşı muhalefeti birlikte hareket etmeye çağırmaktadır. Uluslararası toplum ve özellikle Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi, ikinci en büyük muhalefet partisinin yasaklanmasını hiçbir koşul altında kabul etmeyecekleri konusunda net sinyaller göndermelidirler" çağrısında bulunuldu.

'ÖCALAN SERBEST BIRAKILMALI'
İmralı hapishanesindeki ağırlaştırılmış tecrit koşullarına ve Abdullah Öcalan'ın durumuna dikkat çekilen sonuç bildirgesinde, İmralı hapishanesinin kapılarının açılması, İmralı'daki tutsakların maruz kaldığı hukuk dışılığın sona erdirilmesi, avukatların engelsiz olarak müvekkilleriyle görüşmesine izin verilmesi için mekanizmaların devreye konulması, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılarak Türk devleti ile PKK arasında diyaloğun yeniden başlatılması çağrısına yer verildi.

'ROJAVA ORTADOĞU İÇİN TEK ALTERNATİF'
PKK ve Türk Devleti arasında başlatılacak diyaloğun aynı zamanda Suriye ve Ortadoğu'nun geleceği için de hayati önem taşıdığına yer verilen sonuç bildirgesinde, "Demokratik özerklik kavramına dayanan toplumsal sözleşme olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, çoğulcu demokratik Ortadoğu için tek alternatiftir. Bu şekilde, etik ve mezhepsel çatışma hatları, savaş suçları birlikte durdurulabilir ve aşılabilir" dendi.

'KUZEY VE DOĞU SURİYE YÖNETİMİ TANINMALI'
"Uluslararası toplumun Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimini tanıması önemli bir adım olacaktır" denilen sonuç bildirgesinde, DAİŞ çetelerinin vatandaşı olduğu ülkelere götürülerek yargılanması ve Kuzey ve Doğu Suriye'de mahkemelerin oluşturulması gerekliliğine işaret edildi.

Medya Savunma Alanları, Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük SİHA ve İHA saldırıları, devrimin öncü kuvvetlerinin hedeflenmesinin gündemleştirildiği konferansta, "Başta kadınlar olmak üzere Kürt siyasetçilerin dronlarla katledilmesi yargılama konusu olmalı" dendi.

Êzidî halkının 2014 soykırımının etkilerini hala yaşadığına dikkat çekilen sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi: "Êzidîlere yönelik saldırıları bir soykırım olarak tanıyan birçok devletin olduğu göz önüne alındığında, Türk insansız hava araçlarının Êzidîlere karşı daha fazla saldırmasını önlemek için AB tüm diplomatik ve politik mekanizmalarını harekete geçirilmelidir."

'TÜRKİYE'NİN SAVAŞ SUÇLARI İÇİN BAĞIMSIZ SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMELİ'
OPCW üyesi devletlere, Türk devletinin kimyasal silah kullanımı ve diğer savaş suçlarına ilişkin soruşturma başlatmaları, uluslararası hukuk kapsamında Türk devletinin ihlallerine ilişkin yaptırım uygulanması çağrısında bulunulan sonuç bildirgesinde, Avrupa topraklarında Kürtlere yönelik suikastların önlenmesi gerektiği vurgulandı.

PKK'nin terör listesinden çıkarılması çağrısının da yer aldığı sonuç bildirgesinde, İran ve Rojhilat'ta kadınlar ve halkın isyanıyla dayanışma çağrısı yapıldı.