27 Eylül 2024 Cuma

Ardahan Newrozunda 'hesap sorma' vurgusu

Ardahan'da kutlanan Newroz'da Newroz'un anlamının sadece baharın gelişi değil direniş ve özgürlük olduğu kaydedildi, "AKP-MHP iktidarından hesap soracağız" vurgusu yapıldı.

Ardahan'ın Göle ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Örgütü binası önünde toplanan çok sayıda kişi, "Her der Newroz, her dem azadî" şiarıyla Newroz'u kutladı. Newroz'a HDP Van milletvekili Murat Sarısaç ve HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de katıldı. Newroz alanı Yeşil Sol Parti ve HDP bayraklarıyla süslenirken, program depremlerde katledilenler anısına saygı duruşuyla başladı. Daha sonra Newroz ateşi yakıldı.

SARISAÇ: DEHAKLARIN ZULMÜYLE ÇAĞDAŞ KAWALAR MÜCADELE EDİYOR
Newroz'da ilk sözü alan HDP Van milletvekili Murat Sarısaç, Diyarbakır Hapishanesinde üç kibrit çöpüyle tutuşturulan Newroz ateşinin günümüze kadar yakılarak sürdüğünü belirtti. Sarısaç, "Demirci Kawa mazlum halkların direnişçisi olarak Dehaklara karşı savaştı. Günümüzde Dehaklar zulümlerini devam ettiriyor, buna karşı Çağdaş Kawalar mücadele ediyor. Kürtler için Newroz'un anlamı sadece baharın gelişi değil, direniş ve özgürlüktür. 2023 Newrozu'na öfkemizi taşıdık" dedi.

'AKP-MHP İKTİDARINDAN HESAP SORACAĞIZ'
Maraş merkezli depremlerde AKP-MHP iktidarı nedeniyle 50 binden insanın katledildiğini hatırlatan Sarısaç, "21 yıldır iktidardalar. Erdoğan'dan, Süleyman Soylu'ya kadar hepsi Avrupa'nın onları kıskandığını ileri sürüyordu. Rojava'da savaş sürdürürken, depremlerde günlerce arama kurtarma yapamadılar. Kendileri halkın yardımına koşmadıkları gibi ilk günden gönüllüleri de engellediler. Burada Patnos Belediyesi'nin göndermek istedikleri yardımlara el koydular. Yüzlerce belediyemize kayyım atadılar. Kurdistan'daki tüm belediyelerimize kayım atandı. Belediyenin tüm kaynaklarını kendi yandaşları ve iktidarları için harcıyorlar. Mutlaka bunların hesabını soracağız. Ülkeye yaşattırdıkları her şeyin hesabını AKP-MHP iktidarından hesabını soracağız" ifadelerini kullandı.

'TECRİT POLİTİKALARI TÜRKİYE HALKLARI ÜZERİNDE SÜRDÜRÜLÜYOR'
Kürt sorunun çözümünün PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüyle mümkün olacağına vurgu yapan Sarısaç, "Bugün tecrit politikaları tüm Türkiye halkları üzerinde sürdürülüyor. Sayın Abdullah Öcalan'a yaklaşım, demokrasiye yaklaşımdır. Bu Newroz finaldir. Ekolojiyi, insanlığı savunan HDP var. Bu nedenle HDP'ye saldırıyorlar. Çok iyi biliyorlar ki HDP'yi HDP yapan haklılığıdır. Parti genel eş başkanlarımızdan tutun, tüm üyelerimiz üzerinde büyük bir baskı yürütülüyor. On binlerce partili şu anda cezaevinde. Bunların hesabını soracağız" dedi.

GÜLÜM: KÜRT KADININ MÜCADELESİ DÜNYANIN DÖRT YANINA YAYILDI
İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ise Kürtlere yönelik baskılara dikkat çekerek, "Kimse bizden boyun eğmemizi, savaş politikalarını kabul etmemizi beklemesin. Başta Kürt halkı olmak üzere tüm ezilenler, direnmeye devam ettik. Bugün geldiğimiz noktada barışın zamanı, kazanmanın zamanı, bu ülkeye adaleti kadın erkek eşitliğini getirmenin zamanıdır. Bu günden başlayarak seçimde bunlardan hesap soracağız. Onları saraylarından indireceğiz. Bu kadar insanı katletmişler, hayatlarımızı yok etmişler, hesap soracağız. Onları tarihin çöp tenekesine atacağız. Zannediyorlar ki hileyle, hurdayla kazanacaklar, biz buna izin vermeyeceğiz. Dünyanın dört bir yanından 'Jin, Jiyan, Azadî' seslerini duyuyoruz. Kürt kadının, Kürt halkının sayesinde bu mücadele dünyanın dört bir yanına yayıldı. İşte biz bu güce güveniyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Newroz, çalınan ezgilerle son buldu.