29 Eylül 2024 Pazar

Askerin 'üst arama' dayatmasını reddeden hasta tutsak hastaneye götürülmüyor

Hastaneye giderken hapishane idaresi tarafından aranan tutsaklara bir de askerler "üst araması" dayatıyor. Gebze Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulan hasta tutsak Eylem Baş, bir aydır bu uygulamayı reddettiği için hastaneye götürülmüyor. Baş, hastalığı nedeniyle son bir ayda altı kilo kaybetti.

Gebze Kadın Kapalı Hapishanesinde tutsak Partizan Eylem Baş, bir ayı aşkın süredir tedavi edilmiyor. Hapishane revir doktorunun vücudunda yoğun enfeksiyon olduğunu belirttiği Baş, askerin "üst araması" dayatmasını kabul etmediği nedeniyle tedavi hakkı gasp ediliyor.

Kanlı ishal belirtisi, su ve kilo kaybı gösteren Baş'ta, yüksek enfeksiyon şüphesi olduğunu belirten revir doktoru tanı konması için hastanenin tıbbi olanaklardan yararlanması gerektiğini belirtti.

Yeni Demokrasi'de yer alan habere göre, hapishaneden çıkarken hapishane personeli tarafından zaten üstü aranan tutsaklara, ring aracına binmeden bir de askerler üst arama yapmak istiyor. Bu dayatmayı reddeden tutsaklar hastaneye götürülmüyor.

Civarda bulanan diğer hapishanelerde bu uygulamanın olmadığını kaydeden tutsaklar, hak gasbının sona ermesi için hapishane idaresi ve başsavcılığa dilekçe ile başvurdu.

MKP ve DHKP-C dava tutsaklarıyla açık görüşe çıkan tutsak Partizanlar "Tedavi Hakkı Engellenemez", "Eylem Baş Hastaneye Götürülsün" sloganlarıyla görüş alanına geldi. Görüşçüleri tarafından alkışlarla karşılanan tutsaklar, her gün kapı dövme eylemi yaptıklarını söylediler.

Bir ayı aşkın süredir yaşadığı yoğun su kaybı nedeniyle 6 kilo veren Baş, dün gerçekleştirilen açık görüşe katılabilmesi için kendisine revirde serum verildiğini söyledi. 1 ay önce savcıyla görüşen tutsaklar arama dayatmasının kaldırılacağı sözünü aldıklarını fakat hiçbir adım atılmadığını belirttiler.

Jandarma komutanı olarak görev yapan Ali Yıldırım tarafından üst aramasının dayatıldığını belirten tutsaklar hapishane idaresine dedektörle arama, kanın hapishanede alınarak hastaneye yollanması gibi birçok seçenek sunduklarını; ama hepsinin "yasal mevzuatlar" kılıfına sokularak reddedildiğini, yasal mevzuatların keyfi yorumlarla aleyhlerine uygulandığını belirtti.