27 Eylül 2024 Cuma

Avcıpınarı köyüne maden ocağı ve atık deposu

Sivas'ın Avcıpınarı köyüne maden ocağı ve atık deposu kurulmasına karar verildi, köy halkı bu kararın bölgenin doğasına vereceği zararlara işaret ederek tepki gösterdi.

Sivas'ın Yıldızeli ilçesi Avcıpınarı köyüne maden ocağı ve atık deposu açılmasına karar verildi. 10 Şubat 2023 tarihli kararla yapılacak olan maden tesisinin kurşun, çinko, bakır, gümüş ve altın araması yapacağı ve yerleşim alanlarına yakın kurulacağı öğrenildi.

Avcıpınar köyü halkı, sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamada karara itiraz etti. Açıklamada, "Bu, bölgenin ana geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığı bitireceği gibi, tüm canlılara da hiçbir yaşam alanı bırakmayacak. Arama ve depolama yapılacak yerin yakınından geçen doğal gaz boru hattı tehlikeyi daha da artıyor. Ayrıca köy önceden Ermeni yerleşimi olduğundan arama ve depolama yapılmak istenen alana 380 m. mesafede 'Kilise Tepesi' isimli Sit alanı var. Bütün bunlara rağmen kararda 'ÇED raporu gerekli değildir' denildi. Köyümüzde böyle bir talan istemiyoruz. Karşı dava açılmak üzere, ama sesimizi daha fazla duyurmamız gerekiyor. Lütfen bu sesi duyun ve duyurmamıza yardımcı olun" ifadeleri kullanıldı.