27 Eylül 2024 Cuma

AvEG-Kon: Pandemide yaratılan eşitsizlikle mücadele edelim

AvEG-Kon, pandemide yaratılan eşitsizliğe karşı mücadele çağrısında bulundu.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon), pandemide yaratılan eşitsizliğe karşı mücadele çağrısında bulundu.

Pandemi süresince dünyanın en zenginlerinin (2189 kişi) malvarlığının 8,9 milyar dolardan 10,2 milyar dolara yükseldiğine işaret eden AvEG-Kon açıklamasında, aynı süreçte tüm Avrupa'da kısa çalışma koşulları ve işten atmaların arttığı, işçi ve emekçilerin önemli bir kısmının gelirlerinin düştüğü, yaşam ve çalışma koşullarının kötü olmasına bağlı olarak yoksullara pandemiden dolayı ölümlerin yüksek olduğu kaydedildi.

Aynı adaletsizliğin koronavirüs aşısında yaşandığı belirtilen açıklamada, "Her şeyin pazarın yasalarına tabi olduğu kapitalizmde, aşı da kar elde etme amacına hizmet ettiği için işçi ve emekçilere oldukça geç ulaşacağı ne kadar kesinse; virüsün geçirdiği mutasyonlar dolayısıyla aşının geniş kitlelere ulaşmadan etkisinin kırılacağı da o kadar büyük bir olasılıktır. Kapitalizmin doğaya, insana karşı düşmanlığı sonucu çıkan pandemi, yine kapitalizmin iç çelişkilerinden dolayı zaptedilemiyor. İşçi sınıfı ve emekçiler, virüsten kurtulmak için öncelikle kapitalizmin kurtulmak için mücadeleyi yükseltmelidir" denildi.

Hastanelerin şirket gibi çalıştığı, sağlık emekçilerinin çalışma sürelerinin uzadığı kaydedilen açıklamada, "Koruyucu sağlık hizmetinin olmayışı, sağlık hizmetlerinin    metaya dönüştürülerek; hastahane ve sağlık işletmelerinin birer ticarethaneye dönüştürülmüş olması, yüzbinlerce işçi ve emekçinin yaşamını yitirmesine neden oldu" diye belirtildi.

AvEG-Kon açıklamasında, pandeminin seyrinin toplumsal çelişkilerin sertleşeceğine işaret ettiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi: "Almanya'da, parlamento binasına, Washington'da Beyaz Saray'a yürüyen faşistler, ırkçı ve faşist partiler ve onlara yedeklenenler, koronavirüs ile birlikte artan çelişkilerden yararlanma çabasında olduklarını gösteriyor. Ancak, ezilen işçi ve emekçilerin henüz sokağa çıkarak burjuvaziye karşı tepkilerini göstermemeleri gelecekte de böyle olacağı anlamına gelmiyor. Asıl önemli gelişmelerin önümüzdeki aylarda yaşanacağı kesin. Şirketlere hibe edilen milyarlar işçi ve emekçilere, işsiz kalma, fazla çalışma, yoksulluğun daha fazla artması olarak yansıyacak. Göçmenlere yönelik, ırkçı, ayrımcı yaklaşımlar, hak gaspları artacak. Üretim ve sömürü daha sert koşullarda devam edecek. Mücadele bir bütün olarak sertleşecek. Bize düşen görev ise, gerekli hazırlıkları yaparak, kapitalist sistem teşhirini süreklileştirmektir. Sınıf kardeşlerimizle ortaklaşarak, sokağa çıkmak ve mücadeleyi büyütmek olmalıdır."