27 Eylül 2024 Cuma

AvEG-Kon'dan Albayrak ve Şahin için dayanışma çağrısı

AvEG-Kon, Avrupa'daki kitle örgütlerini ve kişileri, Yunanistan'da, sınırdışı edilmek istenen 2 politik sığınmacıya yardım ettikleri için gözaltına alınan Alican Albayrak ve Hüseyin Şahin'le dayanışmaya, Yunanistan Devleti'ni protesto etmeye çağırdı. 

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon), Yunanistan'da iki mülteciye yardım ettikleri için gözaltına alınan ESP'liler Ali Can Albayrak ve Hüseyin ŞAhin'in serbest bırakılmasını istedi. 

Siyasi mülteci olan Albayrak ve Şahin'in, 17 Kasım'da Yunanistan'ın midilli adasında, sığınma için Türkiye'den gelen iki politik mülteciye yardım ettikleri için gözaltına alındıklarını hatırlattı.

Türkiye Devletinin, başta sosyalistler, yurtseverler olmak üzere muhalif olan herkese yönelik faşist baskıları, gözaltı ve tutuklama saldırıları nedeniyle bir çok kişinin Avrupa başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesine giderek politik mülteci olarak yaşamak zorunda kaldığını belirten AvEG-Kon, sosyalistler Albayrak ve Şahin'in de haklarındaki hapis cezaları nedeniyle Yunanistan'a gittiklerini kaydetti. 

Albayrak ve Şahin'in, Yunanistan'ın mülteci düşmanı politikalarına karşı mücadele ederken aynı zamanda, politik mültecilerle de dayanışma içerisinde olduklarını ifade etti. 

'SOSYALİSTLERİN YAŞAM VE SAĞLIK DURUMLARINDAN ENDİŞELİYİZ'
Midilli'de darp edilerek gözaltına alınan Albayrak ve Şahin'in, savcılık kararı ile tutuklandıklarını belirten AvEG-Kon, "Yunan polisinin işkence ve şiddetine maruz kalan sosyalistler daha sonra götürüldükleri Sakız Adası'ndaki hapishanede de darp edilmiş, çıplak arama işkencesine maruz bırakılmışlardır. Özel eşyaları verilmeyen, sürekli darp ve şiddete maruz bırakılan sosyalistlerin yaşamlarından ve sağlık durumlarından endişeliyiz." 

Mülteci düşmanı politikalarından dolayı Yunan devletini kınıyan AvEG-Kon, "Adeta toplama kamplarına dönen kamplarda insanlık dışı koşullarda kalan mültecilere yaşattıkları yetmezmiş gibi, siyasi mültecileri yasadışı şekilde ve şiddet uygulayarak iade etme/geri atma uygulamalarıyla da politik mülteci düşmanlığını göstermektedir" dedi. 

Avrupa'da yaşayan göçmen işçi ve emekçileri, ilerici parti ve örgütleri Albayrak ve Şahin ile daşanışma içerisinde olmaya, Yunanistan Devleti'ni protesto etmeye çağıran AvEG-Kon, "Alican Albayrak, Hüseyin Şahin'inin üzerindeki baskı ve şiddetin sona erdirilerek, serbest bırakılmaları için mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" diye kaydetti.  

AvEG-Kon, "Mülteci düşmanı politikalara karşı dayanışmayı büyütmek siyasi ve insani sorumluğumuzdur. Yunan devletini bu mülteci düşmanı uygulamalardan ve faşist Türk devletinin suçlarına ortak olmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz" diye vurguladı.