22 Eylül 2024 Pazar

Avrupa kentlerinde Paris katliamı protestoları

2. Paris katliamın Avrupa'nın birçok kentinde protesto edildi. Fransız konsoloslukları önünde yapılan eylemlerde katliamın araştırılması istendi.

Avrupa'nın birçok kentinde Fransa konsoloslukları önünde düzenlenen eylemlerle KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara (Evîn Goyî), sürgündeki Müzisyen Mîr Perwer (M. Şirin Aydın) ile Abdurrahman Kızıl'ın katledildiği Paris Katliamı protesto edildi.

OSLO
Norveç'in başkenti Oslo'da Oslo Kürt Toplum Merkezi'nin çağrısıyla Fransa Konsolosluğu önünde bir araya gelen çok sayıda kişi saygı duruşunun ardından, saygı duruşunda bulunduktan sonra kadınlar konsolosluk önüne bir çelenk bıraktı. Daha sonra NCDK-Oslo Temsilcisi Endam Aso konuşma yaparak, "Paris'teki son saldırının yine Ankara'dan düzenlendiği çok açık ve göz önündedir. Bu bir siyasi saldırıdır. Bunu kesinlikle sıradan bir saldırı olarak değerlendiremeyiz. 10 yıl önce Paris'te 2013'te 3 yoldaşımıza düzenlenen suikastın bir başka versiyonu olduğu ve Fransa devletin pasifistliği açık bir şekilde ortadadır" dedi.

Eyleme katılan Parlamenter Seher Aydar ise şunları söyledi: "10 yıl içinde 2 defa Paris ortasında Kürtlere ve Kürt halkının kurum ve temsilcilerine yönelik  katliamlar gerçekleştirildi. Kürt halkı Türkiye, İran, Irak ve Suriye rejimin baskı ve saldırıları yüzünden Avrupa'ya göç ederek burada da güvenliği olmadığı için bu tür terörist saldırılara maruz kalıyor. Bizim için çok açıktır ki kendi güvenliğimiz için birbirimize sahip çıkmamız gerekir. Defalarca yetkililere güvenliğimiz için seslenmişiz. Bu saldırı çok açık ve net bir siyasi saldırıdır. Bu son saldırı, Fransa'nın 2013'teki katliamı ortaya çıkarmayarak Türk devletine taviz vermesinin bir sonucudur. Biz Avrupa'daki Kürtler ve temsilcileri olarak hiçbir zaman haksızlığa karşı ve tehditlere rağmen sessiz kalmadık ve kalmayacağız ve buradan da bir halk temsilcisi olarak söz veriyoruz ki bu siyasi cinayetin takipçisi olarak, suçluları ve onun arkasındaki güçleri adalet önüne çıkaracağız."

Eylem, sık sık atılan "Şehîd namirin", "Solidaritet med Kurdistan", "Jin jiyan azadî", "Women life freedom", "Turkey stop killing Kurds" sloganlarıyla sona erdi.

FREIBURG
Fransa'nın başkenti Paris'te katledilen KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara (Evîn Goyî), sürgündeki müzisyen Mîr Perwer (M. Şirin Aydın) ile Abdurrahman Kızıl'ı anmak ve katliamı protesto etmek amacıyla Almanya'nın Freiburg şehrinde bir araya geldi.

Nuda Kadın Meclisi öncülüğünde bir araya gelen Kürtler ve dostları, saygı duruşunun ardından şehrin en işlek caddesinde yürüyüşe başladı. Bildirilerin okunduğu eylemde Türk faşizmine karşı mücadele sözü verildi. Yürüyüşte sık sık "Jin jiyan azadî", "Şehîd namirin", "Bijî berxwedana gerîla" sloganları atıldı.

BERLIN
Almanya'nın başkenti Berlin'de protesto için onlarca kişi ve kurum temsilcisi Fransız elçiliği önünde basın açıklaması yaptı. Siyaset, sanat, akademi ve medya çevrelerinden kişi ve kurumların katıldığı açıklamada Gazeteci Hayko Bağdat, Akademisyen Neşe Özgen, Yazar Meral Şimşek, Akademisyen Nevra Akdemir, avukat Lukas Theune, sanatçı Hozan Aydın, siyasetçiler Sibel Yiğitalp ve Hakan Taş, Berlin-Brandenburg Kürt Toplumu adına Hüseyin Taşan ve Nav-Berlin Şehit Aileleri Komisyonu temsilcisi 2. Paris katliamını kınayan ve katliamın araştırılmasını talep eden açıklamalar yaptı.