27 Eylül 2024 Cuma

Ayn İsa halkı: Direnerek kazanmıştık, yine kazanacağız

Türk devleti ve çetelerinin Ayn İsa'ya yönelik saldırılarına tepki gösteren ilçe halkı, dayanışma çağrısında bulundu. Çok sayıda halkın bir arada kardeşçe yaşadığını belirten Ayn İsalılar, "Katliamları durdurmak için yanımızda durmalarını istiyoruz" diyerek dayanışma çağrısında bulundu.

Türk devleti ve çetelerinin, Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına yönelik saldırıları Ayn İsa, Til Temir ve Şehba bölgelerinde yoğunlaşmış durumda. Günlük olarak bombardımana tutulan bu bölgelerde onlarca sivil katledildi, yüzlercesi yaralandı.

Saldırılarda yoğun biçimde tank, obüs ve havan kullanılmasının nedeni, halkın bölgeden uzaklaşmasını sağlamak. Ayn İsa ve çevresine yönelik saldırılar esnasında binlerce obüs ve havan atışı yapıldı. Ancak, ilçe halkı topraklarını terk etmedi.

'ERDOĞAN DAHA FAZLA TOPRAK İŞGAL ETMEK İSTİYOR'
İşgalden önce Girê Spî kentinde Özerk Yönetim Kadın Komitesi çalışmalarında yer alan Wefa Başa ile ilçe halkı bölgede yaşananlara ilişkin ETHA'ya konuştu.

Faşist şef Tayyip Erdoğan'ın Suriye iç savaşında çetelere sürekli destek verdiğini belirten Başa, "Erdoğan Suriye'nin daha fazla toprağını işgal etmek istiyor. Kürtleri hedef alıyor. Erdoğan, İdlib'de bulunan terörist grupları, Libya'da, Mısır'ın Sina çölünde DAİŞ çetelerini destekliyor" diye konuştu.

Başa, işgal öncesinde bulunduğu Girê Spî'de yaşananları şöyle anlattı: "Biz Girê Spî halkı olarak huzur içinde yaşıyorduk. Hiçbir sorunumuz yoktu. Erdoğan'ın saldırı tehditlerini duyuyorduk. Halk olarak direniş çadırı kurduk. Biz o çadırlarda iken toplarla saldırı başladı. Sonra Girê Spî'yi uçaklar vurmaya başladı, hastaneyi vurdu ve sonra savaş başladı."

'ÇERKESLER ROJAVA'DA KENDİLERİNİ YABANCI HİSSETMİYOR'
Çerkes ulusundan olduğunu dile getiren Başa, Kuzey ve Doğu Suriye'de kendilerini yabancı hissetmediklerini belirtti. Başa şöyle devam etti: "Yönetim ve halk olarak sevgi ve barış bulduk. Çerkeslerin büyük bölümü şimdi Minbic'te. Orada yaşıyor ve çalışıyorlar. Rojava'dan göç eden, Çerkes, Kürt ve Arapların da topraklarına geri dönmesini bekliyoruz. Şimdi Suriye ile bağlantısı olmayan insanlar gelip Suriye'yi özgürleştirmekten bahsediyorlar. Zafere kadar direneceğiz. Kürt, Arap, Çerkes, Abhaz, Çeçen, hepimiz bu coğrafyada birlikte yaşıyoruz. Bu yaşam küçük ve güzel bir mozaiği oluşturuyor. Çünkü burada halkların kardeşliği var."

Çete saldırıları esnasında sivil yerleşim alanlarının sık sık bombalandığını hatırlatan Başa, "Birleşmiş Milletler ve insan hakları kurumlarının bu katliamları durdurmak için, çocukların, yaşlıların ölmemesi için yanımızda durmalarını istiyoruz" dedi.

AYN İSALILAR: DİRENEREK KAZANACAĞIZ
Çete saldırılarının devam ettiği ilçe merkezi ve köylerde yaşayan Ayn İsalılar, sömürgeci işgal saldırılarına tepki gösterdi. Sık sık sivillere yönelik katliamlar yaşandığını dile getiren ilçe halkı, saldırıların bir an önce son bulması gerektiğini dile getirdi.

"İşgalci Türk devletinin saldırmadığı gün yok" diye belirten Xalid Berekat, köylerindeki evlerin çoğunun vurulduğunu kaydetti. Halkın ilçe ve köylerde hayatlarına devam ettiğini dile getiren Berekat, "Biz istiyoruz ki rahat olalım. Rusya, Ayn İsa'yı rejime teslim etti diye haberler yapılıyor. Biz teslim etmiyoruz. Burada Arap, Kürt, Türkmen, Süryani hepimiz biriz" şeklinde konuştu.

İşgal saldırılarına karşı başta Kürtler olmak üzere tüm bölge halklarını dayanışmaya çağıran Mahmud Sola, "Düşman Kürtleri yok etmek istiyor. Daha önce direnerek kazanmıştık, yine direnerek kazanacağız" diye vurguladı.

İşgalci çetelerin halkı göç ettirmek ve kargaşa yaratmak istediğini dile getiren Hisen Mihammed de, "Dışarıdakilerin dönmemesini, ülkenin boşalmasını istiyor. Milletin toprağına, malına, mülküne el koymak istiyorlar. Korku yayıyorlar. Halkın üzerine top atışı yapıyorlar" dedi. Kürt halkına birlik olma çağrısı yapan Mihammed, "Kürtler bir olsun, birlik olalım. Biz kazanalım" çağrısında bulundu.

'EĞER BİRLİK OLMAZSANIZ, BİR BİR GİDERSİNİZ'
Kürt halkına saldırılara karşı birlik olma çağrısı yapan Mihemmed El Elî de, işgal altındaki Girê Spî, Serê Kaniyê ve Efrîn'in geri alınmasını istediklerini dile getirdi. El Elî şunları söyledi: "Halkımızın arasında sorun çıkarmak istiyorlar. Cegerxwîn'in sözüdür, 'Eğer birlik olmazsanız, bir bir gidersiniz.' Birlik olmazsak, bir bir gideriz. Nerede Kürtler varsa ayaklansınlar. Tayyip illa düşecektir. Zafer biz Kürtlerindir."