27 Eylül 2024 Cuma

Bakanlık: Mahkumlar zaruri ihtiyaçları kantinden satın alsınlar

Adalet Bakanlığı, mahkumun zaruri ihtiyaçlarını üç öğün yemek olarak gördü, yemek tabağı için kantini işaret etti.

Adalet Bakanlığı cezaevi sevki sırasında çıplak aramaya maruz kaldıklarını söyleyen, tedavilerinin engellediklerini ve ayakta sayım alındığı iddialarında bulunan mahkumlarla ilgili cevap verdi. HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun Mehmet Şerif Dayan ve diğer 16 mahpus hakkında TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na yaptığı 20 Mart tarihli başvuruya Adalet Bakanlığı cevap verdi.

Gergerlioğlu'nun başvurusunda, Mehmet Şerif Dayan ve 16 hükümlünün Tarsus 1 No'lu T Tipi Hapishanesi'nden Maraş 2 No'lu L Tipi Hapishanesi'ne sevk edilen mahpusların hak ihlallerine yer verildi.

Mahpuslar doktor olmadığı için tedavilerinin yapılmadığı, cezalarının iki yıldan az olmasına karşılık keyfi olarak denetimli serbestlik uygulamasından yararlandırılmadıkları ve ayakta sayım vermeye zorlandıkları için darp edildiklerini dile getirdi. Diğer yandan Kamuran Altin isimli tutuklunun tek kişilik hücrede tutulduğu ve çıplak arama yapıldığı başvuruda ifade ediliyordu.

Adalet Bakanlığı cevap yazısında Mahpusların zaruri ihtiyaçlarının karşılanmadığı iddiasına da yanıt verdi. Bakanlık zaruri ihtiyacı üç öğün yemek vererek karşıladıklarını, diğer ihtiyaçların da kantinden satın alınabileceğini söyledi.

BİR MAHKUM BİR HAFTA BANYO YAPAMAYABİLİR
Oysa koğuş sisteminden F Tipi hapishanelerle birlikte tutuklular getirildikleri hapishanede kaldıkları hücrelerde sadece ranza ve dolap bulunuyor. Konuldukları hücrede daha önce kalan ve eşyalarını bırakan biri olsa dahi hapishane yönetimleri tüm eşyaları boşaltıyor. Hapishane ayrıca birer yastık, battaniye ve nevresim takımı ve genelde üç çeşit çıkan yemek için bir tencere ve bir tabak veriyor. Yemekler bir müddet karıştırılarak yenilmek zorunda.

Mahkumlar ilk anda zaruri ihtiyaç olan temizlik malzemelerinden mahrum bırakılıyor. Temizlik malzemesi kantinlerden alınabiliyor. Kantinden ihtiyaçlarını almak isteyen mahpus eğer şanlıysa kantin alışveriş gününe denk geliyor. Eğer alış veriş günü değilse kantin gününe kadar kimi zaman bir hafta beklemek zorunda. Genellikle kuyu suyu kullanılan hapishanelerde içilebilir su ihtiyacı da kantinden alınabiliyor. Mahpuslar bir süre tuvalet musluğunu kullanmak durumunda kalıyor.

Ancak mahpuslar kantinden ihtiyaçlarını verilen fişlere yazıyor. Fiş defteri ise yine kantinde satılıyor. Mahpusun ihtiyaçlarını yazacağı kalem dahi yine kantinde satılıyor. 'Yasak olmasına rağmen' ceza infaz memurları kalem ve fiş için çevrede bulunan hücrelerden 'alış veriş' yapılabileceğini ifade ediyor. Mahkumların yüksek duvar ve dikenli tellerden aşırarak yaptıkları alışveriş ise tespit edildiği taktirde disiplin cezası ile sonuçlanabiliyor. Bir mahkum ilk banyosunu yapabilmek için kantinden gelecek havlu, şampuan, lif gibi malzemeleri de beklemek zorunda. Eğer mahkumun hesabında parası bulunmuyorsa bu ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

Bakanlık ayakta sayım iddiasına ilişkin ise 'Arama ve sayımlar sırasında insan onuruna saygı esastır' dedi. Ancak muğlak biçimde 'kurum idaresinin gerekli gördüğü şekilde' yapıldığı ifadesini kullandı. Çıplak arama iddiasına dair ise 'insan onurunu' esas alan ve zorunlu hallerde olabileceği vurgusu yaptı. Bakanlık ayrıca Kamuran Altin isimli tutuklunun tek başına hücrede tutulduğunu reddetti.