22 Eylül 2024 Pazar

Bekaert grevi 10'uncu gününde: Mücadeleye devam

Yasak kararına rağmen devam eden Bekaert grevinin 10'uncu gününde işçiler IndustriALL temsilcileriyle görüştü. Uluslararası temsilciler Bekaert işçilerinin sesini tüm dünyaya duyurma sözü verirken, işçiler grevi kararlılıkla sürdüreceklerinin mesajını verdi.

Belçika menşeili Bekaert İzmit fabrikasında toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin tıkanması sonucu Birleşik Metal-İş öncülüğünde başlayan grev 10'uncu gününde. Grev, başlamasına saatler kala Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı bir kararnameyle yasaklanmasına rağmen işçiler tüm kararlılığıyla grevi sürdürüyor. Bugün direniş alanında, Bekaert Avrupa Çalışma Konseyi ve IndustriALL Global'e bağlı sendika temsilcileri, işçiler ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu'yla görüştü. Yurtdışından temsilciler online olarak direniş alanına bağlanırken, IndustriALL Global Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan direniş alanında işçileri ziyaret etti.

İŞÇİLER VE INDUSTRIALL TEMSİLCİLERİ GÖRÜŞTÜ
Uluslararası işçi temsilcilerine TİS ve grev sürecini anlatan Serdaroğlu, patronların iktidarı arkalarına alarak karlarına kar katarken işçilere emeklerinin karşılığını vermeyi reddettiğini söyledi. İşçilere enflasyon oranının altında bir teklif yapıldığını vurgulayan Serdaroğlu, patronun işçilerin talebini yok sayarak ve iktidarla anlaşarak grevi yasaklattığını kaydetti. Anayasal haklarını kullandıklarını ve yasaya aykırı olanın grev yasağı olduğunu söyleyen Serdaroğlu, patronların işçileri işten atmakla ve "üretimi durdurarak zarara neden oldukları" gerekçesiyle tazminat davası açmakla tehdit ettiğini aktardı. "Bekaert işvereni hükümetin yasaklama kararına güvenerek işçilerin haklarını vermemeye çalışıyor" diyen Serdaroğlu, kazanana kadar grevi sürdüreceklerini vurguladı.

Uluslararası IndustriALL temsilcileri de Bekaert işçilerinin sonuna kadar arkalarında olduğunu belirtti ve Bekaert işçilerinin mücadelesini kamuoyuna yaymak için çabalamaya devam edeceklerinin sözünü verdi. Bekaert yönetimine işçilere haklarını verme, iktidara ise grev yasaklarından vazgeçme çağrısı yapan temsilciler, grevin kısa sürede başarıya ulaşması için süreci yakından takip edeceklerini söyledi.

SERDAROĞLU: BEKAERT İŞÇİSİ YOL GÖSTERİYOR
İşçi temsilcilerine teşekkür eden Serdaroğlu, Bekaert Kartepe fabrikasında örgütlü Hak-İş'e bağlı Özçelik-İş'in TİS imzaladığına ilişkin haberlere de tepki gösterdi. Ortada TİS imzalandığına dair herhangi bir belge olmadığına dikkat çeken Serdaroğlu, "Akşam bir tezgah yapmaya çalıştılar, onu da ellerine yüzlerine bulaştırdılar" dedi. Özçelik-İş'in grev kırıcılık amacıyla böyle bir tezgah düzenlediğini söyleyen Serdaroğlu, "Orada ne olduğu bizi ilgilendirmiyor. Bekaert İzmit işçisi onurlu bir şekilde grevini sürdürüyor" dedi. Özçelik-İş'in haksızlığa göz yumarak diğer fabrikada işçilere zorla işbaşı yaptırdığını söyleyen Serdaroğlu, "Bekaert işçisi İzmit'teki bütün işçiler ve Türkiye işçi sınıfı için mücadele ediyor, yol gösteriyor" ifadelerini kullandı.

ÖZKAN: SADECE ÜCRET DEĞİL ONUR MÜCADELESİ
IndustriALL Global Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, "Burada yaptığınız yalnızca bir ücret mücadelesi değil, aynı zamanda onurunuzu, gururunuzu, kazanılmış haklarınızı korumak. Ana mesaj işverene çünkü çok açık ki buradan verilen raporlar buranın gerçeğini yansıtmıyor. Kimse kraldan çok kralcı olmasın. O nedenle buradaki sesi herkesin iyi duyması lazım. Buradaki ses artık dünyanın her yerinde. Birliğinizi, mücadelenizi, gücünüzü bir yumruk gibi tutun ve mücadeleye devam edin" ifadelerini kullandı.

KARTONSAN'A ZİYARET
Sonrasında Bekaert işçileri, bu sabah greve çıkan Kartonsan işçilerini ziyaret etti. İşçiler, sloganlarla Kartonsan fabrikası önüne yürüdü. Ziyarette konuşan Birleşik Metal-iş Kocaeli Şubesi Başkanı Talat Çelik, "Bugün başlatmış olduğunuz mücadele bizi de gururlandırdı. Türkiye'deki küstah işverenlere karşı bir ders vermek gerekiyordu. Bu artık bir dip dalgası. İnsanların evine ekmek götürme mücadelesinin ne aşamaya geldiğini göstermemiz lazım. Grevinizi sonuna kadar destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Gün boyu, "Direne direne kazanacağız", "Grev bizim hakkımız söke söke alırız", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "İnadına sendika, inadına DİSK", "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganları atıldı.