27 Eylül 2024 Cuma

Berkin Elvan mezarı başında anıldı

Gezi direnişinde polis tarafından katledilen Berkin Elvan ölümünün 9'uncu yılında mezarı başında anıldı. Berkin'in ardından saldırılara rağmen adelet mücadelesi yürüten Elvan ailesi, devletin katlettiği tüm çocuklar için adalet aradıklarını, sorumluların vereceğinin altını çizdi.

Berkin Elvan katledilişinin 9. yılında Feriköy'de bulunan mezarı başında anıldı. Gezi direnişi sırasında polisler tarafından gaz fişeğiyle başından vurulan Berkin, 269 gün komada kalmı 11 Mart 2014 tarihinde hayata gözlerini yummuştu. Ölümsüzleşen Berkin ailesi, siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi ve çok sayıda kişinin katılımıyla anıldı.

"Berkin Elvan ölümsüzdür", "Berkin Elvan, 15'inde bir fidan", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldığı anma Berkin şahsında katledilenler anısına saygı duruşuyla başlarken, Berkin'in mezarı her yıl olduğu gibi bu yıl da karanfillerle donatıldı, cerağ yakıldı.

GÜLSÜM ELVAN: TEK DİLEĞİMİZ ADALET
Anmada ilk sözü alan Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, "Canımdan, elimden, ömrümden koparılalı tam 9 yıl oldu. Yaşatsalardı şimdi 24 yaşında olacaktı ama Berkin hep 14 yaşında kaldı" ifadelerini kullandı. Yıllardır yürüttüğü mücadelede hiçbir çocuğun ölmemesi için uğraştığını kaydeden Elvan, zaman geçtikçe daha fazla çocuğun öldüğünü belirtti. On binlerce insanın hükümetin politikaları nedeniyle katledildiği depreme dikkat çeken anne Elvan, "Çok üzgünüz, çok öfkeliyiz. Tek dileğimiz adalet" dedi. Avukatları Can Atalay'ın ve diğer Gezi direnişçilerinin tutsak edildiğine işaret eden Elvan, en kısa zamanda onları geri almayı umduklarını vurguladı. Elvan, "Çok öfkeliyiz. Bu depreme baktığımız zaman da, enkaz altında daha doğmamış çocuklar. Sebep olanlar, yargılanacaklar. Umarım bir an önce adalet gelir, yargı gelir. Başka analar acı çekmesin. Artık yeter" ifadelerini kullandı.

SAMİ ELVAN: ADALETİN A'SINI GÖRMEDİK
Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, Berkin vurulalı 10, yaşamını yitireli 9 yıl olduğunu dile getirerek, "Biz adaletin 'a'sını görmedik. Bizim oğlumuzun katili şu an dışarıda, belki de hala öldürmeye devam ediyor. Ama eşim ve ben yargılanıyoruz" dedi.

Gezi direnişçilerinin de tutsak edildiğine dikkat çeken Elvan, oğullarının katili olan polisin ceza almasına rağmen tutuklanmadığının altını çizdi. Türkiye'de hükümetin iddia ettiği gibi bir yargı bağımsızlığının olmadığını vurgulayan Elvan, en kısa zamanda haksız yere hapiste olan herkesi yanlarında görmek istediklerini kaydetti. Elvan, şöyle devam etti: "Benim çocuğum geri dönmeyecek, bunu defalarca söylediler. Ama biz bu davanın emsal teşkil etmesini istiyoruz. Bir daha böyle bir şey olmamasını istiyoruz. Ülkemizde hukukun, adaletin, kardeşliğin, barışın olmasını istiyoruz."

ATALAY: O KATİL O HAPSE GİRECEK
Sonrasında avukat Can Atalay'ın Silivri Hapishanesi'nden gönderdiği mesaj okundu. Atalay'ın mesajında şu ifadeler yer aldı: "Dokuz yıl oldu. Bir civan delikanlıyı öldürdüler. Bir polis kurşunu bizden aldı Berkinimizi. Dokuz yıl oldu. Göz göre göre bir çocuk öldürüldü. Katilin adı belliydi, ama vermediler. Yıllarca bir çocuk katilini korumak için türlü kepazelikler yaptılar. Ama olmadı, bütün ülkenin evladı oldu Berkin. Ve bulduk o katili. Mücadele ederek, tırnaklarımızla kazıyarak getirdik mahkemenin önüne. Ülkenin en tepesinden sahip çıkılmasına rağmen, emri ben verdim denmesine rağmen çıkardık o mahkemeye ve yargıladık. Bir çocuk katili olduğunu tasdik ettik o mahkemede. Bir gün bile hapis yatmadı, görevine devam etti. Disiplin soruşturması bile açmadılar. 

Şimdi cezasının onanmasını bekliyoruz. O katil o hapse girecek! Sadece o değil, talimatını veren amirinden müdürüne, valisine ve emri verenine kadar. Biz bu mücadeleden vazgeçmeyiz, vazgeçmeyeceğiz. Bu yıl aranızda olamıyorum. Malum, bu karanlık, bizi bir süreliğine hapsetti. Ama döneceğiz, Berkin'le birlikte, Ali İsmail'in, Abdocan'ın, Ethem'in Medeni'nin, Hasan Ferit'in ve Ahmet'in… Bütün kaybettiklerimizin hesabını soracağız. Az kaldı. Yine buluşacağız."

ÖZGE ELVAN: TÜM ÇOCUKLAR İÇİN ADALET ARIYORUZ
Basın açıklamasını Berkin'in ablası Özge Elvan okudu. Bir kez daha adalet talebiyle bir arada olduklarını söyleyen Elvan, Berkin Elvan'ın Gezi direnişinde polis Fatih Dalgalı'nın attığı gaz fişeğiyle yaralandığını ve aylarca komada kaldıktan sonra 11 Mart 2014'te yaşamını yitirdiğini hatırlattı. AİHM'in ihlal kararlarına rağmen diğer sorumlular hakkında etkili bir soruşturmanın yürütülmediğini kaydeden Elvan, polis Fatih Dalgalı'nın ise sadece 16 yıl 8 ay hapis cezası aldığını ve hala tutuklanmadığını dile getirdi.

Sadece Berkin için değil tüm çocuklar için adalet istediklerinin altını çizen Elvan, şöyle devam etti: "Bir çocuğun 6 yaşında evlendirilmesine göz yumanlara karşı adalet arıyoruz. Çocuklarımızı tarikatların, çocuk istismarcılarının eline bırakanlara karşı adalet arıyoruz. Çocuklarımızı enkazda 'aramayan' bu iktidara karşı adalet arıyoruz. Devlet eliyle öldürülen tüm çocuklar için adalet arıyoruz. Siz katilleri korumaya çalışsanız da biz; Berkin için, katledilen bütün çocuklar için, deprem bölgesinde yaşamını yitiren ve hala korunamayan çocuklar için, tarikatların ellerine bırakılan çocuklar için adalet istemekten asla vazgeçmeyeceğiz."