29 Eylül 2024 Pazar

Biden-Erdoğan görüşmesi: Biden, Taksim patlaması için taziyelerini iletti

Recep Tayyip Erdoğan ve Joe Biden Endonezya'da düzenlenen G20 zirvesinde görüştü. Süleyman Soylu'nun ABD'nin taziyesini reddetmesi ve saldırıdan ABD'yi sorumlu tutması sonrası, Biden'ın Erdoğan'a saldırıya ilişkin başsağlığı dilediği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Endonezya'nın Bali adasında düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında görüştü.

Erdoğan'ın ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman'la görüştüğü öğrenildi.

Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından yapılan açıklamalarda Biden'ın İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen bombalı saldırı için Erdoğan'a ve Türkiye halkına başsağlığı dilediği belirtildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamalarda ABD'nin taziye dileğini "katilin olay yerine ilk gelenlerden biri olması"na benzeterek saldırının failini ABD ilan etmiş ve kabul etmediklerini söylemişti. Biden'ın, Erdoğan ile görüşmesinde İsveç'in NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin önemli bir aktör olduğunu ifade ettiği belirtildi.

Biden'ın ayrıca Türkiye ile ABD arasındaki F16 sürecine yönetim olarak desteklerinin süreceğini belirttiği kaydedildi.

Görüşmeye ilişkin Ankara'dan yapılan açıklamada ise Erdoğan ve Biden'ın ticaret ve güvenlik meseleleri dahil olmak üzere ikili ilişkileri ele aldığı belirtildi.