29 Eylül 2024 Pazar

Bilal Yıldız için kentlerde eylem

Aylardır tutsak olan hak savunucusu Bilal Yıldız için birçok kentte açıklama yapan TİHV, Yıldız'ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) birçok kentte, 11 Haziran'dan bu yana tutsak Sosyal Hizmet Uzmanı Bilal Yıldız için birçok kentte açıklama yaptı.

ANKARA
TİHV Genel Merkezi Ankara'da basın toplantısı düzenledi. Toplantının yapıldığı salona, "İnsan Hakları Savunucuları Yargılanamaz! Bilal Yıldız Serbest Bırakılsın!" pankartı asıldı. Toplantıya İnsan Hakları Derneği (İHD), Türk Tabipler Birliği (TTB), Ankara Tabip Odası, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan TİHV Genel Başkanı Metin Bakkalcı, demokratik kamuoyunu güçlü şekilde ses vermeye ve dayanışmayı büyütmeye davet etti. Bakkalcı, Türkiye'de insan hakları savunucularının uzun bir süredir temel hak ve özgürlüklerin korunmasına yönelik çalışmaların engellendiğini söyledi. İnsan haklarını savunmanın evrensel olarak tanınan bir hak olduğunu söyleyen Bakkalcı,"Bu hak, bölünmez, birbirine bağlı ve birbiriyle ilişkili evrensel insan haklarından doğar. Devletler, ayrımsız tüm yurttaşlar için bu haklara saygı göstermeyi, korumayı ve hayata geçirmeyi taahhüt etmişlerdir. İnsan hakları savunucularının onurunun, fiziksel ve psikolojik bütünlüğünün, özgürlük ve güvenliğinin etkili bir şekilde korunması, insan haklarını savunma hakkının hayata geçirilmesi için ön koşuldur. TİHV İstanbul Temsilciliği'nde uzun yıllardır Sosyal Hizmet Uzmanı olarak görev yapan arkadaşımız sevgili Bilal Yıldız, insan haklarını savunma hakkını kullandığı için maalesef 11 Haziran 2022 tarihinden bu yana hukuk dışı ve keyfi bir şekilde tutuklu bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Yıldız'ın uzun süre İstanbul'da işkence görenlere ve yakınlarına yönelik çalışmalar yürüttüğünü aktaran Bakkalcı, "Başka bir deyişle mesleki uzmanlığını, birikimini ve gençlik enerjisini başta işkence ve diğer kötü muamele olmak üzere ağır ve ciddi insan hakları ihlallerine maruz kalmış acılı insanların onarımına adamıştır. Ne var ki, işkencesiz bir Türkiye ve dünya ideali için mücadele eden Bilal Yıldız, 3 Haziran 2022 Cuma günü sabaha karşı İstanbul'daki evine baskın yapan özel donanımlı kolluk güçlerinin bizzat işkence ve diğer kötü muamelesine maruz kalmıştır. Gözaltı işlemleri sırasında, işkence ve diğer kötü muameleye maruz kalmış kişilere destek verirken dinlediği, tespit edip belgelediği usul güvencelerini hiçe sayan hukuk dışı uygulamalara bizzat maruz kalmış ve tanık olmuştur. Alanda yıllardır çalışmanın sağladığı deneyimle yaşanan ihlalleri görmüş ve görevlileri işkencenin etkin bir şekilde soruşturulması ve belgelenmesi için uluslararası bir kılavuz olan İstanbul Protokolü'nün gereklerini yerine getirmeye davet etmiştir" ifadelerini kullandı.

Yıldız'ın yalnız olmadığını TİHV olarak her koşulda yanında olacaklarını hatırlatan Bakkalcı, Yıldız ve onunla birlikte tutuklanan GÖÇİZDER üyelerinin serbest bırakılması istendi.
 
İZMİR
THİV İzmir Temsilciliği'nin gerçekleştirdiği basın toplantısına İnsan Hakları Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, İmece Dostluk ve Dayanışma Derneği İzmir şubeleri destek verdi.
THİV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, Bilal Yıldız için merkezi bir kampanya başlatacaklarını söyledi. Bilal Yıldız'ın, kararlı ve istikrarlı bir insan hakları savunucu olduğunu vurgulayan Üsterci, "Hakkında açılan dava, Bilal Yıldız'ın insan ve yurttaş olma sorumluluğunun gereği olarak sürdürdüğü meşru insan hakları savunuculuğu faaliyetlerine karşı bir misilleme ve cezalandırma anlamına gelmektedir. Demokratik kamuoyunu savunuculuk iklimini baskı altına alan, sivil alanın tümüyle kapatılmasına yol açan bu tür uygulamalara karşı daha güçlü şekilde ses vermeye ve dayanışmayı büyütmeye davet ediyoruz" dedi.

Daha sonra SES İzmir Şubesi Eşbaşkanı Nursey Yücesoy, İHD İzmir Şubesi Başkanı Zafer İncin, İmece DER Başkanı Günseli Kaya, ÇHD İzmir Şubesi Yöneticisi Nazlı Akın'da söz alarak  Yıldız'ın biran önce tahliye edilmesini istedi.

ŞIRNAK
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Cizre Referans Merkezinde İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi ve Şırnak Barosu temsilcilerinin de katılımıyla basın toplantısı düzenledi. "İnsan hakları yargılanmaz. Bilal Yıldız serbest bırakılsın!" pankartının açıldığı basın toplantısında, açıklamayı Şırnak Barosu temsilcisi Doğan Adıbelli okudu. İnsan haklarının savunulmasının evrensel olarak tanınan bir hak olduğunu belirten Adıbelli, "Bu hak, bölünmez, birbirine bağlı ve birbiriyle ilişkili evrensel insan haklarından doğar. Devletler, ayrımsız tüm yurttaşlar için bu haklara saygı göstermeyi, korumayı ve hayata geçirmeyi taahhüt etmişlerdir. İnsan hakları savunucularının onurunun, fiziksel ve psikolojik bütünlüğünün, özgürlük ve güvenliğinin etkili bir şekilde korunması, insan haklarını savunma hakkının hayata geçirilmesi için ön koşuldur" dedi.

VAN
TİHV Van Temsilciliği'nin "İnsan hakları savunucuları yargılanamaz, Bilal Yıldız serbest bırakılsın" yazılı pankartının açıldığı açıklamaya, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubeleri, Van Barosu yöneticileri, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) yöneticileri, ÇEV-DER ile Doğu Anadolu Bölge Dayanışma Ağı (DAB) üyeleri katıldı. Açıklamayı, TİHV Temsilcisi Sevim Çiçek okudu.

Arkadaşları Yıldız'ın aylardır hukuksuz ve keyfi bir şekilde hapishanede tutulmaya devam edildiğini kaydeden Çiçek, Yıldız'ın gözaltında iken işkence kötü muameleye maruz kaldığını belirtti.  Yıldız'ın insan hakları savunuculuğu yapması nedeniyle cezalandırıldığına dikkat çeken Çiçek, Yıldız'ın bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulundu.

DİYARBAKIR
TİHV Diyarbakır Temsilciliği,  Yıldız için temsilcilik binasında açıklama yaptı. "İnsan hakları savunucuları yargılanamaz Bilal Yıldız serbest bırakılsın" pankartı ardından yapılan açıklamayı TİHV Diyarbakır Temsilcisi avukat Murat Aba, yaptı. Aba, "İnsan haklarını savunmak, evrensel olarak tanınan bir haktır" dedi.