27 Eylül 2024 Cuma

Bingöl Newrozu: Mücadelemizden taviz vermeyeceğiz

Bingöl Newroz'unda buluşan halka seslenen HDP Milletvekili Erdal Aydemir, zulme ve Dehaqların iktidarına Kawaların direniş ruhuyla son vereceklerini söyledi.

Bingöl'de halk Newroz kutlaması için Saray Mahallesi'ndeki Newroz Alanı'nda bir araya geldi. "Bingöl afet bölgesi ilan edilsin" pankartının açıldığı kutlamaya, yağan yağmura rağmen binlerce kişi katıldı.

Demokrasi mücadelesinde ve depremde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından Newroz Tertip Komitesi Başkanı Zayim Bağbars söz aldı. Ardından konuşan HDP İl Eşbaşkanı Feyzullah Şeyhanoğlu, iktidarın önlem almaması sonucu depremde onbinlerce insanın yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Yaşanan bu zulme karşı 14 Mayıs'ta sandıklarda gereken cevabı vereceklerini dile getiren Şeyhanoğlu, direnişi büyütme çağrısı yaptı, "Nasıl ki Newroz baharın ve yeniliğin simgesiyse, yaralarımızı da bu şekilde saracağız. Hükümetten hesap soracağız. Hiçbir zaman mücadelemizden taviz vermeyeceğiz. Dehaqlara karşı Kawaların ruhuyla cevap olacağız" dedi.

DBP PM üyesi Nurten Üzümcü de, iktidarın 20 yıldır ülkeyi yaşanmaz hale getirdiğine söyleyerek, "Bu iktidarın sonu gelmiştir" dedi. Mücadeleyi büyütme çağrısı yapan Üzümcü, seçimlerde bu mücadelenin ortaklaştırılması, sokak sokak, ev ev çalışma yürütülerek örgütlenmenin büyütülmesi gerektiğini vurguladı.

'HALKIMIZ BAŞ EĞMEYECEK'
HDP Milletvekili Erdal Aydemir ise, zulmün sembolleştiği Dehaqlar varsa karşısında da hep direnen Kawalar olduğunu vurguladı. Aydemir, "Halkımız partimiz HDP önderliğinde kendisini örgütlemiş ve bu direnişi süreklileştirerek zulme karşı hiçbir zaman baş eğmemiştir, eğmeyecektir" dedi.

Depremde resmi rakamlara göre 50 bin, resmi olmayan rakamlara göre ise 100-150 bin insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Aydemir, "Zamanında tedbirler alınmış olsaydı bu kadar ölüm yaşanmazdı. Daha depremin yaraları sarılmadan sel felaketiyle karşılaştık. Nedeni AKP-MHP iktidarının ranta dayalı politikalarıdır" diye konuştu.

'TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE GÖNDERECEĞİZ'
Hapishanelerde yaşanan baskı ve zulmede değinen Aydemir, "Bu zulme ve Dehaqların iktidarına bizler Kawaların direniş ruhuyla son vereceğiz. Onları tarihin siyasi çöplüğüne atacağız" dedi.

Newroz ateşinin yakılmasının ardından sanatçı Evin Sındi û, yerel dengbêj Fettah Yalçın sahne aldı. Stranların söylendiği sırada da alanda sık sık "Jin, jiyan, azadî' sloganı atıldı.