27 Eylül 2024 Cuma

Binler Gazi şehitlerini andı

Gazi Ayaklanmasında ölümsüzleşenler 28. yılında anıldı. Deprem bölgesinde katledilenlerin de unutulmadığı anmada hesap sorulacağı vurgulandı.

Gazi katliamı ve ayaklanmasında ölümsüzleşenleri anmak için binlerce kişi Gazi mahallesinde buluştu. 12 Mart Platformu'nun çağrısıyla katliam ve ayaklanmanın 28. yılında düzenlenen yürüyüşte hesap sorulacağının altı çizildi. Yürüyüş ve açıklamalarda iktidarın depremde katlettiği onbinlerce kişi de anıldı.

BİR SOSYALİST GÖZALTINA ALINDI
Yürüyüş öncesi Gazi mahallesine gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi Kalender Polat üzerinde Özgür Gençlik dergisi bulunduğu bahanesiyle gözaltına alındı.

ESP'DEN YÜRÜYÜŞ: HASAN OCAK YAŞIYOR
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) her yıl olduğu gibi bu yıl da Gazi Cemevine Hasan Ocak'ın fotoğrafları ve "Hasan Ocak yaşıyor komutana bin selam" sloganıyla yürüdü. Sosyalistlerin önünü kesen polis slogan atılmasını engellemeye çalıştı. Ancak sosyalistler sloganlar atarak engellemeyi yok saydı.

Gazi Cemevi önünde uzun süre konuşmalar ve sloganlarla bekleyen binler daha sonra yürüyüşe geçti. En önde Gazi'de katledilenlerin fotoğraflarının yer aldığı "Gazi'den Ümraniye'ye adalet istiyoruz" yazılı Gazi, Ümraniye Şehit Aileleri ve Alevi Kurumları, Gazi Halkı imzalı pankart hemen ardında "6 Şubat 2023 deprem. Acımız büyük yasımız ortak" ve 12 Mart Platformu imzalı "Gazi'de düşüne dövüşene bin selam. Gazi ve 1 Mayıs şehitleri onurumuzdur" yazılı pankartlar taşındı.

Yürüyüşe Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ve çok sayıda demokratik kitle örgütü, siyasi parti temsilcisi katıldı.

SALDIRI TEHDİDİNE RAĞMEN 'HÜKÜMET İSTİFA' SLOGANI ATILDI
Yürüyüşte Gazi şehitlerinin yanı sıra Maraş merkezli gerçekleşen ve onbinlerce insanın katledildiği kentlerin isimlerinin yazıldığı dövizler taşındı. "Deprem değil ihmal öldürür", "Gazi şehitleri ölümsüzdür", "Gazi'nin hesabı sorulacak" sloganları atılırken, polisin saldırı tehdidine rağmen "Hükümet istifa" sloganı da sık sık atıldı.

'ESP UMUTTUR UMUT DİMDİK AYAKTA'
ESP ve SGDF üyeleri sabah saatlerinde gerçekleşen operasyona "ESP umuttur umut dimdik ayakta" sloganıyla yanıt verirken, sosyalistlerin kortejinde "Hasan Ocak yaşıyor komutana bin selam", "Şehitler yaşıyor komünistler savaşıyor", "Barikatta savaşta Hasan Ocak olmaya" sloganları yankılandı.

ESKİ POSTANE ÖNÜNDE AÇIKLAMA: ELİ KANLI KATİLERİN AMACI BELLİYDİ
Yürüyüş eski postane önünde sona erdi. Burada katledilenler anısına kızıl karanfil bırakırken, Gazi'de ve depremde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşu yapıldı.

Basın açıklamasını Gazi şehidi Dilek Şimşek'in kardeşi Erkan Şimşek okudu. Katliamın üzerinden 28 yıl geçtiğini hatırlatan Şimşek, saldırının nasıl gerçekleştiğini hatırlattı, "Gazi halkı alışıktı böyle saldırılara" dedi. Eli kanlı katillerin amacının halkı birbirine kırdırmak, Alevi-Sünni çatışması yaratmak olduğunu vurgulayan Şimşek, "Ama Gazi halkı provokasyonu yaptıranı da nedenini de biliyordu. Amaç Gazi'de devrimci muhalefeti sindirmek ve tüm devrimci demokrat halka gözdağı vermekti" dedi.

28 yıldır ülkede yaşanan adaletsizlikleri hatırlatan Şimşek, adalet arayışındaki Emine Şenyaşar'ı selamladı, mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

SALDIRININ GERÇEKLEŞTİĞİ NOKTALARA KARANFİL
Açıklamanın ardından binler tekrar sloganlarla yürüyüşe geçti. Yol üzerinde bulunan ve silahlı saldırının gerçekleştiği Doğu Kıraathanesi ve Dostlar Kıraathanesi önüne karanfiller bırakıldı.

'YAŞAMAK İÇİN GELECEĞİMİZİ BİRLİKTE İNŞA ETMELİYİZ'
Anma Gazi Mezarlığında sona erdi. Mezarlıkta saygı duruşu sonrası katledilen Zepnep Poyraz'ın babası Cemal Poyraz basın açıklamasını okudu. Poyraz Maraş merkezli gerçekleşen depremlerde katledilenleri andı, "Yaşanan bu yıkım bir kez daha göstermiştir ki rant hırsıyla korunaksız, çarpık yapılaşmaya izin veren, binaları denetlemeyen ve deprem vergilerini amacı dışında kullanan siyasal iktidar yaşanan yıkımdan birinci derece sorumludur. İnsanı yaşatmayı esas almayan zihniyetin ülkemiz ve halklarımız üzerinde süren vesayeti son bulmalı, bir daha böyle büyük acılar ve ihmaller yaşamamak için geleceğimizi birlikte inşa etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Yüzlerce çocuk ve kadının siyasal iktidar eliyle cemaat ve tarikatlara teslim edildiğini belirten Poyraz, "Bu önemli konunun takipçisi olacağımızı buradan bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz. Ayriyeten Bursaspor, Amedspor maçında tribünlerden yansıyan ırkçı-faşizan görüntüleri kabul etmiyor ve kınıyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından gülbeng yakıldı, cerağ uyandırıldı.

LOKMALAR DEPREM BÖLGESİNDE PAY EDİLECEK
Her yıl açıklamanın sonunda Gazi şehitleri anısına lokma pay edilirdi. Ancak bu sene lokmalar deprem bölgesinde pay edilecek.

Gazi şehitleri için düzenlenen anma mezarlık açıklaması sonrası Gazi Cemevinde cerağ uyandırılmasıyla sonlandı.

HASAN OCAK MEZARI BAŞINDA ANILDI
Gazi Ayaklanmasında ölümsüzleşenlerin mezarları başında yapılan anmanın ardından kaçırılarak katledilen Hasan Ocak'ın mezarı başında da sosyalistler ve Ocak'ın ailesinin katılımıyla anma yapıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada ilk olarak Hasan Ocak'ın ağabeyi Ali Ocak söz aldı. Depremde yaşamını yitirenleri anarak konuşmasına başlayan Ali Ocak, "Bu kader değil. Bu coğrafyada soygundan, zulümden beslenenler, iktidarların kanatları altında bu faaliyetleri yürütenlerin bu suçlarda da parmağı var" dedi.

28 yıldır soygundan, talandan, uyuşturucudan beslenenlerin bu düzeni sürdürmek için katliamlar gerçekleştirdiğini vurgulayan Ali Ocak, kontra güçlerin dağıtılması, katillerin yargılanması için mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

TÜMÜKLÜ: GAZİ REJİME KARŞI BİR AYAKLANMAYDI
ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü de Gazi'de sadece bir katliam değil aynı zamanda bir ayaklanma yaşandığını vurguladı. 

Tümüklü, "Gazi her şeyden önce bir ayaklanmaydı. Bu rejime, onun ideolojik tasavvurlarına, politikasına karşı bir ayaklanmaydı. Bir haykırış, bir tarih, bir gelecek, devrimin iddiasının geleceğiydi. Bir davanın, bir kavganın geleceği. Onun için Gazi'yi anarken daha fazla devrime sarılmanın, daha fazla devrimci iddiayı büyütmenin çağrısına uyuyoruz. Şehitlerimizin huzurunda bir kez daha söz veriyoruz. Bu devrim çağrısını, bu kavgayı büyüteceğiz. Ta ki zafere ulaşıncaya kadar. Mutlaka biz kazanacağız. Mutlaka devrim, sosyalizm kazanacak" diye konuştu.