27 Eylül 2024 Cuma

'Bir devrimin en iyi müttefiki başka bir devrimdir'

28 yaşındaki İtalyan antifaşist Maria Edgar Marcucci (Eddi), 2017'de Rojava'ya giderek, YPJ saflarında savaştı, devrime dokundu. Döndükten sonra İtalya devletinin engellemeleri ile karşı karşıya kalan Eddi, "bir devrimin en iyi müttefiki başka bir devrimdir" diyerek, Rojava devrimi ile dayanışmanın büyütülmesi gerektiğini kaydediyor.

Maria Edgar Marcucci İtalyan bir antifaşist. Arkadaşları onu "Eddi" olarak çağırıyor. 28 yaşında felsefe öğrencisi olan Eddi, 2017 yılında devrim topraklarına giderek YPJ saflarında, katil tecavüzcü IŞİD çetelerine karşı savaştı. Rojava'da ölümsüzleşen Anna Campel ile birlikte Efrin'de sömürgeci Türk devleti ve ona bağlı çetelere karşı mücadele eden Eddie hakkında, İtalya'ya döndükten sonra faşist Mussolini döneminden kalan bir yasaya dayanılarak en az iki yıl sürecek "özel güvenlik soruşturması" başlatıldı. Eddi, 2020'nin Mart ayından bu yana, İtalya'da Torino Mahkemesi'nin kararıyla istihbarat tarafından takip ediliyor.

Eddi, Rojava deneyimini ve İtalyan devletinin uyguladığı baskılara ilişkin ETHA'ya konuştu. 

İtalya'da yaşayan Kürtlerin mücadelesini, PKK Lideri Abdullah Öclan'ın komplo ile yakalanarak Türkiye'ye teslim edilmesi nedeniyle iyi bilindiğini kaydeden Eddi, "Benim konuyla ilgili bilgim Şengal saldırılarına dek sınırlıydı. Irak'ta neler olduğunu öğrenince olaylarla daha fazla ilgilenmeye başladım. Okumalar yapıp etrafımda soruşturdum. Rojava'da bulunmuş bir arkadaşım da önemli bir kaynaktı" diyerek, Rojava'ya gidişine ilişkin süreci örgütledi. 

'BİR DEVRİMDEN SÖZ EDİYORUZ!'
Eddi, Rojava'da kaldığı süre boyunca yaşadıkları ve yaşadığı değişime ilişkin ise şunları söyledi: "Rojava'da beni etkilemeyen tek bir şey bile yoktu. Bir devrimden söz ediyoruz! En büyük etkilerinden biri kadın hareketi Kongra Star ve dahil olan diğer pek çok kurum ve grubun çalışmalarıydı. Kendim ve tarihsel olarak kadınlar üzerine vizyonumu değiştiren bir deneyimdi. Zaten feministtim ama Kürt kadın hareketi ve enternasyonalizmi bana göre çok ileri seviyede. Çünkü bir alternatif yarattı. Demokratik toplum modeliyle düzenlenen bir toplum çok daha etik ve verimli işliyor. İnsanlar bir arada yaşamayı başarıyor. Toplumun canlılığı beni başlarda çok şaşırtmıştı. Avrupa'dan gelen biri olarak önceleri bunu savaş durumunda her şeyin daha yoğun tecrübe edilmesi, acil durum ve belirsizlik ile açıklamaya çalıştım. Daha sonra ise fikrim tamamen değişti ve bu canlılığın beraber bir şey inşa etmekle ilişkili olduğunu anladım. İnsan etkin biçimde kendi toplumunun yaşamı ve ülkesi ile haşır neşir olunca hayat çok heyecan verici bir hal alıyor! İrdelemenin, tartışmanın, başkalarıyla yüz yüze gelmenin, sorunlara çözüm aramanın, kendine ve kendi insanına dair bir şeyler öğrenmenin çok önemli ve güzel bir nedeni olmuş oluyor."

Rojava'da savaşan diğer enternasyonalist devrimcilerle birlikte İtalya'ya döndükten sonra da mücadeleyi sürdürdüklerini kaydeden Eddi, İtalyan devletinin baskılarıyla karşı karşıya kaldıklarını anlattı. Eddi, "Milyonlarca insanın kendine şu soruyu sorduğunu biliyorduk: Acımasız kapitalist modernitenin bir alternatifi var mı? Bu soruya somut bir cevabımız vardı ve şu an birileri bunu uyguluyordu. Fakat İtalya devleti bunu onaylamadı. 6 kişiyi, politik çalışmaları nedeniyle, askeri eğitim almalarını bahane ederek mahkum etmek istedi. Özsavunma birimlerini 'askeri eğitim'e indirgemek zaten konuyla ilgili bilgisizliğin göstergesi. Torinolu yargıçlar özgürlüklerini Suriye Demokratik Güçleri'nin feda ettiklerine ve Otonom Kuzeydoğu Suriye yönetimine borçlu olduklarının farkında değiller. Devrime olan katılımımızı, politik mücadelemizi engellemeye yönelik bir bahane olarak kullandılar" dedi. 

'DEVLETİN 'ADALETİ' TOPLUMDAN IŞIK YILI KADAR UZAK'
Hakkında dava açıldığını ve "anlaşılmadık" bir şekilde uzatıldığını söyleyen Eddi, "Benim açımdan devletin adaletinin, toplumdan ışık yılı kadar uzakta olduğunu gösteren çok iyi bir örnekti. Tek bir kişi bile seçimimizi yargılamadı ve İtalya'da olduğu kadar başka pek çok ülkenin insanlarından da destek geldi" dedi.

'BİR DEVRİMİN EN İYİ MÜTTEFİKİ BAŞKA BİR DEVRİMDİR'
İtalya devletinin tüm engellemelerine rağmen mücadeleyi sürdürmeye çalıştığını vurgulayan Eddi, Rojava ve kadın özgürlük mücadelesiyle dayanışmanın sürdürülmesine ilişkin ise şunları söyledi: "Kürdistan'daki devrimcilerden öğrendiğim şey şu: Bir devrimin en iyi müttefiki başka bir devrimdir. Bu doğrultuda bence mücadeleye destek, kendi çevremizdeki mücadele ile olur. İklim adaleti, kendi kaderini tayin etmek, kadın özgürlüğü... Bunlar tüm dünyada gündemde olan meseleler. Hepimiz aynı büyük sorunları paylaşıyoruz ve birleşerek verimli çözümler bulmak elimizde. Demokratik konfederalizm buna çok iyi bir örnek ve şanslıyız ki tek değil, birçok örnek var dünyada. Yapmamız gereken şey bu deneyimler için alan yaratmak."