27 Eylül 2024 Cuma

'Bu Newroz Öcalan'ın özgürlüğüne vesile olacaktır'

Doğubayazıt'ta gerçekleştirilen Newroz kutlamalarında binler PKK lideri Abdullah Öcalan için özgürlük çağrısını yükseltti.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde binlerce kişi Newroz'u kutladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Yeşiller ve Sol Parti (YSP) öncülüğünde Belediye Garajı'nda gerçekleştirilen Newroz kutlamalarında, yüzlerce kişi meşalelerle yürüyüş yaparak alana geldi. Yürüyüş boyunca "Bijî Serok Apo", "Jin, jiyan azadî", "Bijî Newroz" sloganları atılırken, alanda "Jin, jiyan, azadî", "PKK halktır, halk burada", "Biz hazırız" pankartları açıldı.

Halkın yoğun ilgi gösterdiği Newroz kutlaması, Maraş merkezli depremlerde ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başladı.

İlk sözü alan HDP Uzlaşma Kurulu üyesi Diba Keskin, "Newroz Kürt halkıdır. Newroz Kürdistan kentleri ve dağlarıdır. Herkesin yüreğinde bugün bu ateş alevleniyor" dedi. Önlerinde önemli bir seçim olduğuna dikkat çeken Keskin, halkın birbirine sahip çıkmasıyla geleceği kazanabileceklerini vurguladı.

TEMEL: ÖCALAN UNUTTURULMAK İSTENİYOR
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, "Cezaevlerindeki yoldaşlarımıza ve Sayın Öcalan'a selam gönderiyoruz" diyerek konuşmasına başladı. Yanlış politikalarla Kürt halkına Öcalan'ın unutturulmaya çalışıldığını dile getiren Temel, "Kimse Kürt halkını, gençleri, kadınları kandırmaya kalkmasın. Ne olursa olsun tecrit kırılacaktır ve o kutsal sesi bir daha duyacağız" dedi.

AKP-MHP iktidarının Kürtlüğü ortadan kaldırmaya çalıştığına dikkat çeken Temel, "Kürtlerle sorunları olmadığını söyleyenler yalan söylüyor. Halkımız yaptıklarının hesabını soracaktır. Bazıları, 'partisiz de olur' diyor. Size ihanet edenlere hesabını soracağız" ifadelerini kullandı. 

'KÜRTLERE DÖNÜK SALDIRILAR DEVAM EDİYOR'
Kürt düşmanı iktidarın yeni planlar peşinde olduğunu vurgulayan Temel, "14 Mayıs bizim için Rojava'nın, Roboskî'nin, Cizre'nin ve depremin meydana geldiği kentlerin hesap sorma günüdür" dedi. Kürt halkının büyük saldırılarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Temel, Rojava'ya yönelik işgalin, Rojhilat'ta halka dönük katliam politikalarının, Güney Kürdistan'da ihanetin sürdüğünü vuguladı.

Temel, şöyle devam etti: "Buradan herkese sesleniyorum; partimizin çatısı altında örgütlenin ki tüm bu yaşananların hesabını soralım. Bu Newroz, tutsakların bırakılmasına, Sayın Öcalan'ın üzerindeki tecridin kırılması ve sesini duymamıza vesile olacaktır."

Temel'in konuşmasının ardından Newroz ateşi yakıldı. Müzik dinletisi ve halaylarla devam eden kutlamada sık sık "Bijî Serok Apo" sloganı atıldı.