27 Eylül 2024 Cuma

'Bütün güçler Şengali savunmak için hazır olmalı'

Şengal Demokratik Özerk Meclisi, Şengal'in son durumuna ve Irak'ın Şengal üzerindeki planlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Şengal'in tehlikede olduğunu belirterek, bütün güçler ve siyasi çevrelerin, Êzidî toplumunun savunması için hazır olması gerektiğini vurguladı.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi, Şengal'in son durumuna ve Irak'ın Şengal üzerindeki planlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Irak ve Federe Kürdistan yönetimi arasında geçtiğimiz günlerde Şengal Anlaşması yapılmış, bu anlaşmaya göre Şengal'e dışarıdan güç yığılacak ve Şengal'e dışarıdan kaymakam ataması yapılarak yönetimi değiştirilecek. Bu karara karşı Êzidî halkı bulunduğu her alanda sokaklara çıkarak karara tepki gösteriyor.

Êzidî halkı Şengallilere rağmen yapılan hiçbir anlaşmayı tanımayacaklarını belirtirken, Irak hükümetinin bölgedeki askeri hareketliliğine ilişkin Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ) yaptığı yazılı açıklamada, herkesin Şengal'in savunması için hazır olması gerektiğini dile getirdi. 

Rojnews'te yer alan habere göre Özerk Meclis, açıklamasında yeni bir fermanın önünün kesilmesi için özgürlük isteyen bütün güçlere çağrıda bulunarak, Şengal'in büyük bir tehlike altında olduğunu belirtti.

'NEDEN 10 BİN ASKER SEVK ETMEK İSTİYORLAR?'
Özerk Meclis açıklamasının devamında şunları vurguladı: "9 Ekim'de PDK ve Irak Başbakanı Mustafa Kazimi arasında imzalanan Şengal anlaşmasından beri halkımız ayakta ve bir mücadelenin içerisindedir. Her yönüyle halkımız direnişini sürdürüyor. Eylemlerini de demokratik bir şekilde yapıyorlar. Karşı karşıya kaldıkları tehlike nedeniyle sürekli memnuniyetsizliklerini dile getiriyorlar. Diğer yandan da ilk günden itibaren özerk meclis birçok siyasi parti, sivil toplum örgütü ve Bağdat hükümeti ile askeri yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdi. Bugüne kadar Şengal sorunun diyalogla çözülmesini istedik ama taraflar yaptıkları anlaşmayı bir şekilde uygulamaya koymak istiyor. Bunun için de yapılan hazırlıklar kapsamında Şengal'e 10 bin asker sevk etmeyi hedefliyorlar. Biz de bu kadar güç niye diye soruyoruz. IŞİD saldırdığında bu güçler neredeydi? IŞİD'e karşı savaştığımızda bu güçler neredeydi? Şengal'in dışarıdan gelen hiçbir askeri güce ihtiyacı yoktur. Êzidxan'ın savunma gücü kadın ve erkeklerinden oluşuyor. Bizi de bütün saldırılara karşı savunuyorlar. Kamuoyuna burada çağrı yapıyoruz; Bir savaşın çıkmasını istemiyoruz. Fakat her türlü saldırıya karşı da meşru müdafaa hakkımızı kullanarak halkımızın çıkarlarını koruyacağız."

Meclis yapılan anlaşmanın amacını ise şöyle sıraladı:

1- Êzidî halkının iradesini yok etmek, Êzidîlerin savunma gücünü ortadan kaldırmak.
2- IŞİD'e karşı savaşan Êzidîleri tutuklamak.
3- Operasyonlarla ev baskınları yaparak savunma için silahlanan Şengal halkının silahlarına el koymak.
4- Kent, belde ve köyler arasında kontrol noktaları kurarak gidiş ve gelişleri engellemek.
5- Şengal'in etrafının kapatarak kutsal olan Çêlmêra, Şêbilqasim Kiçil Laliî  gibi yerlere bilinmeyen silahlı güçler yerleştirmek.
6- Bu şekilde IŞİD'e destek veren ve Êzidî kadınların satılmasına, kaçırılmasın ve öldürülmesin neden olan Arapların tekrar bölgeye geri dönmesini sağlamak.

Açıklamanın devamında, bu maddeleri 75'inci ferman olarak adlandırdıklarını belirten Özerk Meclis, "Şengal halkı kanun adı altında büyük bir tehlike ile karşıya karşıyadır. IŞİD'in yapamadıklarını Irak hükümeti Şengal anlaşması ile Êzidîlere yapmak istiyor. Bu fermanın önünün kesilmesi için bütün güçlere ve dört parçadaki Kürdistan halkına çağrıda bulunuyoruz. Şengallileri savunmak için hazırlıklı olun" ifadelerini kullandı.