27 Eylül 2024 Cuma

Çanakkale'de Newroz ateşi zılgıtlarla yakıldı

Çanakkale'de zılgıtlarla Barış anneleri Newroz ateşini yaktı. Newrozda çürümüş sistemin yıkılması için mücadelenin yürütüleceği kaydedildi.

Çanakkale Esenler mahallesinde HDK, DBP, HDP ve Yeşil Sol Parti öncülüğünde "Her der Newroz, her dem azadî" ve "Newroz ateşiyle özgürlüğe" şiarıyla Newroz kutlandı. Newroz alanına, "Depremde yitirdiğimiz canları saygıyla anıyoruz" ve "Her der Newroz, her dem azadî" ve "Newroz ateşiyle özgürlüğe" pankartları, HDP ve Yeşil Sol Parti flamaları asıldı. Kutlamaya katılanlar, kırmızı, sarı, yeşil şalları ile ulusal kıyafetler ve Amed Spor formaları ile renkli görüntüler oluşturdu. Newroz'a Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, çok sayıda demokratik kitle örgütü, siyasi parti ve yüzlerce kişi katıldı.

Tertip komitesinin halkları selamlamasının ardından Emek Partisi (EMEP) Çanakkale İl Eşbaşkanı Muzaffer Dağtekin söz aldı. Çürümüşlük karşısında kirlenmiş düzenin değişmesi için 14 Mayıs'ın aracı olmasını diledi, "Newroz dünya halklarına barış getirsin" dedi.
 
Daha sonra HDP ve Yeşil Sol Parti temsilcileri sahneye çıkarak halkı selamladı.

HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Burcu Özaydın, iktidarın enkaz altında bıraktığı insanlar için bu sene Newroz ateşini yaktıklarını belirtti. Burcu, "Bu halk acılarını direnişe döndüren bir halk. Faşist iktidarın katlettiklerinin hesabını soracağız. Kemal Kurkut'un, Deniz Poyraz'ın, Ali İsmail Korkmaz'ın, Tahir Elçi'nin faşist rejimin katlettiği her canın hesabını soracağız. Dünyada erkek egemen sistemin susturduğu, tecavüz ettiği, öldürdüğü kadınların isyanı artık ‘Jin jiyan azadî' sloganı ile tek ses oldu. Bugünün Dehaklarına karşı mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Siyasi tutsaklara dikkat çeken Özaydın, şöyle devam etti: "Direngen, onurlu, bir gider bin geliriz diyen, küllerimizden yeniden doğarız' diyen Kürtler, Türkler, Rumlar, Ermeniler, Aleviler, kadınlar, LGBT+'lar, işçiler, köylüler ile birlikte özgür yaşamı kuracağız. Tohumlarımız yeniden yeşerecek. Bu bahar faşizme karşı zaferimizin ve kadın devriminin baharı olsun."

Yeşil Sol Parti Çanakkale Eş Sözcüsü İclal Gitmez ise "Yaşam alanları güvende değil. Üretim yok. Çevremiz hükümetin desteğiyle talan ediliyor. Rant, talan sürüyor. İktidarı hep birlikte değiştirmeliyiz. Biz ekolojik ve barışçıl düzeni kuracağız. Her türlü şiddete maruz kalan biz kadınlarız buradan sizlere söz veriyoruz kadınları ilgilendiren yasaları uygulayacağız. Hep beraber başaracağız" dedi.

Konuşmaların ardından Barış Annesi Yıldız Kılıç ve Newroz'a katılan halk tarafından Newroz ateşi yakıldı.

Newroz kutlaması, sanatçı Azad Bedran'ın sahne almasıyla devam ediyor.