29 Eylül 2024 Pazar

Cengiz Holding'in doğa katliamına bir kez daha mahkeme engeli

Cengiz Holding'in Kazdağları'nda yapmak istediği katliam projesine karşı 6 kurumsal ve 81 bireysel olmak üzere 87 kişinin açtığı davada mahkeme ikinci kez yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mehmet Cengiz'e ait Truva Bakır Madeni İşletmelerinin Çanakkale Halilağa köyünde bakır madeni çalışmasına davalar sürüyor. Geçen aylarda, TEMA Vakfı gibi 6 kurumsal, 81 bireysel olmak üzere 87 davacı tarafından toplamda 4 farkı dava açıldı. Bölgede yapılan bilirkişi keşfinin ardından heyet, "Söz konusu alanda yapılacak projenin doğal ve kültürel varlıklar üzerinde geri dönüşsüz tahribata neden olacaktır ve Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Olumlu kararı hukuka aykırıdır" raporu düzenledi. Bunun üzerine Çanakkale 1. İdare Mahkemesi 17 Haziran'da "projenin telafisi imkansız zararlara yol açacağı gerekçesiyle" itiraz hakkı kapalı olarak yürütme durduruldu.

Bunun üzerine yeni başvuru yapan şirket, yürütmesi durdurulan ÇED raporunu yeniden şekillendirerek eksiklikleri giderdiğini iddia etti. Şirketin ÇED süreci Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yaptığı başvuruyla tekrardan başladı. Bakanlıkta yapılan İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında ÇED raporu değerlendirildi. Değerlendirme sonuçlanmadan eski karara açılan bir diğer davada daha yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Birçok kurum ve kuruluş toplamda dört dava açtı. Bir tanesinden geçen aylarda yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği'nin davasında da yürütmeyi durdurma kararı açıklandı.

Dava önceden projenin isletme ruhsat alanının yaklaşık 5 bin 166 hektar yani 51 bin 660 dönüm olduğu belirtilmişti. Ayrıca 15 yıl boyunca süreceği düşünülen projede maden, patlamalı açık ocak şeklinde olacaktı. Dinamitle patlatma sonucunda, yakındaki köyler, tarım alanları ve orman toz içinde kalacaktı.