27 Eylül 2024 Cuma

Çepni: Bizim bizden başka dostumuz yoktur

İktidarın onbinlerce insanın katledildiği depremi sıradanlaştırmaya çalıştığına işaret eden Çepni, bu katliam politikalarına karşı siyaset yapmaya devam edeceklerini, halkın dayanışmasını ve hesap sorma kararlılığını yükselteceklerini vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir milletvekili Murat Çepni, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayla deprem sonrası gerçekleşen yıkımın siyasi sorumlularına tepki gösterdi.

Tüm halka baş sağlığı dileyerek sözlerine başlayan Çepni, iktidarın depremi sıradanlaştırmaya çalıştığına işaret etti. İktidar ve devletin tüm gücüyle alandaymış gibi gösterilmek istendiğine dikkat çeken Çepni, "Her şey mükemmel yapıldı, peki. İyi de bu paniğiniz niye? Niye bu kadar korkuyorsunuz? Bu devlet her şeyi yapmışsa, AKP her şeyi yapmışsa bu paniğiniz niye? Çünkü yapmadınız, çünkü suç işlediniz, çünkü bütün bu cinayetin doğrudan, bire bir sorumlusunuz" ifadelerini kullandı.

HDP olarak ilk andan itibaren alanda olduklarını kaydeden Çepni, şöyle devam etti: "Öyle fotoğraf çekmek için, 'Geçmiş olsun' demek için de değil; orada beraber, halkımızla birlikte çadırlarda yattık, yüzlerce depomuzla halkımıza ihtiyaç dağıttık, binlerce gönüllümüzle gücümüz yettiğince yaraları sarmaya çalıştık. Öyle halka parmak sallayarak, halka 'Susun' diyerek, tehdit ederek oralarda bulunmadık; bunu herkes bilsin. Aynı acıyı yaşamıyoruz, aynı gözyaşlarını dökmüyoruz."

Bunun kasıtlı bir cinayet olduğunu dile getiren Çepni, bir doğa olayının devlet ve iktidar politikaları sonucu katliama dönüştüğünün altını çizdi. Bu katliamın sorumlularıyla aynı acıyı asla yaşamadıklarını ifade eden Çepni, "O yüzden çok daha fazla siyaset yapacağız ve bu Meclis bu durumu normalleştiremez, bunu her boyutuyla, yüzlerce boyutuyla konuşacağız. 'Ölen öldü, işimize bakarız, inşaatları dikeriz' hikayesi yok, daha başındayız, işlenen bütün suçları kaydediyoruz, tarihe geçiyor, öyle 'hesap sormak' meselesi lafın gelişi değil. 'Bu katliamlardan, bu ölümlerden kim sorumluysa teker teker hesap verecek' derken çok gerçek bir şey söylüyoruz" dedi.

İktidarın daha ikinci gün bakanlar aracılığıyla tehditler savurup parmak sallamaya başladığına ve OHAL ilan ettiğine dikkat çeken Çepni, dayanışmanın tehdit olarak görüldüğünü dile getirdi. İktidarın paniğinin ölümleri engellemek üzerine değil kendi bekası için olduğunu söyleyen Çepni, şu ifadeleri kullandı: "Bakın, sokağa çıkan 5-10 gencin üzerine yüzlerce polis anında dikilir ama aynı kolluk güçleri deprem bölgesine gidemediler, yollar kapalıymış. Mesele bu değil ama mesele şu: Kolluk güçlerinin eğitimi kurtarmak üzerine değildir; kolluk güçlerinin, devletin eğitimi engellemek üzerinedir, baskı üzerinedir; kurtarmayı bilmezsiniz siz, engellemeyi bilirsiniz, parmak sallamayı bilirsiniz."

A Haber'in depremzedelere verilen çadırların güzellendiği haberini hatırlatan Çepni, "Çadırın girişinde bir tane hol vardır, salonu vardır, arkasında kileri vardır; depremzedeler son derece mutludur. Erdoğan çok sağ olsun. Padişahım çok yaşa! Herkes mutludur, deprem yoktur, ölü yoktur, o çadır bir villaya dönüştürülmüştür. İşte A Haber'in, eşittir AKP'nin deprem politikası budur" dedi.

Halk dayanışmasıyla kazanılacağını gördüklerini söyleyen Çepni, şöyle devam etti: "Halkın yarattığı öz örgütlenmenin bizi kazandıracağını gördük. Dayanışmayı büyüteceğiz, örgütlenmeyi büyüteceğiz. Bizim bizden başka dostumuz yoktur, kardeşimiz yoktur ama bir taraftan da hesap sorma mücadelesini yükselteceğiz, bundan kimsenin şüphesi olmasın."