28 Eylül 2024 Cumartesi

Çepni: Deniz Poyraz katliamı davasının kapatılmasına izin vermeyelim

Deniz Poyraz katliamının tek başına tetikçi faşist Onur Gencer tarafından gerçekleşmediğinin altını çizen HDP Milletvekili Çepni, katliamın ardında devlet organizasyonu olduğunu vurguladı. Davanın tek bir kişiye ceza verilerek kapatılmasına izin vermeyeceklerini kaydeden Çepni, kamuoyuna durumaya katılma ve davayı sahiplenme çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'ne yönelik faşist tetikçi Onur Gencer tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırıda parti üyesi Deniz Poyraz katledildi. Uzun süredir il binası önüne adeta karakol kurulmuş, 7/24 parti binası polis tarafından izleniyor ve taciz ediliyordu. Katliam esnasında kapının önünde bekleyen polis herhangi bir engelleme girişiminde bulunmazken faşist Gencer'e etten duvar örerek şefkatle dışarı çıkarmıştı.

Gözaltına alınan Gencer, katliamın ardındaki sorumlular ortaya çıkmasın diye apar topar tutuklandı. Gerek Gencer'in itirafları gerekse İzmir polisinin göstermelik araştırması katliamın organize ve arkasında iktidarın olduğunu gözler önüne serse de Gencer'e verilecek ceza ile dava kapatılmak isteniyor.

Çok sayıda kişi ve avukatın sahiplendiği dava halktan kaçırılmak için 6. duruşmada Aliağa'da bulunan Şakran Hapishanesine taşındı. Hapishane önünde Poyraz ailesi başta olmak üzere avukatlara, siyasi parti temsilcilerine, milletvekillerine polis saldırdı. 6. duruşma avukatlar olmadan görüldü. 27 Aralık'ta 7. duruşma görülecek. Bu duruşmada karar çıkması bekleniyor.

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ilk günden itibaren Deniz Poyraz katliamının aydınlatılması için mücadele eden isimlerden. ETHA'ya konuşan Çepni, ortaya çıkan tüm delillerin Gencer'in bu katliamı tek başına gerçekleştirmediğini gözler önüne sererken, yargılamada mahkeme heyetinin tüm suçu Gencer'in üzerine atarak gerçek sorumluları aklamaya çalıştığını söyledi.

Katliamın bireysel bir cinayet gibi yansıtılmaya çalışıldığını belirten Çepni, "Oysa ırkçı, siyasi, organize bir cinayet. Bu cinayet HDP binasında gerçekleştirildi ama katil bu katliamın çok öncesinden buna benzer katliamlar planladığını bizzat açık etmişti. Katliam sırasında, sonrasında yaşanan tüm gelişmeler bunun devlet organizasyonu olduğunu çok net ortaya koyuyor. Fakat hem polis aşamasında hem de mahkeme aşamasında bütün veriler yok sayılıyor ve sadece katile ceza verilerek dava kapatılmaya çalışılıyor. Tıpkı daha öncesinde yaşanan siyasi cinayetlerde olduğu gibi" dedi.

Bu coğrafyada neredeyse hiçbir siyasi cinayetin bir bütün olarak aydınlatılmadığının altını çizen Çepni, şöyle devam etti: "Aydınlatılmayan, hesabı sorulmayan her cinayet, yeni cinayetlere kapı araladı. Bu bilinçle 27 Aralık'ta Aliağa yerleşkesinde Şakran Cezaevine kaçırılan Deniz Poyraz katliamı davasını sahiplenme çağrısı yapıyoruz. Onlar davayı cezaevine kaçırdılar, onlar davayı sessiz sedasız kapatmaya çalışıyorlar, biz ise ‘hayır' diyoruz. Katiller hesap verinceye kadar bütün organizasyon ortaya çıkana kadar bu dava kapatılamaz. Bütün emek ve demokrasi güçlerini, özgürlük güçlerini 27 Aralık'ta Aliağa Şakran Cezaevine çağırıyoruz. Deniz Poyraz katliamı davasını kapattırmayacağız. Deniz Poyraz katliamı davası bir katile ceza verilerek kapatılamaz. İzin vermeyeceğiz."