29 Eylül 2024 Pazar

Çepni: Sömürü politikalarına karşı gerçek güç gençler ve emekçilerde

MEB ile A101 arasında imzalanan çocuk işçilik protokolüne tepki gösteren HDP Milletvekili Murat Çepni, AKP iktidarının gençlere ucuz iş gücü olarak baktığını vurguladı ve bu sömürü düzenine karşı gerçek gücün gençler, işçiler ve emekçilerde olduğunun altını çizdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, 2 Kasım'da Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayla Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile A101 arasında imzalanan çocuk işçiliği protokolüne tepki gösterdi. 

İmzalanan protokole göre öğrencilerin bir gün okula gidip dört gün A101'de çalışacağına dikkat çeken Çepni, "Bugüne kadar bu Mecliste henüz yoksullar için, işçiler ve emekçiler için bir yasa çıkartmış değiliz. Tüm itirazlarımıza rağmen, AKP ve saray iktidarı şirketleri hortumlama, besleme, doyurma telaşıyla yeni yeni yasalar çıkartıyor ve bunları da halkın çıkarına imiş gibi sunma gayreti içerisinde" ifadelerini kullandı. 

İktidarın bu protokolle de benzer bir amaç içerisinde olduğunu kaydeden Çepni, sadece Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bile 720 bin çocuk işçi olduğunu ancak 1,5 milyonu bulan çırak, stajyer ve meslek eğitimi gören çocuğun bu veriye dahil edilmediğini dile getirdi. Çocuk işçiler arasında büyük bir emek sömürüsünün yanında büyük bir işçi katliamı da yaşandığının altını çizen Çepni, İSİG Meclisinin 2021 raporuna göre son sekiz yılda en az 513 çocuğun iş cinayetlerinde katledildiğini ifade etti.

Mesleki eğitim merkezleri eliyle son dokuz ayda 900 bin öğrencinin çalışmaya başladığını söyleyen Çepni, şöyle devam etti: "Çocuklar okumaları gerekirken, eğitim almaları gerekirken çalışmak zorunda kalıyorlar. Çalışmak zorunda olan çocuklara da böylesi aldatmacalı düzenlemelerle sözüm ona onlara iyilik yapılıyor, onlar kurtarılıyor, onlar meslek sahibi yapılıyor, onlar iş sahibi yapılıyor ama işin gerçeği, AKP gençlere, sermayeye ucuz iş gücü olarak bakıyor. Bu ülke ucuz işçi cenneti, bu ülke güvencesiz çalışma cenneti ama bu cennet, işçilere ve patronlara cennet; yoksullara, milyonlarca işçiye ve çocuğa bir cehennem niteliğinde."

Yapılan protokolde çırak öğrencilere asgari ücretin yüzde 30'u, kalfa öğrencilere ise asgari ücretin yüzde 50'sinin verileceğini kaydeden Çepni, bu ücretin de patronların değil kamu bütçesinden tesis edilmesine tepki gösterdi.

"Neresinden bakarsanız bakın, başından sonuna büyük bir sömürüyle karşı karşıyayız. Ya tarikatlara gideceksiniz, ya mafyaya dahil olacaksınız, ya uyuşturucunun bataklığına düşeceksiniz ya da AKP'nin elemanı olacaksınız; gençliğe sunulan başka bir çözüm yok" diyen Çepni buna karşı eylem düzenleyen sosyalist gençlerin de işkenceyle gözaltına alındığını, eğitim emekçilerinin ülke çapında iş bıraktığını kaydetti. Çepni, "Biz esasen bu soygun düzenine karşı, bu şirketler koalisyonu AKP'nin tüm halkı yoksullaştırıp şirketlerin kölesi haline getirme politikalarına karşı gerçek gücün gençlikte ve emekçilerde olduğunu söylüyoruz" ifadelerini kullandı.