29 Eylül 2024 Pazar

Çepni: Yıkım ekonomisi devam ediyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde konuşan HDP milletvekili Murat Çepni, bakanlığın ekolojik kriz sürerken inşaat sektörünü öncelemesine tepki gösterdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Plan Bütçe Komisyonu'nda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde söz alarak, rant odaklı politikalara tepki gösterdi.

"Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı mı sunum yaptı yoksa Müteahhitler Birliği mi sunum yaptı tam anlayabilmiş değiliz çünkü bu sunumda çevre yoktu, ekoloji mücadelesi yoktu, bu sunumda Aliağa asbestli gemi yoktu, Gaziemir yoktu, SİNPAŞ yoktu, Şırnak'ta katledilen ağaçlar yoktu, İkizdere yoktu ve daha niceleri yoktu, olan bir tek şey var, o da beton vardı, yeni betonlaşma vardı" diyen Çepni, kalkınmanın doğa ve insan sağlığına tercih edilerek tartışılamayacağının altnı çizdi.

Bu yolla ancak sermayenin kar edeceğine işaret eden Çepni, iklim krizinin tüm dünyanın temel bir sorunu olduğunu vurguladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bu sorunun çözümünü betonlaşmada aradığını söyleyen Çepni, "Ormanların hızla yok olduğu, ülkenin yüz ölçümünün yarısından fazlasının maden şirketlerine tahsis edildiği, ormanların, suların, göllerin hızla yok olduğu, kentlerin bir mezarlığa dönüştüğü koşullarda Çevre Bakanlığının inşaatçılık mı konuşması lazım yoksa bunların çözümünü mü konuşması lazım" dedi.

Aliağa'ya gelmesi planlanan Sao Paulo gemisine ilişkin bakanlığın "Bu gemide sadece 6 ton zehir var" açıklamasını hatırlatan Çepni, daha sonrasında bu geminin gelişinin aynı bakanlık tarafından iptal edildiğine dikkat çekti. Bakanlığı özeleştiriye davet eden Çepni, Gaziemir'deki nükleer atıkların ise hala aynı yerde durduğunu, bakanlığın bu soruna ilişkin hiçbir adım atmadığını dile getirdi.

"Ormansızlaşmanın, maden şirketlerinin, enerji şirketlerinin ülkeyi esir aldığı koşullarda sadece Çevre Bakanlığı değil, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı dahil olmak üzere, bütün bakanlıkların yaptığı tek şey şirketlerin daha çok kar yapması için emir telakki ettiklerinin yerine getirilmesidir, işleyişin başından sonuna budur" diyen Çepni, mecliste bugüne kadar işçinin, emekçinin, doğanın lehine tek bir yasa çıkartılamadığını, çevre üzerine şirketlerin talepleri dışında tek bir tartışma yapılamadığını kaydetti.

Bir yıkım ekonomisinin sürdüğünü dile getiren Çepni, şöyle devam etti: "Doğa katlediliyor, insanlar zehirleniyor, dünya yaşanmaz hale geliyor ama bir avuç sermaye karına kar katıyor ve bakanlıklar bırakın ekoloji örgütlerini, bilim insanlarını dinlemeyi bize burada ne kadar inşaat yaptıklarını, ne kadar beton ürettiklerini anlatıyorlar. Kaldı ki Türkiye'de insanların barınma sorunu var evet, ama bu barınma sorunu binanın, evin olmamasından kaynaklı değil. Fazlasıyla içi boş olan stokları var sermayenin ama siz bankalara yeni krediler sağlıyorsunuz, bankalar yeni kredileri halka verecekler insanları köleleştirecekler, bunun başka bir açıklaması yok."