28 Eylül 2024 Cumartesi

Ceylan Yayınları Rosa Luxemburg'un bitki koleksiyonu kitabını yayınladı

Rosa Luxemburg'un topladığı bitki koleksiyonu kitap haline getirildi. Ceylan Yayınları'nın özel baskı albüm olarak yayınladığı "Herbaryum", tıpkı proletarya mücadelesinde olduğu gibi Rosa Luxemburg'un tutkuyla hazırladığı bir eser.

Ceylan Yayınları, enternasyonal devrim mücadelesinin önderlerinden Rosa Luxemburg'un özel bir çalışmasını yayınladı. Özel baskı, karton kapak olarak yayınlanan "Herbaryum*", raflardaki yerini aldı.

Rosa Luxemburg'un yaşamı, mücadelesi ve düşünceleri, yanılgıları ve haklı uyarılarıyla genç ve genç kalan komünistlerin ilham alacakları, eleştiri ve özeleştiri mekanizmasının nasıl işlemesi gerektiğini örnekleriyle öğrenebilecekleri ve her defasında devrimci proletaryaya olan güvenlerini tazeleyebilecekleri bir kaynaktır. Yaşamı ve mücadelesiyle devrimcilere, sosyalistlere ve komünistlere örnek olan Rosa Luxemburg'un anısını layığıyla yaşatmanın yollarından birisi de eserlerini yaygınlaştırmaktır. Eserlerinden bir tanesi de bu kitapta bir araya getirilen botanik defterleridir.

Rosa Luxemburg, 1913'te, Zürih'te Botanik derslerine girdiği dönemden itibaren sürekli ağaçlardan yapraklar ve çiçekler toplayıp kurutuyordu. Hapishanede bile O'na son derece keyif veren bu uğraşta defterlere topladığı numunelerin Almanca ve Latince adlarını yazıyor, çiçeklerin açtığı aylar, renkleri ve kokuları hakkındaki notları kaleme alıyordu. Böylelikle 17 defter ve jeolojik-botanik notların yer aldığı başka bir defteri bizlere miras bıraktı. Bu özel koleksiyonun oluşmasında dışarıdaki yoldaşlarına, "Yerime çimenleri yağmalamanız için sizi vekil kılıyorum" diye yazarak, örgütçü yeteneğini kullanmayı da ihmal etmiyordu.

Proletarya mücadelesinde tutku doluydu. Yaptığı her işte olduğu gibi aynı tutkusu, herbaryumu hazırlarken de dışa vuruyordu. Dostu Dr. Hans Diefenbach'a yazdığı mektupta şunları yazıyordu:
"Üç-dört yıl önce çiçek kurutmaya saldırdığıma nasıl da seviniyorum; nasıl da tüm coşkum ve benliğimle dünyayı, partiyi ve işleri unutup sadece ve sadece gece gündüz içimi dolduran ihtirasın; dışarıda, bahar tarlalarında aylak aylak dolaşma, kucak dolusu bitkiler toplama ve eve dönüp bunları düzenleme, tanımlama ve defterlerime yapıştırmanın peşine düşmüştüm."

YENİDEN GÜN IŞIĞINA ÇIKTI
Rosa Luxemburg'un bu özel çalışması, bir dizi tesadüfler sonucu 2009 yılında, karşı devrimi takip eden yıllarda kendini fesheden Polonya Birleşik İşçi Partisi (PVAP) Merkez Komite arşivinde bulundu.

Herbaryum, Rosa Luxemburg'un öldürülmesinin ardından Mathilde Jacob ile Paul Levi'nin idaresi altında olan mirasın parçasıydı. Ancak 30'lu yıllarda Paul Levi'nin yok edilme mekanizması çalışmaya başlamadan kaçabilen akrabalarının bagajında ABD'ye geldi. O andan itibaren izler kayboldu ve PVAP arşivinde yeniden ortaya çıktı.

Koleksiyonun orijinali Varşova Akt Nowych devlet arşivinde bulunmaktadır. Rosa Luxemburg Vakfı, herbaryumu 2019 yılında kitaplaştırarak, ölümsüz devrimcinin bir eserini daha kalıcı hale getirdi. İlk kez Türkçeye çevrilerek yayınlanması da bu kalıcı değerin yaygınlaştırılmasına bir katkı olacaktır.

Çağdaşlarının anlatımından öğrendiğimiz üzere, konuştukça devleşen Rosa Luxemburg, 15 Ocak 1919'da onu katledenlerin ve katlettirenlerin umduğunun aksine, öldürülemedi. O, dünyanın her yerinde ezilen ve sömürülen sınıfların, kadınların kurtuluşu için verilen mücadelede yaşıyor. Ve evet, burjuvaziye inat, yaşamaya devam edecek!

*Herbaryum, kurutulmuş bitki örneklerinin belli bir sistemle düzenlenerek saklandığı yerdir.