27 Eylül 2024 Cuma

'Çocukların katledildiği dünya istemiyoruz'

Barış Anneleri İnisiyatifi, HDP Kadın Meclisi ve TJA, İnsan Hakları Haftası dolayısıyla yaptıkları basın açıklamasından, çocuk ölümleri ve katliamlarına dikkat çektikatliamlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Barış Anneleri İnisiyatifi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) 10-17 İnsan Hakları Haftası kapsamında çocuk ölümleri ve çocuk katliamlarına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

'BARIŞ KAZANIR SAVAŞ KAYBEDER'
Açıklamadan önce konuşma yapan İHD İstanbul Şubesi Sekreteri Leman Yurtsever, Türkiye'nin son zamanda çok fazla savaş suçu işlediğini belirterek, bu suçlardan birisinin de Rojava'ya yönelik işgal girişimi olduğuna dikkat çekti. Yurtsever, "Türkiye'nin Rojava'ya başlattığı işgal girişiminden dolayı birçok sivil katledildi. Türkiye Cumhuriyeti Kürtleri yok etmek amacıyla bu işgal girişimini başlattı, sivilleri katletti. Bunlardan biri de Aralık ayında 8 tane çocuğun öldürülmesiydi. Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmeler var. Bunların yükümlülüklerini hiçbir zaman yerine getirmiyor. Biz diyoruz ki imza attığınız sözleşmelere uyun, yasaları uygulayın ve savaş politikalarınızdan vazgeçin. İnsan hakları derneği olarak bunu söylüyoruz. Türkiye derhal Rojava'daki işgal girişimine son vermelidir. Savaşların hiçbir zaman kazananı olmamıştır. Barış kazanır savaş kaybeder" diye konuştu.

'SAVAŞ HERKESE KAYBETTİRİR'
HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, yetişkinlerin başlattığı savaşlarda en çok zarar gören kesimlerin çocuklar ve kadınlar olduğunu dile getirdi, savaşın herkese kaybettirdiğini söyledi.

Savaşın insanların barış umudunu kaybettiren bir yöntem olduğunun altını çizen Bulut, "Türkiye'nin başlattığı ve uzun süreden beri Suriye'de yürütülen savaşta ağır bedeller ödeniyor. Kadınları, savaşın bizlerde yarattığı tahribata karşı mücadele etmeye ve ses çıkarmaya çağırıyoruz" diye belirtti.

'BİZLER BARIŞ İSTİYORUZ'
Barış Anneleri İnisiyatifi üyesi Cemile Çiftçi ise, savaşların son bulması gerektiğini kaydetti ve "Bu dünya herkesin. Bizler barış istiyoruz, kimsenin çocuğu ölmesini istemediğimiz gibi kendi çocuklarımızın da ölmesini istemiyoruz" dedi.

'ÇOCUKLARIN KATLEDİLDİĞİ DÜNYA İSTEMİYORUZ'
Konuşmaların ardından ortan basın açıklamasını okuyan TJA aktivisti Pınar Kandal, Aralık ayının ölümler ve katliamlar ayı olarak hafızalarda yer ettiğini anımsattı.

Aralık ayının başında Til Temir'de 8'i çocuk 10 kişinin katledildiğini hatırlatan Kandal, şöyle devam etti: "Başta Roboski'de uçak bombaları ile katledilen çocuklar olmak üzere, Suriye'de 10 yıldır savaşta ölen çocukları, aileleriyle ülkelerinden başka yerlere, sınırların öte taraflarına geçerken denizlerde, nehirlerde boğulan, bedenleri karaya vuran çocukları, Halepçe'de Saddam'ın katlettiği Kürt çocuklarını, Şengal'de IŞİD'in katlettiği çocukları, Arakan'da Çin'in katlettiği Uygur çocuklarını, Nijerya'da Boko Haram'ın katlettiği çocukları, Yemen'de katledilen çocukları üzüntüyle anıyoruz. Bizler kadınlar, anneler, savaşlarda, çatışmalarda, sınırlarda çocukların katledildiği bu yönetim biçimlerini, siyasi iktidarları, çocukları silahların değil vicdanların öldürdüğü böyle bir dünyayı, bir kez daha lanetliyoruz. Bu sivil ve çocuk ölümlerinin, katliamların hesabının sorulmasını ve cezalandırılmasını istiyoruz."

"Çocukların tacize uğrayarak katledildiği, uçak bombalarıyla paramparça edildiği, sokağa çıkma yasaklarında öldürüldüğü, arazilerde temizlenmeyen mayınlar veya bombalarla parçalandığı, sınırın ötesi savaşlarda bombardımanlarda çocukların katledildiği, çocuk bedenlerinin ceset torbaları içinde sıra sıra dizildiği bir dünya istemiyoruz" diyen Kandal, savaşların bitmesi, çocukların savaşlarda katledilmemesi için yapılması gerekenler için harekete geçilmesini istedi.

Kandal, "Çocukların ölmemesi, katledilmemesi için en çok bizlere görev düşüyor. İnsanı doğuranlar, silah kullananları doğuranlar olarak, savaşların toplumlara ve tüm doğaya verdiği zararı söylemek, haykırmak, zorlamak zorundayız. Bitirirken, Suriye'de, Rojava'da, Til Temir'de, bombardımanlarla katledilen 8 çocuğumuzu ve sivilleri unutmayacağımızı söylüyor ve çocukların büyükleri tarafından katledilmesini, dünyanın neresinde ve ne sebeple olursa olsun katledilmesini kınıyoruz, lanetliyoruz. Tüm kadınları, anneleri, tüm toplumu, tüm kamuoyunu ve uluslararası toplumu çocuklarımıza yaşatmaya ve sahip çıkmaya çağırıyoruz" şeklinde konuştu.