22 Eylül 2024 Pazar

Dağlık-Karabağ'da blokaj sonucu durum giderek ağırlaşıyor

İklim aktivisti olduğunu iddia eden Azerilerin 12 Aralık'tan bu yana Laçin koridorunda sürdürdüğü blokaj sonucu Dağlık-Karabağ'da durum giderek ağırlaşıyor. Ülkede yaşayan 120 bin civarında Ermeni'nin gıda, ilaç, akaryakıt ve temel ihtiyaç maddelerine erişimi giderek zorlaşıyor.

120 bin civarında Ermeni'nin yaşadığı Dağlık-Karabağ'ı Ermenistan'a bağlayan Laçin koridoru, 12 Aralık'tan bu yana Azeri siviller tarafından bloke edilmiş durumda. Azerbaycan, yolu kapatanların "iklim aktivisti" olduğunu iddia ederken, çok sayıda yerel haber kaynağı, blokaj uygulayan grubun Azerbaycan devletiyle ilişkili ve Azeri milliyetçisi kişiler olduğuna dikkat çekti.

Uluslararası kamuoyu tarafından hala Azerbaycan'a bağlı olarak görülen Dağlık-Karabağ, 90'ların başında Azerbaycan'dan bağımsızlığını ilan etmişti. Dağlık-Karabağ'ın bağımsızlık ilanını tanımayan Azerbaycan, ülkenin kendisine tabi olması talebini sürdürüyor.

Dağlık-Karabağ'ı Ermenistan ve dünyaya bağlayan tek yol olan Laçin koridorunun blokajı sonucu, ülke halkının gıda, ilaç ve akaryakıt başta olmak üzere temel ihtiyaç maddelerine erişimi imkansız hale geldi. Blokaj sonucu sağlık durumu ağırlaşan ve bölgede tedavi imkanı olmayan hastaların Yerevan'a sevki de engellendi. Ülkedeki temel tüketim stokları giderek tükenirken, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere çok sayıda uluslararası kuruluş blokajın kaldırılması çağrısında bulundu.

Blokaj uygulayan Azeriler, bölgede "barış gücü" olarak bulunan Rus güçlerinin ve Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'daki madenlerde yasa dışı şekilde faaliyet yürüttüğünü belirterek, bu madenlere erişimlerinin sağlanması halinde blokajı durduracaklarını öne sürüyor. Azerbaycan hükümeti, blokaj uygulayan sivillerin devletle ilişkisi olmadığını iddia ederken, sivillerin taleplerine arka çıkmayı sürdürüyor.

Son olarak Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan'ın "yasa dışı blokajı" sonucu bölgede durumun giderek kritikleştiğini vurguladı ve Rusya'nın "arabulucu" görevini üstlendiği Dağlık-Karabağ'da istikrar ve güvenliği sağlayamadığını belirterek duruma tepki gösterdi.

Paşinyan ayrıca "Azerbaycan'ın, Dağlık Karabağ da dahil olmak üzere, yeni bir askeri provokasyona hazırlandığına dair tüm işaretler var ve durumla ilgili gelişmeler, Dağlık Karabağ'daki Rus barış gücü birliklerinin faaliyetlerine ilişkin acil yanıt gerektiren soruları gündeme getiriyor" ifadelerini kullandı.

Dağlık-Karabağ ve Ermenistan'da da halk, Laçin koridorunun açılması talebiyle çok sayıda eylem düzenledi.