27 Eylül 2024 Cuma

Dersim Newrozu: Halklar HDP ile barış ve demokrasiye kavuşacak

Dersim Newroz'unda buluşan binlerce kişi, depremde yaşamını yitirenleri andı. Yeşil Sol Parti Eş Uçar, iktidarın depremin ardından halkı enkaz altından çıkarmak yerine OHAL ilan ettiğini ve daha sonra da helallik istediğini hatırlattı, halkın ise canla başla deprem bölgesinde dayanışmayı örgütlediğini hatırlattı. Uçar, "Halkını koruyamayan iktidarı mı, hayatı yeniden inşa etmeye çalışan toplumu mu destekleyeceğiz" sorusunu yönelterek üçüncü cepheye işaret ederek, "Halklar HDP ile barışa ve demokrasiye kavuşacak" dedi.

Dersim Newroz'unda "Her der Newroz, her dem azadi" şiarıyla buluşan binlerce kişi Sanat Sokağı'ndan Seyit Rıza Meydanına yürüdü. Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlerin anıldığı Newroz'da, konuşmacılar ve sanatçılar siyah giyindi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşil Sol Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Emek Partisi (EMEP), Demokratik Alevi Derneği (DAD), Dersim Emek ve Demokrasi Platformu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kurumun katıldığı Newroz mitinginde, "Baskılara, zulme, adaletsizliğe, yasaklara, sömürüye karşı yaşasın Newroz, Newroz pîroz be, Newroz bimbarek bo" pankartı taşındı.

Halk, Sanat Sokağı'nda buluşarak Seyit Rıza Meydanı'na, "Bijî Newroz", "Bijî berxwedana zindanan", "Jin, jiyan, azadî", "Direne direne kazanacağız", "Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez" sloganlarıyla yürüdü. Deprem, sel ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunan kitle daha sonra Newroz ateşini yaktı.

İMAR AFFIYLA ON BİNLERCE KİŞİ KATLEDİLDİ
Tertip komitesi adına söz alan Umut Beycan, yaşanan deprem ve sel felaketine dikkat çekti. Hükümetin "asrın felaketi" tanımlamasına tepki gösteren Beycan, yaşananın asrın ihmali olduğunu vurguladı. Bu Newroz'u buruk bir şekilde karşıladıklarını belirten Beycan, acılarının derin ve öfkelerinin büyük olduğunu söyledi, imar afları uğruna binlerce insanın katledildiğine vurgu yaptı.

ÖNLÜ: DEHAQLARA KARŞI DİRENİŞ SÜRÜYOR
HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü de, Mazlum Doğan ve yoldaşlarının Diyarbakır zindanındaki direnişine işaret etti, "Dünün direnişleri bugün de Dehaqlara karşı devam ediyor. Biliyorsunuz yakında bir seçim olacak ve onların saraylarını ile saltanatlarını başlarına yıkacağız. Dersim halkı onların saraylarını başlarına yıkacak" dedi.

UÇAR: HALKLAR DEMOKRASİYE KAVUŞACAK
Yeşiller Sol Partisi Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Kürtçenin kirmanci ve kirmançki lehçeleri ile Türkçe, Newroz Bayramı'nı kutladı. Depremde yaşamını yitirenleri anan Uçar, depremden kaynaklı iki tablonun ortaya çıktığını söyledi, "Biri deprem felaketinden sonra masa başında milli yas ve OHAL ilan eden, sahaya indiğinde helallik isteyen iktidar… İkincisi ise elinde hiçbir mekanizması olmamasına rağmen deprem alanlarında canla, başla çalışan, dayanışan, kurtaran halk… Halkını koruyamayan iktidarı mı, hayatı yeniden inşa etmeye çalışan toplumu mu destekleyeceğiz" sorusunu sordu.

Yaşanan selin ardından Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin "Sel bir taraftan 15 canımızı aldı ama toprak da suya kavuştu" sözlerine tepki gösteren Uçar, "Halklar HDP ile barışa ve demokrasiye kavuşacak" dedi.

Uçar, iktidarın elinde şiddet dışında bir araç olmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "İktidar gitmek ve değişmek zorundadır. Bizler oluşturulan ittifaklara karşı üçüncü bir yoldan, ittifaktan bahsediyoruz. Ekonomi, ekoloji, kadınlara devlet mekanizmasını beklemeyen demokratikleşmenin mümkün olduğunu söylüyoruz. Emek ve Özgürlük İttifakı olarak Türkiye'ye daha ekonomik, daha ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmanın sözünü veriyoruz."

Savaş politikalarına da değinen Uçar, Mecliste hazırlanan savaş bütçesine işaret etti. 2013 yılında PKK lideri Abdullah Öcalan'ın barış deklarasyonunda Kürt halkı başta olmak üzere Kürt sorununun demokratik çözümüne ilişkin önerilerini hatırlattı. Uçar, çözüm gücünün masada olduğunu belirterek, "Bu süreci hepimiz birlikte yükseltmeliyiz" dedi.

ÇELEBİ: NEWROZ'DAN ALDIĞIMIZ GÜÇLE 1 MAYIS'A YÜRÜYECEĞİZ
HDP Peri Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Çelebi, önümüzdeki sürecin halkın bu sistemi nasıl değiştireceğini tartışacağı bir dönem olacağını söyledi. Çelebi, "Bu Newroz ateşiyle yürüyüşümüzü başlatarak Newroz'dan aldığımız güçle 1 Mayıs'ta milyonlarca işçi ve emekçiyi sokaklara taşıyarak 14 Mayıs'ı kutlamaya gideceğiz. 14 Mayıs işçilerin, emekçilerin, ezilen milyonların günü olacaktır. Değişimin günü olacaktır. İşçi sınıfı ve emekçiler bu sistemin değişmesi için iradesini ortaya koyacaktır. Faşizme karşı, emperyalizme karşı, kapitalizme karşı bijî Newroz, bijî azadî, bijî sosyalizm" dedi.

Partizan, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ve EMEP adına da konuşmaların yapıldığı Newroz kutlaması yerel sanatçıların yaktığı ağıt ve Kadir Çat'ın ezgileriyle sona erdi.