29 Eylül 2024 Pazar

Dersim'de kimyasal silah kullanımına tepki

Kimyasal silah kullanımına ilişkin açıklama yapan HDP Dersim İl Örgütü, Kürt sorununun şimdiye dek askeri yöntemlerle çözülmediğini bundan sonra da çözülmeyeceğini kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Örgütü, kimyasal silah kullanımına ilişkin açıklama yapmak istedi. Ancak polis açıklamaya izin vermedi. Bunun üzerine HDP'liler açıklamaların il binasında gerçekleştirdi. 

"Kimyasal silah kullanmak insanlık suçudur" yazılı pankartın açıldığı açıklamanın basın metnini okuyan HDP Dersim İl Eşbaşkanı Nazlı Çeliköz, 2021'den bu yana dönem dönem kimyasal kullanımı haberlerinin gündeme geldiğini hatırlattı. Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmelere aykırı hareket ettiğini belirten Çeliköz, "Bir kez daha vurguluyoruz ki kimyasal kullanımı Cenevre Konvansiyonuna aykırıdır, savaş suçudur ve açıkça insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Demokratik kamuoyunu bu gelişmeler karşısında ses çıkarmaya çağırıyoruz. Ülkeyi krizlerden krizlere sürükleyen AKP-MHP iktidarının güvenlikçi ve çatışmacı politikalardaki bu ısrarı daha fazla krizi beraberinde getirmektedir" dedi. 

Çeliköz, şöyle devam etti: "Kürt sorunu askeri yöntemlerle şimdiye kadar çözülmedi bundan sonra da çözülmeyecektir. Ülke ve bölge halklarımız için tek doğru yol demokratik zemindeki diyalog ve müzakeredir."