27 Eylül 2024 Cuma

Devlet okullarına tasarruf, özel okullara teşvik

Devlet okullarında tasarruf politikaları uygulayan, deprem bölgesindeki anaokullarındaki ücretsiz yemeği kaldıran AKP-MHP iktidara, özel okullara teşvik açıkladı. Dün Resmi Gazete'de yayınlanan teşvikin iktidarın özel tercihi olduğunu söyleyen Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, "Birçok şey kısıtlanırken tasarruf tedbirleri bahane ediliyor, ancak istendiği zaman sermayeye aktarılacak para bulunuyor" dedi. Veli Der de özel okullara 'destek' kararının geri çekilmesini istedi.

Seçim öncesi tüm okullarda okul öncesi eğitimden başlanarak kademeli olarak yemek uygulamasına geçileceği vaadinde bulunan AKP-MHP iktidarı, seçim sonrası açıkladığı tasarruf politikasıyla bu uygulamadan vazgeçti. Taşımalı eğitimle ikili eğitim gören çocukların okul yemeği gasp edilirken, okullarda temizlik hizmetleri kaldırıldı. Devlet okullarında "tasarruf" yapan iktidar, özel okullara yeni teşvikler açıkladı.

Deprem bölgesindeki 11 kentte okul öncesi ile sınırlı olan bir öğün yemek dağıtımını 2024 eğitim yılının başından itibaren kaldıran AKP-MHP iktidarı, Adıyaman, Antakya, Maraş ve Malatya, Antep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki özel okullarda öğrenim gören ve önceki yıllarda eğitim ve öğretim desteği kapsamına alınıp öğretim kademesini tamamlamayan öğrencilere destek verileceğini açıkladı.

Buna göre, ilkokul kademesinde 2, 3, 4. sınıftaki öğrenciler için 24 bin 600 TL, ortaokul kademesinde 6, 7, 8. sınıf ile ortaöğretim kademesinde 10, 11, 12. sınıfta öğrenim gören her öğrenci için 28 bin 800 TL destek verilecek.

'BÜTÇE EĞİTİME DEĞİL SERMAYEYE AKTARILIYOR'
Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, kentte hala temiz içme suyu, bir öğün ücretsiz yemek, temizlik personeli ve çocuklar için ücretsiz ulaşım olmadığını hatırlatarak, "Deprem bölgesindeki öğrencilere 20 aydır temiz içme suyu veremiyorlar. Bu çocuklara bir kalem, bir silgi vermiyorlar. Bir öğün ücretsiz yemek vermiyorlar, ama öğrenci başına özel okullara destek verecekler. Burada bir siyasi tercih söz konusu. Bütçe eğitime değil yine sermayeye aktarılıyor. Birçok şey kısıtlanırken tasarruf tedbirleri bahane ediliyor, ancak istendiği zaman sermayeye aktarılacak para bulunuyor. Devlet kendi okuluna temizlik personeli vermiyor ama özel okula bütçe ayırıyor" dedi.

AFAD'ın deprem bölgesinde konteyner kentlerde kalan eğitim emekçilerinin elektrik faturalarını Milli Eğitim Bakanlığı'nın ödemesi önerisinde bulunduğu hatırlatan Tıraş, "bütçe yok" denilerek faturaların ödenmediğine dikkat çekti. Depremin üzerinden 20 ay geçtiğini, ödenek olmadığı bahanesiyle okulların yarısının yapılmadığını vurgulayan Tıraş, "Bu kararların hepsi bütçe olmaması gerekçesiyle alınıyor, ancak devlet desteği özel okul patronlarına aktarıyor" diye ekledi.

VELİ-DER: ÖZEL OKULLARA 'DESTEK' KARARI GERİ ÇEKİLMELİ
Deprem bölgesindeki özel okullara devlet desteğine ilişkin basın toplantısı düzenleyen Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), deprem bölgesinde 936 okul, 11 bin 738 derslik, Antakya'da ise iki derslikten birinin kullanılamaz hale geldiğini, ancak okulların onarım ve inşasının yaz döneminde yapılmadığına dikkat çekti. Eğitimin konteynerlerde ve güvenlik sorunu yaşanan okullarda devam ettiğine dikkat çeken Veli-Der, "Deprem bölgesinde az sayıda kalan okula, eğitime ulaşım ekonomik krizin, zamların artışı ile birlikte çocukların, velilerin yaşadığı en büyük sorunların başında geliyor. Ulaşım kamusal bir hak olmasına rağmen devlet tarafından karşılanmıyor. Deprem sonrası çocuklar genellikle aileleriyle birlikte köylerde yaşıyor. Taşımalı eğitimin sınırlandırılması deprem bölgesindeki çocukları katbekat olumsuz etkiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Deprem bölgesinde derinleşen yoksulluk, yeterli okul olmaması ve ulaşım sorunu nedeniyle çok sayıda öğrencinin eğitimine son verdiğine dikkat çekilen açıklamada, "Türkiye Koruma Sektörü İhtiyaç Analizi anketini cevaplayan ailelerden yüzde 21,8'i çocuklarından hiçbirinin deprem sonrasında okula gitmediğini söylüyor. Tüm çocuklarının okula gittiğini söyleyen ailelerin oranı ise yüzde 61,9" bilgisi paylaşıldı.

2024-2025 eğitim-öğretim yılının başlamasının üzerinden uyum haftası ile birlikte dört hafta geçmesine rağmen okul öncesi eğitimde ücretsiz yemek verilmediğine işaret edilen açıklamada, "Tasarruf gerekçesiyle deprem bölgesindeki okul öncesi eğitimde yer alan çocukların okul yemeği hakkından da mı vazgeçildi" sorusunu yöneltti.

Resmi Gazete'de yayımlanan özel okullara 24 ila 29 bin lira arasında ayrılan ödeneğin öğrencilere değil, özel okul sahiplerine aktarılacağı belirtilen açıklamada, "Hatta geçmiş dönem uygulamalarından da çok iyi biliyoruz ki açıklanan 'destekler' özel okul ücretlerinin daha da artması sonucunu doğurmaktadır. Deprem bölgesinde bu denli sorunlar yaşanırken açıklanan 'destek' neden okulların inşasına, onarımına, temizliğe, taşımalı eğitime, köy okullarının açılmasına, öğretmen atamalarına, okullara ulaşıma, ihtiyacı olan tüm öğrencilere eğitim desteğine ayrılmamaktadır" denildi.

Özel okullara 'destek' kararının geri çekilmesini isteyen Veli-Der, "Bu kaynak deprem bölgesindeki ihtiyacı olan, yoksulluk, açlık sınırı altında yaşayan tüm çocuklara eğitim desteği olarak verilmelidir. Kamu kaynakları okul inşası, onarımı, okullara ulaşım, yeterli öğretmen ataması için kullanılmalı, deprem bölgesi için yeterli bütçe ayrılmalıdır" taleplerini sıraladı.