25 Eylül 2024 Çarşamba

Diyarbakır'da sağlık emekçilerinin izinleri iptal edildi

Diyarbakır'da görev yapan sağlık emekçilerinin izinleri iptal edildi. Diyarbakır Sağlık Platformu durumu İl Sağlık Müdürlüğü önünde protesto ederek, pandemiyle mücadelede izinlerin iptal edilerek çözüm bulunamayacağını, KHK ile ihraç edilen arkadaşlarının işe iade edilmesi gerektiği vurgulandı.

Diyarbakır'da görev yapan sağlık emekçilerinin izin talepleri dünden itibaren geri çevrilmeye başlandı. Kentte günlük vaka sayıları, sağlık örgütlerinin verilerine göre, 2 bin 500'e yaklaşıp, hastanelerde yer sıkıntısının da başgöstermesi üzerine, kentte görev yapan sağlık emekçilerinin izinleri, ikinci bir duyuruya kadar iptal edildi.

İzinlerin iptal edilmesi sağlık örgütleri tarafından protesto edildi. Diyarbakır Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Diyarbakır Dişhekimleri Odası, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) Diyarbakır Şubesi'nin oluşturduğu Diyarbakır Sağlık Platformu kararı İl Sağlık Müdürlüğü önünde protesto etmek istedi. Ancak müdürlüğün önünde polis, eyleme izin vermedi. Sağlık meslek örgütlerinin temsilcilerinin yaptığı tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Polis, İl Sağlık Müdürlüğü'nün bahçesine girişlere izin vermedi.

Bahçe dışında açıklama yapan SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak, izinlerin iptal edilmesinin çözüm olmadığını söyledi. Yeni personel alınması gerektiğini ifade eden Ok Orak, "Anayasal hakkımız olan yıllık izinlerimiz iptal ediliyor. İki yıldır sağlıkçılar hiç dinlenmedi, pandemide tükenmişlik noktasına geldi. Emeğinizin maddi manevi hiçbir karşılığını alamayacak duruma gelmişiz. Bize verilecek bir yıllık izin bile çok görülmeye başlandı. Kendi sağlık sistemlerinin tükenmişliğinin çözümü olarak yıllık izinlerimi durdurma kararı alındı maalesef. Aslında bu sistemi çözecek olan bizim yıllık izinlerimizi durdurmak değil yeni sağlıkçı alımı yapmaktır. Güvenlik soruşturmasına takılan sağlık emekçilerinin bir an önce işe başlamasını sağlamak, haksız hukuksuz ihraç edilen sağlıkçı arkadaşlarımız var. Onların işe alınmasını sağlamaktır ama maalesef bunu yapmayıp, işin kolayına kaçarak sağlık emekçilerinin izinlerini iptal ediyorlar" dedi.

Ardından söz alan SES Genel Kadın Sekreteri Gönül Adılbelli de sorunun yeni atamalar yapılmasıyla çözüleceğini söyledi. Adıbelli, "KHK ile ihraç edilen arkadaşlarımı işe başlatın, OHAL Komisyonu lağvedilsin, insan haklarına aykırı olan bir şekilde ataması yapılamayan binlerce arkadaşımız var. Ataması yapılan arkadaşlarımız güvenlik, arşiv soruşturması nedeniyle işe başlatılamıyor. Buyurun size çözüm" diye konuştu.