27 Eylül 2024 Cuma

Dünyanın dört bir yanında Kobanê zaferi selamlandı

1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla İngiltere, Almanya, Fransa, İsveç, Bilçika ve Danimarka başta olmak üzer bir çok ülke ve kentte eylemler yapıldı, Kobanê zaferi selamlandı. Eylemlerde, birleşik mücadelenin önemine dikkat çekildi.

Dünyanın bir çok ülkesinde, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenledi.

İNGİLTERE
İngiltere'nin başkenti Londra'da 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla miting düzenlendi.

Britanya Kürt Halk Meclisi ve Halkların Bileşik Devrim Hareketi tarafından Londra Trafalgar Meydanı'nda düzenlenen mitinge yüzlerce kişi katıldı. Enternasyonalist gruplarında destek verdiği eylemde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları, YPG, YPJ ve HDBH flamaları taşındı.

"Biji Rojava", "Biji Kobane" sloganlarının atıldığı eylemde saygı duruşu yapıldı. Ardından HDBH, KCDK-E Başur, Kürt Dayanışma Kampanyası ve Kürt Halk Meclisi adına konuşmalar yapıldı.

Yapılan konuşmalarda Kobanê'de IŞİD çeteleri ve destek veren Türkiye'nin, tarihi bir direniş ile yenilgiye uğratıldığı belirtildi. Kobanê direnişinin tüm Ortadoğu halklarının faşizme ve siyasal İslama karşı özgürlüğün ve aydınlığın zaferi haline dönüştüğü ifade edildi. "Bugün, Erdoğan şefliğindeki faşist rejim, Rojava'ya ve Güney Kürdistan'a saldırıyor, Kürtlerin ve halkçı devrimimizin, kadınların kazanımlarını yok etmeyi amaçlıyor" denilerek, HDBH'ın devrimci seferberlik hamlesi selamlandı.

İSVEÇ
İsveç'in başkenti SergelsTorget meydanında bir araya gelen kitle, Kobanê'de ölümsüzleşenlerin anısına saygı duruşu yaptı.

NCDK-S imzalı bir bildirinin okunmasının ardından konuşan PYD İsveç temsilcisi Şiyar Ali, Kobanê direnişi ve zaferinin kutsal olduğunu belirtti.

Ali, bugün de birleşik mücadelenin önemli olduğunu belirterek, "Nasıl ki Kobanê direnişinde bütün dünya, özellikle de Kürtler tek bir ruh olup direnişe katıldılarsa, o birlik ve beraberlik, halkların kardeşliği adına en çok bugün gerekmektedir" dedi.

İsveçli enternasyonalistlerin oluşturduğu Rojava Komitesi'nden Erik Bon, Kobanê halkının faşizme karşı boyun eğmeyi reddettiğini kaydederek, "Dünya Kobane Günü sadece fiziksel şehrin kurtuluşu ile ilgili değil, aynı zamanda bir hareket olarak ortak bir hedefe doğru bir araya geldiğimizde birlikte başarabileceğimiz inanılmaz şeylerle ilgili" dedi.

Eylemde, Koma Hunermendên Swêd sık sık seslendirdikleri Rojava devrim şarkıları ile coşkulu anlar yaşattı.

BELÇİKA
Başkent Brüksel'de yapılan mitingde konuşan Rojava komitesi temsilcisi, Kobanê direnişinin anlam ve önemine dikkat çekti. Miting, slogan ve halaylarla sona erdi.

FİNLANDİYA
Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de kent merkezinde eylem yapıldı. Saygı duruşunun ardından Fince ve Kürtçe yapılan konuşmalarda, Kobanê direnişinin birleşik mücadele ile kazanıldığı belirtildi. Eylem halaylar ve sloganlarla sona verdi. 

DANİMARKA
Kopenhag'da belediye meydanında yapılan eylemde Kobanê şehitleri anıldı, direniş selamlandı. 

YPG ve YPJ bayrakları ile Kobanê direnişini simgeleyen afişlerin taşındığı eylemde, FEY-KUR adına açıklama yapıldı.

Konuşma yapan DTKM Eşbaşkanı Newroz Kiraz, Fransa'daki saldırıları hatırlatarak, Kürtler olarak Fransız halkının acısını paylaştıklarını belirtti.

Başta Danimarka olmak üzer tüm AB üyesi ülkelere seslenen Kiraz, Kürtlerin verdiği mücadeleye destek istedi. Kiraz, "Demokrasi, düşünce ve inanç özgürlüğü için TC Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dur denilmesinin zamanı gelmiştir" dedi.

Kırmız-Birlik Partisi'nin milletvekili adayı İbrahim Benli, parti olarak Kürt halkının yanında olduklarını belirerek, "Danimarka hükümetine sesleniyoruz, her defasında Türkiye'nin NATO üyesi olduğu gerekçesine sarılmayın. NATO'nun Erdoğan öncülüğündeki bir ülkeye ihtiyacı yok" şeklinde konuştu.

AVUSTURYA 
Avusturya'nın baş kenti Viyana'da 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolasıyla yürüyüş ve miting düzenlendi.

Enternasyonalist gruplar ve Viyana Kürt Halk Meclisi'nin çağrısı ile düzenlenen eyleme yüzlerce kişi katıldı.

Eylemde sık sık, "Biji Serok Apo", "Biji şoreşa Rojava", "Jin Jiyan Azadi" sloganları atıldı, direnişte şehit düşenler anıldı.

Graz kentinde de eylem yapıldı, bildiri dağıtıldı.

HOLLANDA
Hollanda'nın Den Haag kentinde Hollanda Dışişleri Bakanlığı önünde açıklama gerçekleştirildi.

Halayların çekildiği eylemde, bir çok dilde Kobanê direnişi ve zaferini anlatan bildirilerin dağıtımı yapıldı. 

Den Haag'da ayrıca Den Haag DKTM'de panel düzenlendi. 

"Birlikte direndik, birlikte kurtardık, birlikte savunacağız" sloganıyla düzenlenen panelde konuşan Kürt siyasetçi Hozan Botan, "Faşist, selefi düşünce ve tekçi faşist zihniyet Kobanê direnişi ile yenilgiye uğramıştır. Kobanê direnişi, ortak yaşamın ve ortak direnişin temsilidir" dedi.

MLKP Temsilcisi, "Kobanê direnişi tüm dünyada devrimcilere, emekçilere, bütün halklara umut olmuştur. Rojava devrimini ve bölge halklarını her koşulda sonuna kadar savunacağız. Faşizme geçit vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Antropolog Jesse Van Duıjn, "Kobanê bir milattır" derken, Kobanê'nin faşizme karşı kazanımın adı olduğunu kaydetti.

Arnhem kentinde de miting düzenlendi.

ALMANYA
1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolasıyla Almanya'nın bir çok kentinde eylemler yapıldı. 

Nürnberg'de Medya Halk Evi çağrısıyla çok sayıda kişi Hallplatz Meydanı'nda toplandı. "Bijî şoreşa Rojava", "Jin Jiyan Azadî" sloganlarının atıldığı eylemde yapılan konuşmalarda, IŞİD çetelerine karşı verilen direniş selamlandı, yaşamını yitiren YPG, YPJ ve DSG savaşçıları anıldı.

Oldenburg'da yapılan eylemde Almanyalı enternasiyonalistler de katıldı. Korona nedeniyle sınırlı sayıda kişinin katıldığı eylemde, Kobanê'nin zaferi selamlandı. 

Stuttgart'ta yürüyüş ve miting düzenlendi. Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Zusammen Kämpfen, Kurdische Solidarität Stuttgart, ADHK Stuttgart, Tevgera CivanÊn Şoreşger-Stuttgart gibi kurumların çağrısıyla Rotebühl yapılan eyleme İran-Alman Dostluk Birliği, İCOR gibi örgütler de katılarak destek verdi. 

Schlossplatz meydanına kadar yapılan yürüyüşün ardından konuşmalar yapıldı. Dünya Kobanê Günü'ne ilişkin bildirilerin dağıtıldığı eylemde konuşmalar yapıldı, marşlar söylendi.

Bielefeld kentindeki kutlama TCŞ ve TEKO-JIN tarafından düzenlendi.

Etkinlik, AJZ Bielefeld'de (Otonom Gençlik Merkezi) "Kobanê'den dünyaya: Faşizme Karşı ayağa kalk" sloganıyla "Rise up 4 Rojava" kampanyasının dünya çapında yapılan eylem günleri kapsamında gerçekleşti.

Kobanê direnişine ilişkin kronolojik bir fotoğraf sergisi ve sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. 

Heilbronn, Hamburg ve Frankfurt'ta da eylemler yapıldı. 

FRANSA
Fransa'nın Bordeaux kentinde 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla eylem yapıldı. 

Koronavirüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasakları uygulanan Fransa'da, sınırlı sayıda insanın katılımıyla gerçekleştirilen mitingde CDK-Bordeaux Meclisi Eşbaşkanı Badia Derik ve meclis temsilcisi Yasin Varto birer konuşma yaptılar. 

Sık sık, "Biji Serok Apo", "Biji şoreşa Rojava", "Jin Jiyan Azadi" sloganlarının atıldığı eylemde, saygı duruşu yapıldı.

Fransa'nın Montpellier kentinde de etkinlik düzenlendi.