27 Eylül 2024 Cuma

Ege'de Newroz ateşleri: Karşımızdaki suç ittifakını yıkacağız

Muğla, Aydın, Denizli ve Balıkesir'de halklar Newroz ateşlerini yaktı. Muğla'da seslenen HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, HDP fikriyatını hatırlattı. Büyük bir ekolojik yıkımın yaşandığı Muğla'da yürüttükleri mücadeleye dikkat çeken Çepni, Muğla'da yıkılan ormanlar için mücadele ederken Kürdistan'da "güvenlik" gerekçesi için  yakılan ormanlara ses çıkarmamanın ekoloji mücadelesi olmadığını kaydetti. Savaş politikalarına karşı çıkmadan işçi sınıfının hakkının da savunulamayacağının altını çizen Çepni, bu fikriyatla seçimlere gittiklerini de ekledi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşiller Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) öncülüğünde, "Her der Newroz, her dem azadî" ve "Newroz ateşiyle özgürlüğe" şiarıyla Muğla, Aydın, Denizli ve Balıkesir'de Newroz ateşi yakıldı.

MUĞLA
Muğla'nın Bodrum ilçesine Bağlı Yalıkavak Pazar Yeri'nde Newroz ateşi yakıldı. Kadınlar Newroz'a yöresel kıyafetleriyle katılırken, gençlerin yoğun katılımı dikkat çekti. Newroz'a HDP ve Yeşil Sol Parti flamaları ile katılan yurttaşlar sık sık, "Direne direne kazanacağız","jin, jiyan, azadî","Bijî Serok Apo" sloganları attı. Öfke ve isyanın hakim olduğu Newroz'da yurttaşları selamlayan Muğla Newroz Tertip Komitesi üyeleri, 2023 Newrozu'nun sorumlulardan hesap sorma Newrozu olduğunu belirtti.

ÇEPNİ: ZALİM DEHAKLARA KARŞI DEMİRCİ KAWA OLMAK İÇİN BURADAYIZ
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride dikkat çekti. Çepni, "Zindanları yıkacağız, tüm tutsakların özgürlüğünü sağlayacağız. Ulusal inkara, zulme karşı direnenlere, Kürt halkına selam olsun. Zalim Dehaklara karşı Demirci Kawa olmak için buradayız. 8 Mart'tan Newroz'a, Newroz'dan 1 Mayıs'a meydanları dolduracağız" diye belirtti.

'MUĞLA EKOLOJİK YIKIMIN MERKEZİ'
Seçimlerde ortaya çıkacak büyük halk iradesiyle faşizme ve sömürüye karşı halkın yeni yaşamını inşa edeceklerini söyleyen Çepni, "Seçimler bizim için sadece sandık değildir. Seçimler sizin iradenizin, alanlara yansımasıdır. Seçimleri bu iradeyle kazanacağız değerli yoldaşlar. Karşımızda bir suç ittifakı var, bu ittifak insanın ve doğanın en vahşi sömürüsüyle ayakta kalıyor. Muğla'dayız ekolojik yıkımın merkezi haline getirilmiş durumda" dedi. Doğayı savunanları selamladı.

'SAVAŞ POLİTİKALARINA KARŞI ÇIKMADAN EKOLOJİST OLAMAZSIN'
Muğla'da Ege'de Karadeniz'de ekoloji örgütleri olarak savaşa karşı mücadeleyle ekoloji mücadelesini birleştirdiklerinin altını çizen Çepni, "Muğla'da Akbelen ormanlarını savunurken, Dersim'de Şırnak'ta 'güvenlik' gerekçesiyle yakılan ormanları savunmadığımızda aslında ekoloji mücadelesi vermiş olmuyoruz. HDP fikriyatının ayırt edici yanı burasıdır. Aynı zamanda savaşa karşı mücadele yürütürken, işçi sınıfının da kurtuluş mücadelesini yan yana yürütüyoruz. Çünkü savaş demek işçi sınıfının ekmeğinin küçülmesi demek. Savaş politikaları demek işçi  sınıfının sendikasızlaştırılması demek. Kürt halkına zulüm demek, tüm halklara baskı demek. Kürt halkının zulmüne, Kürt halkının maruz kaldığı eziyete hayır demeyenler işçi sınıfının, kadınların, doğanın kurtuluşunu da savunamazlar. Biz HDP olarak tüm bu mücadelelerin birlikte yürütülmesini savunuyoruz bunu yapmaya çalışıyoruz. Seçimleri de bu perspektifle ele alıyoruz" vurgusu yaptı.

Konuşmaların ardından Muğla Newrozu, sanatçı Özlem Bağlayan şarkılarıyla sona erdi.
 
AYDIN
Aydın'da Newroz ateşi Efeler ilçesi Osmanyozgatlı Mahallesi Newroz Alanı'nda yakıldı. Sık sık sloganların atıldığı Newroz'da konuşan HDP Milletvekili Kemal Peköz "İmralı'da sürdürülen tecrit tüm Türkiye ve cezaevlerine yayıldı. Biz bu nedenle tecrit siyah şal gibi ülkenin üstünü örtecek dedik. Aydınlığa giden yol kapanacak dedik. İmralı'ya giden yol kapanmamalıdır" diye konuştu.

Newroz, sanatçı Ayşenur Kolivar ve Dengbej Erhan Kaya'nın seslendirdiği ezgilerle sona erdi.

DENİZLİ
Denizli'de Newroz ateşi Esenetepe Pazar Yeri'nde yakıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı Newroz'da "Hükümet istifa", "HDP halktır, halk burada" "Bijî Serok Apo" "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı. Newroz'a katılan depremzede Sabah Işık, adeta ölüme terk edildiklerini ifade ederek, "Dört gün boyunca moloz yığınları altında kalan insanları, gençlerimiz kendi elleriyle çıkarmaya çalıştı. Orada kimse yoktu, devlet ve AFAD yoktu. Öfkemiz, isyanımızdır" dedi.

'BİZE ÖMÜR BİÇENLER TÜKENECEK'
HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, deprem için toplanan 40 Milyar doların yandaşa verildiğini ifade etti. Kürtler üzerindeki baskılara da dikkati çeken Toğrul, "Bizi tüketeceklerini sandılar ama bize ömür biçenler tükenecekler. Biz çoğalarak geliyoruz. Bu zalim iktidara dur demek için birleşerek Emek ve Özgürlük bloğunu kurduk" diye konuştu. Ardından Barış Anneleri, tutuklu anneleri ve partililer Newroz ateşini yaktı. Newroz, müzik dinletisiyle ona erdi.

BALIKESİR
Balıkesir'de Newroz ateşi Ayvalık ilçesine bağlı Yenimahalle'de yakıldı. Newroz'da "Newroz pîroz bê", "Direne direne kazanacağız" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganları atıldı. Maraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenleri anarak başlayan programda konuşan HDP Ayvalık İlçe Eşbaşkanı Aynur Aksu, Newroz'un Ortadoğu haklarının diriliş bayramı olduğunu ifade etti. HDP PM üyesi Çiçek Arıç da, seçimlere işaret ederek, "Neymiş HDP'yi kapatacaklarmış, HDP bir tabela değildir. HDP halktır, HDP burada. 2 yıldır Sayın Abdullah Öcalan'a uygulana bir tecrit var, toplum üzerinde de baskı var. Baskılara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Koma Servan ve Ömer Ökkeş Ruhurevan'ın seslendirdiği şarkıların ardından Newroz programı son buldu.