27 Eylül 2024 Cuma

Eğitim Sen: Öğretmen adaylarını mağdur eden mülakat kaldırılsın

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu, seçim döneminde kaldırılacağı açıklanan ancak kaldırılmayan mülakat uygulamasına tepki gösterdi. Uygulamanın eğitim emekçisi adaylarını mağdur ettiğine dikkat çekilen açıklamada, öğretmen açığının kapatılması için ilk aşamada en az kadrolu 150 bin öğretmen ataması yapılması, ücretli ve sözleşmeli öğretmen istihdamından vazgeçilmesi, mülakat sistemi, arşiv araştırması, güvenlik soruşturması uygulamalarının kaldırılması talepleri sıralandı.

KPSS mülakat sonuçlarının açıklanmasının ardından Eğitim Sen Ankara'da genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi.

AKP-MHP iktidarının seçim öncesi mülakatın kaldırılacağı sözü verdiği, ancak tutmadığı vurgulanan açıklamada, bu durumun eğitim emekçisi adaylarını mağdur ettiği belirtildi.

Eğitim Sen MYK üyelerinin de katıldığı basın toplantısında sendika genel başkanı Kemal Irmak açıklama yaptı.

KPSS mülakat sonuçlarının açıklandığını hatırlatan Irmak, yaşanan usulsüzlüklere dikkat çekerek, "İktidar bildiğini okumaya kadrolaşmanın en önemli araçlarından biri olarak mülakatı uygulamaya devam ediyor. Mülakat uygulaması yapılmaya başlandığı ilk günden beri her atama ve sınavın şaibeli olduğu yönünde kamuoyunda geniş bir yargı oluşmasına rağmen kayırmacılık, torpil, liyakatsizlik ile özdeşleşen, kaldırılmasını her fırsatta dile getirdiğimiz sözlü sınav/mülakat sisteminde ısrarı anlayabilmiş değiliz" denildi.

Mülakat sonuçlarını gösteren sistemin geçtiğimiz günlerde açıldıktan kısa süre sonra kapatıldığını söyleyen Irmak, sonuçlarını gören kimi öğretmen adaylarının farklı aralıklarda farklı puanlar verildiğini tespit ettiğine dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in Danıştay'a yapılan başvuru nedeniyle mülakat sonuçlarını açıklayamadıkları yönündeki sözlerine tepki gösteren Irmak, "Yapılan bu açıklama inandırıcılıktan uzaktır. Zira mülakatın iptaline yönelik defalarca Danıştay'a başvuru yapılmasına ve uygulamanın iptali yönünde kararlar çıkmasına rağmen iktidar her fırsatta mülakat uygulamasını tekrar tekrar devreye sokmuştur" dedi.

Mülakat sınavına giren öğretmen adaylarının tespit ederek sendikalarına ulaştırdığı usulsüzlükleri ilişkin dosyayı paylaşan Irmak şunları söyledi: "Burada öğretmen adaylarının mülakat sonuçlarını görenlerden topladıkları verilere dayalı olarak, 2550 mülakat sonucunun analizi var. Bazı öğretmen adaylarının mülakat puanları ile KPSS puanları arasında belirgin farklılıklar olduğu görülüyor. Örneğin, KPSS puanlarına göre sıralamaya giren adayların mülakat puanlarının oldukça düşük verilmesi ya da tam tersine düşük KPSS puanlı adayların yüksek mülakat puanı alması gibi durumlar söz konusudur. Bu tür puanlama farklılıkları, objektiflik ilkesine ters düşmekte ve adayların mağduriyetine yol açmaktadır."

Mülakat sonuçlarının önceden belirlenmiş objektif bir ölçüt üzerinden yapılmadığı yönünde endişelerin doğrulandığını söyleyen Irmak, "Örneğin, 20 Eylül 2024 tarihinde kısa süreliğine açılan e-devlet sisteminden alınan verilere göre, bazı adayların sıralamalarının dramatik biçimde değiştiği, bu durumun ciddi adaletsizlikler yarattığına dair kanıtlar ortaya çıktı. Ayrıca farklı iller arasında puanlama konusunda büyük tutarsızlıklar olduğu görülüyor. Örneğin, İzmir'deki adayların ortalama mülakat puanlarının KPSS puanlarına kıyasla 4,6 puan daha yüksek olduğu, İstanbul'daki adayların ise ortalama olarak 1.7 puan farkla değerlendirildiği görülüyor. Bu bölgesel farklılıklar, mülakat sonuçlarının standart bir biçimde yapılmadığını göstermekte ve eşitsiz bir uygulama olduğunu işaret etmektedir" diye ekledi.

Çeşitli kentlerden KPSS ve mülakat puanları arasındaki usulsüzlüklere ilişkin bilgileri paylaşan Irmak, düşük KPSS puanına sahip kişilerin mülakat puanları yüksek tutularak sıralamada yükselmelerinin sağlandığını vurguladı. Irmak, "Mülakat puanlarının KPSS puanlarına göre belirgin bir fark göstermesi, bölgesel adaletsizliklerin varlığı, mülakat puanlarının yuvarlanarak verilmesi gibi bulgular, mülakat sisteminin adil ve şeffaf bir yapıda olmadığını ve öğretmen adaylarının bu süreçte ciddi haksızlıklara maruz kaldığını somut şekilde ortaya koymaktadır" diye konuştu.

Eğitim Sen'in öğretmen açığının kapatılması için ilk aşamada en az kadrolu 150 bin öğretmen ataması yapılması, ücretli ve sözleşmeli öğretmen istihdamından vazgeçilmesi, mülakat sistemi, arşiv araştırması, güvenlik soruşturması uygulamalarının kaldırılmasını talep ettiğini söyleyen Irmak, öğretmen atamalarının belli bir planlama dahilinde yapılması ve ataması yapılmayan öğretmenler sorununun kalıcı olarak çözülmesini istedi.