29 Eylül 2024 Pazar

'Ekim devriminden Rojava devrimine tek yol sosyalizm'

Rojavalı komünistler, 1917 Ekim devriminin yıldönümü dolayısıyla seminer düzenledi. Sovyet devriminin kazanım ve deneyimlerinin bugüne ışık tuttuğu belirtilen seminerde "Rojava devrimi Ortadoğu halkları için önemli bir fırsattır. Tek yol sosyalizmdir. Devrim genişletilmeli" denildi.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) ve Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), 1917 Ekim devriminin yıldönümü öncesinde "Ekim devriminden Rojava devrimine, işgale ve sömürgeciliğe karşı tek yol sosyalizm" başlıklı seminer düzenledi.

Saygı duruşuyla başlayan seminere Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG) temsilcilerinden Beritan Asya ve JKŞ temsilcilerinden Elende Dicle konuşmacı olarak katıldı.

'MİLYONLAR SOVYET DEVRİMİNİ SAVUNMAK İÇİN SAVAŞTI'
Seminerde ilk sözü alan Beritan Asya, üzerinden 100 yıl geçen Ekim devriminin halen işçi sınıfı ve ezilenlerin mücadelesine yol gösterdiğini dile getirdi. Kapitalist emperyalist sistemin insanı köleleştirdiğini belirten Asya, "Tüm dünya halklarına yol gösteren Rojava devrimini, Ekim devriminin deneyimleriyle ilerletmeliyiz" dedi. Ekim devrimi öncesinde Rus işçiler, kadınlar ve gençlerin Çarlık düzenine karşı çıktığını hatırlatan Asya, "Sömürgecilik zinciri altında tutulan Rojava koşullarını da bu esaslar üzerinde tartışabiliriz" dedi.

Ekim devrimiyle birlikte ortaya çıkan proleterya diktatörlüğü döneminde üretim araçları ve büyük toprak sahiplerinin ellerindeki özel mülkiyete el konulduğunu hatırlatan Asya, "Kapitalizmin esası özel mülkiyettir. Proleterya üretim araçlarına el koymuştur. Milyonlarca işçinin ezilmesinin, kanlarının emilmesinin önüne geçmiştir. Kadının köleleştirilmesi özel mülkiyetle ortaya çıkmıştır. Köleleştirilmeye karşı mücadele ezilen cinsin ilk kurtuluş mücadelesi olmuştur" dedi.

Emperyalist güçlerin, Ekim devrimini yıkmak için tüm gücünü kullandığını belirten Asya, "Emperyalist güçler nasıl Rojava'da karşımızda savaşıyorlar ve gücümüzü kırmak istiyorlarsa, o dönem de aynı siyaseti yürüttüler" ifadelerini kullandı.

2. Emperyalist Paylaşım Savaşı yıllarını hatırlatan Asya, "Emperyalist güçler Hitler faşizmini dünyanın başına bela ettiler. Fakat Sovyetler Birliği'nde örgütlenen milyonlar, 24 Özerk bölge, 16 ulustan ezilen halklar ve kadınlar, milyonlarca şehit verme pahasına Sovyet devriminin kazanımlarını savunmak için savaştılar. Faşizmi yenilgiye uğrattılar. Sovyet halkları, ölüme, açlığa, yoksulluğa ve büyük yıkımlara rağmen kazanımlarından vazgeçmedi" dedi.

'EKİM DEVRİMİNDE KÜRT DİLİ GELİŞTİRİLDİ'
Rojava devrim güçlerinin tarihin en büyük sosyalizm deneyimi olan Ekim Devriminden nasıl bir tecrübe çıkartabileceğini tartıştığını belirten Asya şöyle devam etti: "Ekim devrimi en büyük tecrübelerini Paris komününden edinmiş ve işçi sınıfını iktidara taşımıştı. Bizlerde bugün büyük deneyimler çıkartabiliriz. Ekim devriminde işçi sınıfı ilk kez iktidar oldu. Kadınlar devrimin öznesi oldu. Nüfusun çoğunluğunu oluşturan köylülük, Sovyetler içerinde ilk kez irade sahibi oldu. Ezilen uluslar, kendi kaderini tayin hakkı ilkesi doğrultusunda bir halklar hapishanesi olan Çarlık sisteminden kurtulup ulusal özgürlüklerine kavuştu. Tarihte ilk kez Kürt dilinin, alfabesinin, tarihinin geliştirilmesi bu döneme denk gelir. Kürtçe ilk kitapların yazımı Sovyet devrimi öncülüğünde kurulan Kızıl Kürdistan'da geliştirilmiştir. İran sömürgeciliği altında yaşayan Rojhilatlı Kürtlerin Mahabad Cumhuriyeti Sovyetlerin güçlü desteği ile kurulmuştur."

'ROJAVA DEVRİMİ ORTADOĞU HALKLARI İÇİN BÜYÜK BİR FIRSATTIR'
Konuşmasının devamında Rojava devriminin inşa ve savunma görevlerine dikkat çeken Asya, "Devrim içerisinde yaşıyoruz. Bize karşı yürütülen savaşa bağlı bir çok sorun var. Bu varlık yokluk savaşına karşı nasıl ayakta kalabiliriz? Sovyet devrimi, işçi sınıfı iktidarıyla nasıl inşa edilmişse, Ortadoğu'da bize bu gerekiyor. Rojava devrimi bunun öncüsü olabilir. Kürt, Arap, Ermeni ve Süryani halkları öncülüğünde ilerleyen bu devrimin sınırlarını aşması gerekiyor. Sınırlı kalması devrimin geleceği bakımından büyük bir tehlikedir. Bu nedenle Ortadoğu halklarının kurtuluşu için Rojava devrimi en büyük fırsattır" dedi.

Dört parça Kürdistan'ın birliğinin önemine dikkat çeken Asya son olarak şunları söyledi: "Rojava devriminin diğer ülke devrimleri ile birleşmesi gerekiyor. Biz bunu bölgesel devrim olarak adlandırıyoruz. Önümüzde tek bir yol var. O da kapitalizmin sonunu getirecek olan sosyalizmdir. Özerk yönetimin savunulması ve sosyalist tedbirlerin arttırılması önemli bir yerde duruyor."

EKİM DEVRİMİNİN PAROLASI: 'KADINLAR EVDEN ÇIKARSA ÖZGÜRLEŞİR'
Seminerde JKŞ adına konuşan Elende Dicle, tarihteki ilk kölenin kadın olduğunu hatırlattı, "Özel mülkiyet ortaya çıktığında ilk mülkleştirilen kadın oldu. Eğer özel mülkiyeti ortadan kaldırırsak kadınları da özgürleştirebiliriz" dedi.

Lenin öncülüğünde Ekim Devriminin yaratıcılarının "Kadınlar evden çıkarsa özgürleşir" fikriyle hareket ettiğini dile getiren Elende Dicle, "Çünkü ev kadını boğuyor. Ekim devrimi kadınların yönetici hale gelebilmesi için birçok çaba harcadı" dedi. Sovyet devriminde, kolektif aş evleri ve kreşler kurulduğunu hatırlatan Elende Dicle şöyle devam etti: "Kadınlar artık yemek üzerine düşünmüyordu.

Kreşler açtılar ve çocukların sorumluluğu kadınların omzundan kalktı. Kadınların iş öğrenebilecekleri atölyeler açıldı. Böylece kadınlar büyük bir coşkuyla devrime katıldılar. Kadınlar kendilerine ve hem cinslerine güvenmeye başladı. Devrim öncesinde okuma-yazma bilen kadın sayısı yüzde birdi, kampanya başladıktan sonra kadınların yüzde 99'u okuma yazma öğrendi."

Devrim öncesinde kadının bir meta olarak görüldüğünü dile getiren Elende Dicle, "Devrim için en büyük fedakarlıkları kadın yaptı, çünkü kendileri için ne kadar önemli olduğunu biliyorlardı. Eğer devrim yenilirse kadın özgürleşemez ve dört duvar arasında hizmetçi olarak kalırdı. Devrim büyük bir fırsat yarattı" diye konuştu.

Ekim devrimiyle birlikte "Eşit işe eşit ücret" uygulamasının ortaya çıktığını dile getiren Elende Dicle, "Kadın ve erkekler çalışırken eğer aynı işi yapıyorsa aynı ücreti almalıydı. Bu kadınlar için önemli bir kazanımdı. Bugün dünyanın her yerinde kadınlar hala bu sloganla sokaklara çıkıyor. 105 yıl önce Ekim devriminde kadınlar bu hakkı kazanmıştı" ifadelerini kullandı.

Jenotyel adı verilen kadın örgütlerinin kadının özgürleşmesinin önemli bir aracına dönüştürüldüğünü dile getiren Elende Dicle şöyle devam etti: "Bu kurum, kadın haklarını her alanda savundu. Kadınlar haklarını kazandıkları zaman özgüvenleri de arttı. Kadın özgürlük alanında çalışmak tüm örgütün
görevidir denilerek jenotyeller kapatılması, devrimin eksikliklerinden biri oldu. Çünkü özerk örgütlenme yoksa, kadın hakların yavaş yavaş elinden alınıyor. Örgütü olmayan haklarını savunamaz. Sovyet devrimi bizim için bir tecrübedir. Rojava devriminde kadın kazanımlarımız kazanımlarımıza sahip çıkmalıyız."

'EKİM DEVRİMİNDEN DERSLER ÇIKARMALIYIZ'
Sunumlarından ardından TKŞ adına söz alan Xanim Muhammed, Rojava devriminin bir kadın devrimi olarak kadınlara önemli fırsatlar yarattığını vurguladı, "Tüm kadınlar bu fırsata sahip çıkmalı ve devrimi korumalı" dedi.

Şehid Zilen Destan'ın babası Ferzande El Muhammed de söz alarak komünist öncünün işçi ve emekçilerin haklarını savunduğunu belirtti, "Rojava devriminde önemli bir rol üstlendiler ve Ekim devriminin devamcısı oldular" şeklinde konuştu.

Xalil Beko Hemo da söz alarak "Ekim devrimi ışığında bizimde kendimizi örgütlememiz, tecrübelerden ders çıkarmamız gerekiyor" diye belirtti.

ROJHİLAT AYAKLANMASI SELAMLANDI
Seminerin sonunda Rojavalı komünistler, Rojhilatê Kürdistan ve İran kentlerinde devam eden ayaklanmayı selamladı, hep birlikte "Jin jiyan azadi" sloganı attı.