27 Eylül 2024 Cuma

Ekoloji örgütlerinden 'Topraktan Doğuyoruz' kampanyası

"Topraktan Doğuyoruz" kampanyası başlatan ekoloji hareketlerinin  kurduğu Ekoloji Hareketleri Afet Grubu, deprem bölgesinde tarım ve hayvancılık için dayanışma çağrısı yaptı.

Ekoloji Hareketleri'nin 6 Şubat depreminden sonra dayanışma ve gözlemlerde bulunmak üzere deprem bölgesine gönderdiği iki ayrı heyetin değerlendirmeleri sonucu 6 ay sürecek "Topraktan Doğuyoruz" kampanyası başlattı. Doğa ve yaşam savunucularına  çağrı yapıldı.

Ekoloji Hareketlerinin kurduğu Ekoloji Hareketleri Afet Grubu, Türkçe, Kürtçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca ve Rusça bir çağrı metni hazırladı. Deprem bölgesine fiziki olarak gidemeyen, ya da ileride gitmek isteyen yaşam savunucularını Eko Afet Grubu'nun çalışma gruplarına katılarak kampanyaya destek olmaya çağırdı.

İlkbaharın gelişiyle kampanyayı 21 Mart'ta başlatan doğa savunucuları, çağrılarında şu ifadelere yer verdi: "Depremin ilk yaraları sarılmaya çalışılırken göz ardı edilen tarım, hayvancılık ve göç kavramları geri planda kaldı. Oysa yaşama tutunmanın, kendini onarmanın yolu insanların toprakla olan bağının devamı ve geçimlik ekonominin sürmesi için üretimde yer almasıyla olacaktır. Bu anlamda oluşacak kampanyanın tüm ülke de ve dünyada güçlü bir sese dönüşmesi ve gönüllülük esasıyla tarımsal üretime destek vermek için sahaya iniyoruz.

Tarım ve hayvancılık yapılan bu bölgede, deprem sonrası yarım kalan tarımsal üretimin hasat dönemine kadar gönüllülerce yapılarak, geçimlik ekonomi temelinde geçimini sağlayanlara önemli bir destek olacaktır. Bu nedenle 21 Mart-27 Mart arası sahada çalışacak ilk ekibi oluşturacak gönüllülerin hızlıca belirlenmesi ve o tarihte saha da olması gerekmektedir. Maraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya başlangıçtaki çalışma sahası olacaktır. Topraktan doğuyoruz girişiminin yereldeki üyelerinin belirleyeceği kır yaşamına dair bağ, bahçe, bostan, ahır, kümes vb. işlere odaklı destek sağlanacaktır.

İlk grup 21-27 Mart, ikinci grup 27 Mart-3 Nisan arası sahada olacak şekilde planlama yapılacak, sonrasında gönüllülerin tercihlerine göre haftalık, on beş günlük ve aylık planlamalar çıkarılacaktır. Ekoloji Hareketlerinin çağrısı ile kurulan bu çalışmanın çeperini STÖ'ler, odalar, birlikler ve kooperatifiler yer alacaktır. Sonrasında ise Siyasi partiler, kamu kurumları ve yerel yönetimler eklenebilecektir.

Bu çalışmada yer alacak arkadaşlar dayanışmak istediği ili belirledikten sonra toplanma alanında buluşup dayanışma çağrısı yapılan alana geçeceğiz. Gruplarda paylaşılan formu doldurup bizlere ulaşın, hep beraber dayanışmacı yaşamı birlikte inşa etmek için 21 Mart'ta saha da olalım. Göçükte kalmış yaşamı 'topraktan doğuralım.' Dayanışmayla."