22 Eylül 2024 Pazar

Emeklilerden eylem: Yoksulluk sınırı üzerinde maaş istiyoruz

Bursa'da eylem yapan Tüm Emekliler Sendikası, maaşlara yüzde 41 göstermelik  zam yapılırken, son altı ayda yüzde 100 daha çok fakirleştiklerini kaydetti. Birlikte mücadele çağrısı yapılan eylemde talepler sıralandı ve "Bilimsel verilere göre hesaplanan yoksulluk sınırı üzerinde maaş istiyoruz" denildi.

Tüm Emekliler Sendikası; sendikal hak ve yoksulluğa karşı Bursa'da eylem yaptı. Milletvekillerinin de katılımıyla gerçekleşen eylemde, "Birleşerek büyüyor, geleceğe yürüyoruz", "Emeklilerin sesi direnişin kalesi", "Sendika hakkı engellenemez" yazılı pankartlar açıldı, taleplerin yer aldığı dövizler taşındı.

Eylemde ayrıca sergilenen meyve ve sebzelerin üzerine fiyatlar yazılarak artan yoksulluğa dikkat çekildi. Okunan basın metninde belirlenen asgari ücretin kendilerini açlık içinde yaşatacağı kaydedildi ve "Emekli olduğumuzda asgari ücretin iki katı maaş alırken, bugün maaşlarımız asgari ücretin atındadır" denildi.

"Daha altı ay önce maaşlarımıza yapılan yüzde 41'lik oran ne oldu? Büyük gürültülerle yapılan yüzde 41 üzerine cebimizden yüzde 141 daha gitti altı ayda yüzde 100 daha fakirleştik" denilen açıklamada, iktidara şu çağrı yapıldı: "Sahte yüzdelik maaş zamlarınızı alın başınıza çalın. Emekliler olarak insanca yaşamak istiyoruz. Biz emekliler, hakkımızı istiyoruz. Bilimsel verilere göre hesaplanan yoksulluk sınırının üzerinde maaş istiyoruz."

Birleşik mücadeleyle ancak kazanılacağına dikkat çekilen eylemde, şu talepler sıralandı:
🔹"En düşük emekli maaşı asgari ücretin üzerinde en az 9 bin TL olmalıdır.
🔹Daha önce de belirttiğimiz gibi, sağlık kesintileri kaldırılmalıdır.
🔹Bütün emeklilere yılda dört kez olmak üzere en az asgari ücret düzeyinde ikramiye verilmelidir.
🔹Ayrıca emekli sendikaları hukuksuz bir şekilde yok sayılmamalı, maaşlar belirlenirken masanın diğer tarafında olmalıdır."