'Engellileri yok sayan mevzuatlara artık yeter'
Diyarbakır Kent Konseyi Engelliler Meclisi, ÖTV muafiyetli araç satışlarında yapılan düzenlemeye tepki göstererek, "Engelliler, ulaşım araçlarına kolay erişim sağlayamazsa, eğitim, iş ve sosyal etkinliklere katılımda ciddi engellerle karşılaşacaklardır" uyarısında bulundu.
Diyarbakır Kent Konseyi Engelliler Meclisi, Dağkapı'da bulunan Şeyh Said Meydanında, engellileri yok sayan yeni mevzuatlara tepki gösterdi. Açıklamada, "Engellileri yok sayan mevzuatlara artık yeter" pankartı açıldı.
Engellilerin haklarının her gün daha fazla kısıtlandığını söyleyen Muhammet Gezer, yoksul ve bakıma ihtiyaç duyan engellilerin sosyal yardımlarının kesildiğine işaret etti.
Gezer, yaşadıkları hak ihlallerini şöyle sıraladı: "KDV düzenlemesi ile ithal protez, ortopedik cihaz ve tekerlekli sandalye engelliler için erişilemez hale gelmiştir. Yeni yönetmelik ile beraber sürücü ehliyet kodlarındaki düzenlemelerle ortopedik ve işitme engelli kişilerin sürücü belgeleri iptal edilmiştir. Yeni emeklilik düzenlemesiyle engelliler mağdur olmuştur. Hafif düzeyde zihinsel engellilerin eğitim hakları yok sayılmıştır. Sağlık Uygulama Tebliği'nin SGK tarafından fiyat güncellemesi yapılmaması nedeniyle engelliler ihtiyaç duydukları malzemeleri alamamaktadır."
'MEVZUATA UYGUN ARAÇLAR ENGELLİLERİN KULLANIMINA UYGUN DEĞİL'
Yeni düzenlemeyle araçların kullanım yılının 5'ten 10'a çıkarıldığını, ayrıca araçlara yüzde 40 "yerlilik" koşulu getirildiğini aktaran Gezer, "Bu kısıtlamaların, engelli araçlarının ÖTV muafiyetli alınabilmesi için ön koşul olarak getirilmesi, hakkın özünü etkiler niteliktedir. Türkiye otomotiv sanayisi düşünüldüğünde yüzde 40 yerlilik oranı şartını sağlayan 5 markaya ait 10 farklı araç bulunmaktadır. İlgili araçlar incelendiğinde, gerek iç hacim gerekse bagaj hacmi olarak engellilerin kullanımına uygun olmadığı açık olarak görülecektir. Zira kamuya alınacak araçlara yerlilik şartı getirilmiyorken engelli araçlarına yüzde 40 yerlilik şartı getirilmesi ve buna yerli otomotiv sanayisinin güçlendirilmesi gerekçesi sunulması ikiyüzlülükten başka bir şey değildir" ifadelerini kullandı.
Gezer, "Engelliler, ulaşım araçlarına kolay erişim sağlayamazsa, eğitim, iş ve sosyal etkinliklere katılımda ciddi engellerle karşılaşacaklardır. Kamuoyunda sıklıkla hakkın kötüye kullanıldığı ve bu sebeple devletin vergi gelirinin azaldığı, bunun önüne geçilmesi için ilgili değişikliklerin yapıldığına ilişkin haberlerle karşılaşmaktayız" dedi.