27 Eylül 2024 Cuma

Enkazdan sağ çıkarılan çocuklar kayıp

Maraş merkezli 6 Şubat günü gerçekleşen iki büyük depremin ardından enkazdan çıkarılan çok sayıda çocuğun kayıp olduğu ortaya çıktı. Adıyaman'da enkazdan çıkarılarak hastaneye kaldırılan Hatice El Husso'dan 21 gündür, Maraş'ta enkazdan çıkarılan Erdem Souksu'dan ise 20 gündür haber alınamıyor.

Depremin etkilediği 11 kentte anne ve babalarını kaybeden çocukların akıbetleri konusundaki endişeler devam ederken, çok sayıda çocuk da kayıp.

Ortaya çıkan görüntüler ve tarikatlardan yapılan açıklamalara rağman Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocukların tarikat ve cemaatlere verilmediğini öne sürerken, enkazdan çıkarılıp hastaneye kaldırılan çok sayıda çocuktan da haber alınamıyor.

Suriyeli Hatice El Husso ve Erdem Souksu bu çocuklardan sadece ikisi. Annesi, babası ve iki kardeşiyle Adıyaman'da yaşadıkları evin enkazı altında kalan 15 yaşındaki Hatice, amcaları ve gönüllülerin yardımıyla 20 saat sonra enkazdan çıkarıldı. Ambulansla Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Hatice'den bir daha haber alınamadı.

HER GÜN 184'Ü ARIYORLAR
Hatice'nin amcası Muhammed Nur Husso, yeğeninin akıbeti hakkında bilgi edinmek için her gün Sağlık Bakanlığı 184 İletişim Merkezi'ni aradığını söylerken, kendisine her gün verilen tek yanıtın "Başvurunuzu güncelledik. Size geri dönüş sağlayacağız" olduğunu aktardı.

Amca Husso, bu telefon görüşmesini her gün yaptığını ancak yetkiliden "başvurunuzu güncelledik" yanıtı dışında herhangi bir yanıt alamadığını belirterek, "Her gün bu şekilde geçiyor. Aradığım zaman, 'adın ne, nereden arıyorsun, yeğenin nereden çıkarıldı?' gibi sorular sorup kapatıyorlar" dedi.

Yetkililere seslenen amca Husso, "Ya ölüsünü ya da dirisini verin. Her gün sanki depremin ilk saatini yaşıyoruz. Artık buna son verilsin" çağrısında bulundu.

9 YAŞINDAKİ ERDEM NEREDE?
Maraş merkezde yaşayan 9 yaşındaki Erdem Souksu da haber alınamayan çocuklardan. Erdem ve ailesi 6 Şubat günü merkez Onikişubat ilçesinde bulunan Hayrullah Mahallesindeki evlerinin enkazı altında kaldı. Saat 11.00 sıralarında dedesi tarafından enkaz altından çıkarılan Erdem, ambulansa baygın vaziyette konuldu. Yanağında yaralanma olan Erdem'in Kayseri Şehir Hastanesi'ne gönderildiği bilgisi verildi. Anne Sakine ve baba Hasan Hüseyin Souksu ise ağır yaralı olarak enkaz altından çıkarıldı. Erdem'in bir kardeşi ise enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi. Anne Sakine ve baba Hasan Hüseyin Konya'da bir hastaneye sevk edilip yoğun bakım servisinde tedavi altına alınırken, Erdem'den bir daha haber alınamadı.

Avrupa'da yaşayan yakınları Erdem'den haber almak istese de herhangi bir bilgiye ulaşamadı. Kayseri'deki hastanede 9 yaşlarında isimsiz 4 çocuğun kayıtlı olduğu bilgisini edinen yakınlarına ise bu isimde bir çocuğun hastanede olmadığı aktarıldı. Akrabaları Erdem'in yaşamından endişe ediyor.

83 ÇOCUĞUN KİMLİĞİ BELİRSİZ
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, depremlerin ardından refakatçisi olmayan çocuklara ilişkin sosyal medyadan yaptığı açıklamada, bin 900 çocuğun kayıt altına alındığını, bin 453 çocuğun ailesine teslim edildiğini duyurdu.

108 çocuk tedavisinin ardından Bakanlık tarafından kuruluş bakımına alındığı belirtilen açıklamada, 339 çocuğun hastanelerde tedavi edildiği, kimliği tespit edilen 1817 çocuğun yanı sıra kimliği henüz bilinmeyen 83 çocuk bulunduğu kaydedildi.