27 Eylül 2024 Cuma

Erdoğan'dan Libya açıklaması: Davet olduğuna göre icabet ederiz

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin Genişletilmiş İl Başkanlar Kurulu toplantısı öncesinde Libya'ya asker gönderilmesi ve Kanal İstanbul Projesi hakkında konuştu. Libya ile deniz komşusu olduklarını söyleyen Erdoğan, "Ocak ayının 8'inde, 9'unda Meclisimizden bunu da geçireceğiz ve böylece davete icabet edeceğiz" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısı öncesi açıklamalarda bulundu. 

Libya'nın hem Osmanlı'nın hem de Mustafa Kemal'in kendilerine yadigarı olduğunu söyleyen Erdoğan, Libya halkıyla Türkiye halklarının birbirine derni muhabbet beslediğini ileri sürdü. Erdoğan şöyle konuştu: "Gazi Mustafa Kemal Trablus, Bingazi ve Derne'de Libyalı kardeşlerimizi işgalci güçlere karşı teşkilatlandırmış ve onlarla birlikte savaşmıştır. Hatta Derne'deki çatışmada gözünden yaralanmış ve bunu izin ömrü boyunca şerefle taşımıştır. Libya'da ülkemizle yakın bağları bulunan milyonlarca kardeşimiz bulunuyor. Yönetimler nasıl olursa olsun halklarımız birbirine derin bir muhabbet beslemiştir. Ülkenin meşru hükümeti karşı darbeci bir general tarafından başlatılan saldırılara en başından beri karşı çıktık. Trablus yönetimine her türlü desteği verdik veriyoruz vereceğiz."

'LİBYA DENİZ KOMŞUMUZ, İŞİ BİTİRDİK'
Libya'nın deniz komşusu olduğunu söyledi Erdoğan, 27 Kasım'da imzalanan anlaşmanın çalışmalarına 10 yıl önce başladıklarını belirtti. Erdoğan konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Libya bizim denizden de komşumuzdur. Bundan yaklaşık 10 yıl önce başlattığımız çalışmaları nihayet 27 Kasımda imzaladığımız mutabakat ile neticelendirdik. Merhum Kaddafi'nin döneminde de bu adımları atmıştık. Çok daha içi dolu bir anlaşmayı imzalamak üzereydik. Şimdi ise meydanı boş buldular esip savuruyorlar. Ne yaparsanız yapın biz imzaları attık işi bitirdik."

'DAVET OLDUĞUNA GÖRE İCABET EDERİZ'
"Şu anda da soruyorlar asker gönderecek misiniz. E zaten burada da bizim siyasi partilerimizin içinde bunu söyleyen var. Biz ne diyoruz biz davet edildiğimiz yere gideriz. Ama davet edilmediğimiz yere gitmeyiz. Şu anda da böyle bir davet olduğuna göre icabet ederiz. İnşallah ocak ayının 8'inde, 9'unda Meclisimizden bunu da geçireceğiz ve böylece davete icabet edeceğiz. 

"İnşallah Libya'da aynı demokrasi düşmanlığını tekrarlamalarına izin vermeyeceğiz. Dün bir Tunus ziyaretim oldu. Libya meselesini de enine boyuna konuştuk. Libya'nın istikrarı konusunda hemfikir olduğumuz Tunus ile işbirliği yapma kararını aldık. 1 Ocak 2020 itibarıyla BM güvenlik konseyi geçici üyeliğini üstlenecek Tunus'un tavrı bizim için çok önemlidir."

PUTİN VE JOHNSON KATILIMCILARIN SEVİYESİNİ DÜŞÜK BULMUŞ
"Türkiye olarak Tunus'un Cezayir ve Katar ile birlikte Berlin sürecine katılması konusunda ısrar ediyoruz. Bunu Sayın Putin ile paylaştım, Boris Johnson ile paylaştım, Şansölye Merkel ile bu konuları paylaştım. Dedim ki, 'Bu üç ülkenin Berlin sürecine katılmaları, özellikle Libya'nın sosyo-politik yapısı açısından çok önemli. Bu üç ülke bu çalışmalara, bu sürece katılırsa çok daha etkin olacaklardır' dedik. Şansölye değerlendirme noktasında 'Bir değerlendireyim' dedi. Fakat diğer yandan gerek Boris Johnson, gerekse Putin'in aynen bizim gibi düşündüklerini gördük. Sayın Putin 'Katılımcıları öğrenmem lazım' dedi. Dün aldığım habere göre zannediyorum üst düzey noktasında seviyenin biraz düşük olduğunu öğrendiği için herhalde katılmayacak, öyle bir haber aldım. Boris Johnson'ın da durumu zannediyorum öyle olacak. Biz de duruma göre kararımızı vereceğiz. Aksi taktirde şuana kadar Sayın Kalın buraya katıldı, yine Sayın İbrahim Kalın Bey ile bu süreci devam ettireceğiz.

'NASIL OLDUYSA İSTANBUL'U ALDILAR, AMA SEÇİMLERİ AKP KAZANDI'
Konuşmasının devamında "İBB Belediye Başkanlığını nasıl olduysa aldılar ama İstanbul seçimlerini AK Parti kazandı" diyen Erdoğan, Kanal İstanbul projesi hakkında karar vermenin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na "düşmeyeceğini" ileri sürdü. Kanal İstanbul projesinin anlık gelişen bir proje olmadığını belirten Erdoğan, "Bu projeyi seçim zamanında vatandaşlarımızın takdirine sunduk ve onay aldık. Projeyle alakalı çalışmalar yapılmış ve şu anki halini almıştır. Kanal İstanbul projesi dünya çapında bir proje olacaktır. ÇED raporu tamamlandı" diye belirtti. Erdoğan, "Bu projenin kararı verilmiş, süreci başlamış ve belli bir aşamaya gelinmiştir. Yakın bir zamanda projenin ihalesi yapılacaktır. Bu projeyi, millete yük getirmeden yap-işlet-devret ile bu da olmadı milli bütçeden yapacağız" dedi.