29 Eylül 2024 Pazar

Eskişehir'de 'onlar öldürmek istiyor biz yaşatacağız' yürüyüşü

Hayvan katliamının meşrulaştırılmasına izin vermeyeceklerini kaydeden hayvan hakları savunucuları, Eskişehir'de "uyutmak demek öldürmek demek" diyerek yürüdü. Yasayı geri çektireceklerinin altını çizen hayvan hakları savunucuları, "Onlar öldürmek istiyor biz yaşatacağız" dedi. 

Eskişehir'de Yaşatacağız Platformu ile Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla çok sayıda kişi hayvanların katledilmek istenmesine karşı yürüdü. Köprübaşından Yediler Parkına, "Onlar öldürmek istiyor biz yaşatacağız" pankartıyla yapılan yürüyüşte halka yönelik konuşmalarda kanunların ve yargı sisteminin hayvanları korumaktan aciz olduğu kaydedildi. 

'UYUTMAK DEMEK ÖLDÜRMEK DEMEK'
Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı'nın ortaklaşıp hazırladığı yasanın sokakta yaşayamaya mahkum edilen hayvanlar için "katliam ve soykırım" anlamına geldiği kaydedilen konuşmada, "Uyutmak demek öldürmek demek" vurgusu yapıldı. 

"Yayası geri çek", "Yasayı sokakta biz yazacağız", "Medya etik ol,  tetikçi olma", "AKP elini hayvanlardan çek", "Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin", "Üretimi durdur, ticareti yasakla", "Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat", "İnsana, hayvana, yeryüzüne özgürlük", "Kurtuluş yok tek başına, ya tüm türler ya hiçbirimiz" sloganlarının atıldığı yürüyüş sonunda açıklama yapıldı. 

'YASAYI GERİ ÇEKTİRECEĞİZ'
Basın metnini okuyan Merve Akbulut insana, hayvana, yeryüzüne özgürlüğün sağlanmadığı sürece dünyanın adil bir yer olmayacağının altını çizdi. Akbulut, "Ancak bizim, insan merkezci-türcü ideolojiye karşı gittikçe büyüyen bütünleşik bir mücadelemiz var. Antitürcü hareket, cinsiyetçilik, ırkçılık, sağlamcılık gibi düşüncelere karşı mücadeleye politik bir zemin sağlamaya, ekoloji hareketine en tutarlı politikaları sağlamaya devam edecek. Tüm şiddet ve tahakküm biçimleri ortak bir temele, bazı hayatların diğerlerinden daha üstün olduğu düşüncesine dayanır. Bu fikri yeniden üreten tüm söylem ve eylemlere karşı ortak bir mücadele yürütülmesi gereklidir. Bu sebeple kadın hareketi, ekoloji hareketi, işçi hareketi, LGBTİ+ hareketi gibi farklı alanlarda mücadele yürüten tüm hak savunucularıyla dayanışmayı sürdüreceğiz. Yasayı geri çektireceğiz" dedi.

'KURTULUŞ İÇİN MÜCADELE ALANLARINI BİRİ BİLE DIŞARIDA BIRAKILAMAZ'
Hayvan hakları savunucuları olarak yetkiyi elinde tutanların, hayvanları ve hayvan hakkı savunucularını hedefe koymalarına, köpekleri sorunmuş gibi yansıtmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Akbulut, "Ağacı, toprağı, hayvanı, insanı ötekileştirilen, sömürülen ve hedef haline getirilen tüm canlıları korumaya devam edeceğiz. Sınıfsız, sınırsız, eşit, adil, yaşanabilir bir dünya için her zaman yaşatmaktan yana olacağız. Çünkü biliyoruz ki kurtuluş için, mücadele alanlarının bir tanesi bile dışarıda bırakılamaz. Sevgili köpekler, sevgili kuşlar, sevgili kediler! Biz veganlar, anarşistler, sosyalistler, yaşam hakkı savunucuları olarak hepimiz buradayız. Sokaktayız, yanınızdayız. Onlar öldürmek istiyor, biz yaşatacağız" vurgusu yaptı.

Eylem sloganlarla sona erdi.